BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülő trendben maradt a forint

Nem javult a hangulat a forintpiacon, de még 300 alatt mozog az EUR/HUF ráta - írják az Erste elemzői. A 30 napos mozgóátlag egyelőre tartja az árfolyamot, ha elesik, akkor a 303-as szintig gyengülhet a hazai fizetőeszköz.

Még mindig gyengülő trendben mozog a forint, az euró ellenében 299,4, a dollárral szemben 220 az árfolyam. Az ÁKK a tegnapi likviditási tender keretében 65 milliárd forintnyi 6 hetes diszkontkincstárjegyet értékesített, 2,92 százalékos átlaghozam mellett. Ma a rendszeres aukció keretében 3 hónapos papírokat hirdet az ÁKK, 50 milliárd forint a meghirdetett mennyiség. A másodpiacon 2,85 százalékon kereskednek a 3 hónapos diszkontpapírokkal, a 10 éves hozam pedig 5,59 százalékra csökkent.

Rosszul kezdődött a hét a tengerentúlon, a vártnál rosszabb makroadatoknak köszönhetően zuhanni kezdtek az indexek, majd a kezdeti veszteség ledolgozása után zárásra ismét negatív irányba fordultak a piacok (Dow -0,27%, Nasdaq -0,43%, S&P500 -0,24%). A kereskedés végéhez közeledve lefelé vették az irányt a nyugat-európai börzék (FTSE1000 0%, DAX -0,08%, CAC40 -0,46%). A WTI olaj ára tegnap kismértékben lefelé mozdult 93,7 dollárig: a piac próbálja árazni a rendkívüli hideg hatását, ami egyik oldalról csökkenti a keresletet, másik oldalról viszont hátráltatja az olajtermelést az Egyesült Államokban. Az arany napon belül jelentősen mozdult: 1,248 dollárról 1,218 dollárig süllyedt, valószínűleg kereskedési hiba miatt, majd 1,240 dolláron zárt a kurzus. Továbbra is erős a fizikai kereslet a termék iránt a Távol-Keletről. Megállt a dollár két napja tartó erősödése az euróval szemben, aminek hatására az EUR/USD 1,3590-ről 1,3629-ig emelkedett. Egész nap gyengült a dollár az euróval szemben, de a folyamat délután 4 órát követően, az amerikai makro adatok publikálása után gyorsult fel. A Nikkei 0,6 százalékot, a Shanghai index 0,2 százalékot esett, miközben a Hang Seng 0,1 százalékot emelkedett. A kínai részvények esetében a pénzügyi szektor számított alulteljesítőnek, miután a kormány szigorítaná a szabályozást az árnyék bankrendszer megfékezése érdekében, ez pedig visszafoghatja a hitelezéseket is. Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az amerikai ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 53 pontra csökkent decemberben az előző havi 53,9 pontról miközben az elemzők emelkedést vártak (54,5 pont).

Tegnap este az amerikai szenátus 56:26 arányban megszavazta Janet Yellen kinevezését a Federal Reserve élére. A 100 éves pénzintézet történetében Yellen lesz az első elnöknő, és a jelenlegi alelnök január 31-én váltja Ben Bernanke, távozó elnököt. A várakozások szerint Obama Stanley Fischert jelöli majd meg a Fed alelnökének.

Az Európai Bíróság február 12-én ad előzetes véleményt a magyar devizahiteles ügyben. A Kúria december 16-i döntése során adta át az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások kérdését a deviza alapú hitelek kapcsán. Az Európai Bíróság állásfoglalása után hozhatja meg döntését a magyar kormány.

A KSH közleménye szerint tavaly novemberben az ipari termelői árak 0,3 százalékkal csökkentek havi szinten. Az éves index így enyhén gyorsult, 0,6 százalékra az októberi 0,2 százalékról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.