BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a gyorsjelentési szezon

Ma kezdődik a gyorsjelentési szezon az USA-ban. Piaczárás után jelent Alcoa, amire a befektetők úgy tekintenek, mint a gyorsjelentési szezon kezdete, annak ellenére is, hogy az Alcoa már nincs benne a Dow Jones indexben, s a negyedéves gyorsjelentési szezon már javában tart - olvasható az Erste elemzésében.

Az Alcoa esetében a tavalyi 3 centes negyedik negyedéves eredmény után idén 6 centet vár a piac. Persze az eredményen túl az lesz még fontos, hogy a cég milyennek látja az alumínium iránti keresletet, mert az egy indikáció lesz a világgazdaság növekedésére. Különben eddig 22 cég tette közzé a eredményét az 500-ból, amelyek 0,4 százalékkal múlták felül a várakozásokat és 11 százalékos bővülést mutattak év/év alapon.

A gyorsjelentési szezon azért lesz most nagyon fontos, mert a piac előreszaladt az árfolyamok tekintetében. Vagyis olyan riportokat kellene látnunk, amely arra ösztökéli az elemzőket, hogy emeljék az eredménykilátásokra vonatkozó előrejelzésüket. Ugyanis ez támasztaná alá a megelőlegezett befektetői kilátásokat. Amennyiben nem ez történik, akkor viszont az öveket erősen be kell kötni. Mindenestre ma egy kivárós, oldalazós kereskedésre számítunk külföldön és itthon is.

USA:
- Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés a tengerentúli börzéken, az árfolyamok oldalaztak a kereskedés végéig (Dow -0,41%, Nasdaq 0,31%, S&P500 -0,05%).
- Az USA-ból tegnap kedvező munkaerő piaci adatok érkeztek, az ADP jelentése szerint a várt 203 ezer helyett 238 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma decemberben.
- Tegnap este 8 órakor publikálták a legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyvét. A 10 szavazó tagból 9 támogatta, hogy a Fed 10 milliárd dollárral 75 milliárd dollárra csökkentse az eszközvásárlási programot. A döntéshozók szerint minél tovább tartanak az eszközvásárlások, annál kisebb a hozadékuk. A tagok többsége úgy véli, hogy az év második felében befejezheti a Fed a programját. Ha a tegnapi ADP adathoz hasonlóan a pénteki foglalkoztatottsági adat is javulást fog mutatni, akkor erősödhetnek az aggodalmak, hogy a Fed gyorsítja az eszközvásárlási programjának leépítését.
- Ma a szokásos heti munkanélküliségi segélykérelmeket publikálják.
- A gyorsjelentési szezon ma kezdődik a tengerentúlon, a szokásoknak megfelelően az Alcoa publikálja negyedéves számait.

Európa:
- Korrigáltak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,5%, DAX -0,09%, CAC40 -0,04%).
- A novemberi euro zónás munkanélküliségi rátát tegnap publikálták, a vártnak megfelelően 12,1%-on stagnált a ráta.
- Ma 13:45-kor hozza nyilvánosságra az EKB a kamatdöntő ülésének eredményét. 14:30-kor pedig Mario Draghi sajtótájékoztatóját fogja figyelni a piac.
Olaj, arany:
- A WTI 92,6 dollárra esett ma reggel, ami az elmúlt hat hét legalacsonyabb árfolyama. Az esés elsősorban annak köszönhető, hogy a nyersolaj készletek 2,7 millió hordóval nőttek, ami alatta van a várakozásoknak, miközben a termékkészletek jelentősen nőttek, köszönhetően a hideg miatti alacsony fogyasztásnak. Az arany 1,226 dolláron stagnált, jelentős hír nem mozgatta az árfolyamot.

Devizák:
- Az EUR/HUF piacán tegnap már egy nyugodtabb kereskedést láthattunk, mely során jellemzően 300 és 300,5 között mozgott a devizapár árfolyama. Ma reggel kissé a 300-as érték alatt alakul a forint jegyzése az euróval szemben.

- A dollár 1,3616-ról 1,3576-ig erősödött az euróval szemben. A Fed jegyzőkönyvének közzétételét követően már nem volt érdemi elmozdulás a devizapár árfolyamában.
Távol-Kelet:
- A Nikkei 1,5%-ot, a Hang Seng és a Shanghai index egyaránt 0,75%-ot csökkent ma reggel.
- A decemberi kínai infláció 2,5% lett, a Bloomberg konszenzus által várt 2,7%-kal szemben. Előző hónapban még 3,0% volt az infláció mértéke, azonban a várakozások szerint Januárban szezonális okok miatt ismét emelkedhet a mértéke, majd ezt követően februárban ismét következhet egy visszaesés.
- Ausztráliában a várt 0,4% helyett 0,7%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom novemberben az előző hónappal összehasonlítva. A novemberben kiadott építési engedélyek száma 22,2%-kal növekedett az egy évvel ezelőtti értékhez képest, miközben az elemzői konszenzus csak 21,1%-os éves növekedést várt.

Határidős piacok:
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek.


Vállalati hírek

- A BASF ma bejelentette, hogy megkezdődött a kereskedelmi értékesítése a partnere által ( Monsanto) a BASF-fel együttműködésben fejlesztett szárazságtűrő hibrid kukoricának, amely Genuity® DroughtGard® névre hallgat. A teljes közös kutatási program, amelynek keretében a jelenlegi termék is születtet, 2,5 milliárd dollárra rúg. A hír egyértelműen pozitív, hiszen jelentősen csökkenti az öntözési igényt a kultúrnövény esetében, s ráadásul számos országra megszerezték az export engedélyeket is. Ugyanakkor nehéz megbecsülni, hogy az eredmény tekintetében, mekkora hatása lesz a bejelentésnek, de valószínűleg nem eget rengető. Így az árfolyamban sem számítunk kitörő hatásra.(Különben az árfolyam ezen sorok írásakor éppen kismértékű csökkenést mutat.)

- A BMW csoporthoz tartozó Rolls-Royce becslése szerint 2013-ban 3600 luxus gépkocsit tudtak értékesíteni, ami mérsékelt növekedést jelent az egy évvel korábbi 3575 darabról, azonban ebben a szegmensben nem jellemző a nagy értékesítési növekedés. A Rolls-Royce egyúttal azt is jelezte, hogy vizsgálják annak lehetőségeit, hogy a SUV modellek, hogyan illenének bele a márka egészébe. A hír megítélésünk szerint semleges és nem számítunk árfolyamhatásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.