BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitört a forint a gyengülő trendcsatornából

Megtörte az emelkedő trendet az EUR/HUF kurzusa, némi erősödést mutatott a forint. A ráta 298-at is megközelítette tegnap, ismét a 20 és 30 napos mozgóátlagok közé szorult be az árfolyam - olvasható az Erste elemzésében. Így már az oldalazás a legvalószínűbb, 300 alatt maradhat a következő kereskedési napokban a kurzus.

Némi erősödést mutatott a forint, 299 körül kereskednek az euróval szemben, a dollár ellenében 219,7 forintot kell fizetni. A kötvénypiacon is jelentős hozamesés látszik 10 bázisponttal, 5,46%-ra esett a 10 éves kötvényhozam, a tegnapi kedvező aukciós eredmények nyomán. Az ÁKK tegnap 62,5 milliárd forintnyi 3, 5 és 10 éves állampapírokat értékesített, a meghirdetett 45 milliárd forinttal szemben, több mint kétszeres túljegyzéssel. Az aukciós átlaghozamok is csökkentek a legutóbbi tenderhez képest.

Nemzetközi helyzetkép:

Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés a tengerentúli börzéken, a nap elején lefelé vették az irányt az indexek, amit emelkedés követett a nap második felében, de csak az S&P500 indexnek sikerült enyhe pluszban zárnia a kereskedést, a többi index kis mínuszban zárt (Dow -0,11%, Nasdaq -0,23%, S&P500 0,03%). Eséssel zárták a tegnapi kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,46%, DAX -0,8%, CAC40 -0,84%). A WTI kőolaj ma reggel 92,5 dollárra erősödött, miután a nap elején még 92 dollár alatt is volt a kurzus, ami nyolc havi mélypontnak felel meg. Az arany 1.235 dollárra erősödött, a piac itt is elsősorban az USA gazdaságának állapotára koncentrál. Mario Draghi szavai után gyengülni kezdett az euró tegnap a dollárral szemben, de ez csak átmeneti volt, a délutáni órákban ismét erősödésben kezdett a közös fizetőeszköz és 1,357-ről 1,36-ig emelkedett zárásra az EUR/USD kurzusa. A Shanghai index kivételével mérsékelt emelkedést láthattunk a távol-keleti börzéken (Nikkei 0,2%, Hang Seng 0,4%, Shanghai -0,72%). Ma hajnalban jelentek meg a kínai külkereskedelmi adatok, amely szerint az export a várt 5%-os növekedés helyett 4,3% lett. Míg az import a várt 5% helyett 8,3%-os bővülést mutatott decemberben. Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az Európai Központi Bank a vártnak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán, 0,25%-on maradt. Mario Draghi a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy valamint tartósan alacsony inflációra és kamatokra kell számítani a jövőben is. Az EKB elnöke hozzátette, hogy van még tér további kamatcsökkentésekre (0,75% a hitelezési ráta). A Bank of England is tartotta az alapkamatot (0,5%), és az eszközvásárlási program változatlanul 375 milliárd font maradt.

A múlt héten 15 ezer fővel 330 ezerre csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma az USA-ban, ami jobb mint az elemzők által várt 335 ezer fő. Ma délután 14:30-kor érkeznek a nagy figyelemmel kísért munkaerő piaci adatok, a várakozások szerint további 200 ezer fővel nőhetett a foglalkoztatottság decemberben.

Varga Mihály, magyar nemzetgazdasági miniszter szerint a devizahitelesek ügyében még a választások előtt döntés születhet, feltéve, hogy addig az Európai Bíróság állásfoglalása is elkészül az árfolyamrésről és az egyoldalú szerződésmódosításról. Az Európai Bíróság ugyan február 12-én ad előzetes véleményt az ügyben, de részletes állásfoglalásra valószínűleg nem kerül sor a második félév előtt. A fentiek alapján arra következtethetünk, hogy nem lesz további kormányzati lépés a devizahitelesek ügyében a választások előtt.

A magyar Államadósságkezelő Központ tegnap tette közzé az idei évi finanszírozási tervet, a lejáró 5,4 milliárd eurónyi deviza adósságot csak részben pótolja külföldi forrásból az állam. Az ÁKK 4,6 milliárd eurónyi devizaforrást tervez bevonni, ebből 3,3 milliárd eurónyi lehet piaci alapú nemzetközi kötvény. A cél, hogy a jelenlegi 41%-ról 38%-ra csökkenjen év végére az államadósságon belül a devizaarány, és 46%-ra nőjön a belföldi szereplők aránya finanszírozásban. A fentiek teljesítése érdekében a forint alapú kibocsátást erősíti az adósságkezelő, ezen belül is a lakossági állampapír értékesítést igyekszik tovább növelni.

Balog Ádám, MNB alelnök további teret lát a monetáris lazítások előtt, akár 2,50%-ig is csökkenhet az alapkamat. Hozzátette, decemberben a Monetáris Tanács tagok úgy látták, hogy januártól érdemes lassítani a kamatcsökkentések ütemét, de most már kevésbé egyértelmű a helyzet, az EKB és a Fed politikája érdemben befolyásolja majd az MNB döntését (az interjú a tegnapi EKB döntés előtt született). A további lazítás egybevág a várakozásainkkal, ám mi csupán két, 10 bázispontos csökkentést várunk idén, így 2,80%-ra várjuk az alapkamat alját. Év vége felé pedig szerintünk a globális likviditásbőség megszűnésével szükség lesz kamatemelésekre is, 4,00%-ig emelkedhet decemberig az irányadó ráta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.