BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ledolgozták a mínuszokat a tengerentúli börzék

Csendes a mai nap, hiszen nincs túl sok hír. Az USA-ban holnap folytatódik a gyorsjelentési szezon a JP Morgan és a Wells Fargo eredményeivel. Addig is inkább a kivárás jellemezheti a piacokat - olvasható az Erste elemzésében.

Persze mindig csak ilyen kivárásban legyen részünk, ugyanis az indexek továbbra is a 20 napos mozgóátlagok fölött vacillálnak, miközben bizonyos indikátorok szerint korrekció zajlik. Vagyis a viselkedés továbbra is erősen bika irányba mutat, ha szigorúan az elsődleges jeleket figyeljük. Ugyanakkor az értékeltségre és a hangulat indikátorokra tekintve inkább aggódnunk kell egy picit. Mindent összevetve stagnálást várunk ma mind a külföldi, mind a hazai piacokon.

USA:
- A várakozásoknál gyengébb munkaerő-piaci adatoknak köszönhetően a kereskedés első felében estek a vezető tengerentúli indexek, majd nap közben elindultak felfelé, és a Dow Jones kivételével sikerült ledolgozniuk a mínuszokat (Dow -0,05%, Nasdaq 0,45%, S&P500 0,21%).
- A várakozásoknál lényegesen rosszabb lett a foglalkoztatottsági adat a tengerentúlon. A piac arra számított, hogy 197 ezer fővel bővült decemberben a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az USA-ban, a tényadat viszont csak 74 ezer fő volt. A novemberi értéket 203 ezerről 241 ezerre módosították. A munkanélküliségi ráta viszont pozitív meglepetést okozott: 7%-ról 6,7%-ra csökkent decemberben. Ez 2008 októbere óta nem látott érték, árnyalja viszont a képet, hogy ezt a jó adatot csupán a munkaerőpiac szűkülése okozhatta. A gyenge adat pedig elbizonytalaníthatja a piacokat, hogy a Fed milyen ütemben vezeti ki az eszközvásárlási programját.
- Ma nem publikálnak makrogazdasági adatokat, viszont holnap tovább folytatódik a gyorsjelentési szezon, a JP Morgan és a Wells Fargo fogja közzétenni negyedéves számait.

Európa:
- Emelkedéssel zártak pénteken a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,73%, DAX 0,55%, CAC40 0,61%).

Olaj, arany:
- A WTI 92,3 dollárra gyengült a ma reggel, főleg a pénteki zuhanó USA munkanélküliségi adatoknak köszönhetően. Az aranyat hasonló okok miatt vásároltak erősen, az árfolyam már az 1,250 dolláros szintet ostromolja. A lassuló gazdasági aktivitás azt vetíti előre, hogy a Fed nem, vagy a vártnál kisebb ütemben csökkenti a kötvényvásárlási programját, ami gyorsíthatja az inflációt a világban.

Devizák:
- A vártnál lényegesen gyengébb amerikai foglalkoztatottsági adatok hatására ismét felerősödtek a QE3-al kapcsolatos spekulációk. A rossz adatra a dollár a 20 és a 30 napos mozgóátlag metszéspontjáig, 1,3687-ig gyengült az euróval szemben.
- Az amerikai foglalkoztatottsági adatok publikálását követően a forint hirtelen erősödésnek indult az euróval szemben. Az árfolyam a 20 napos mozgóátlagig, 298,17-ig csökkent, onnan azonban ma reggel emelkedést mutat.

Távol-Kelet:
- A Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,2%-ot csökkent ma reggel, a japán piac ma zárva volt.
- Több kínai vállalat is úgy döntött, hogy elhalasztja a tervezett IPO-t, miután a felügyelet szigorította az ellenőrzést.

Határidős piacok:
- Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek

- A Barclays egyenlő súlyozásról felülteljesítőre minősítette fel a Banco Bilbao részvényeit. A célárfolyamot 8,7 euróról 10,2 euróra módosította. A nagyobb emelkedési potenciált a várakozásoknál jobb nettó kamatmarzzsal indokolja a társaság. A Barclays a céltartalékolások csökkenésével számol továbbá, és a spanyol gazdaság talpra állása, valamint a latin-amerikai piac gyorsuló növekedése is segítheti a bankpapírt. A Banco Santander-t alulteljesítőn hagyta a Barclays, miközben a célárfolyamot minimálisan, 5,15 euróról 5,3 euróra emelte.

- Soha nem értékesített még egy év alatt annyi autót a Daimler csoporthoz tartozó Mercedes-Benz mint tavaly. Összesen 1.461.680 darab gépjárművet adtak el 2013-ban, ami 10,7%-os bővülésnek felel meg. A decemberi értékesítések is jól sikerültek, összesen 139.180 autót értékesítettek, ami 11,2%-os bővülés. Több mint 100.000 Smart típusú járművet adtak el tavaly, és ezzel együtt már több mint 1,56 millió darabos volt az összértékesítés. A társaság vezérigazgatója azt mondta, hogy az idei évben is 10% feletti bővülés a céljuk. A legtöbb járművet (660.566) továbbra is az európai piacon adta el a társaság, ahol 5,9%-ot sikerült növekedniük. Az Egyesült Királyság (19,6%) piacán volt a legerősebb a Mercedes, de a belga piacon is szép növekedést (17,3%) értek el. Az USA-ban 312.534 autót adtak el, így 14%-kal növelte értékesítéseit a német autógyártó. Kínában 11,1 % volt a növekedés.

- A Citi 4,5 euróról 5,9 euróra emelte a Fiat-ra vonatkozó célárfolyamot, az ajánlást pedig továbbra is eladás. A Bernstein 6,25 euróra emelte az olasz autógyártó célárfolyamát, az ajánlást pedig semlegesen hagyta. A célárfolyamot a Chrysler felvásárlása miatt módosították, a Bernstein szerint az akvizíció sokkal jobb feltételekkel zajlott lett, mint amire a piac számított.

- Elszállt pénteken a Lufthansa árfolyama a pozitív hírek hatására, és az emelkedés ma reggel is folytatódni látszik. A vállalat prezentációja szerint 2014-ben 80 millió euró lehet a restruktúrálási költségek, 300 millió euró pedig a projektköltségek nagysága. 2015-ben viszont már 100 millió euró alatt lehet a projektköltségek összege. Összehasonlításképpen 2013-ban 200 millió euró volt a restruktúrálási költségek összege és 100 millió euró a projektköltségek nagysága. A társaság várakozásai szerint 2014-ben az egységköltség 2%-kal csökkenhet, részben az 5%-os kapacitásnövelés, részben a SCORE program hatására. A növekvő kapacitások ellenére az üzemanyagköltségek 200 millió euróval, 6,9 milliárd euróra csökkenhetnek. A 2014-es üzemanyagköltségeket 75%-ban már lefedezte a Lufthansa. A SCORE programra vonatkozó várakozásokat a társaság megerősítette, vagyis az átalakítási és projektköltségek levonását követően 2,3 milliárdos operatív eredményt várnak. A Lufthansa csoport pénteken azt is bejelentette, hogy az utas szám 2,4%-kal növekedett decemberben, míg a kihasználtság 1,2 százalékponttal emelkedett. A pozitív hírek hatására kismértékben emelkedésnek indultak a 2014-es EPS várakozások is, azonban véleményünk szerint az elemzői célár növelések nagyrészt még hátravannak.

- Az Alcatel-Lucent SA értékesítheti vállalati üzletágát a Gores Group és a Siemens vegyesvállalatának, a Unify GmbH-nak. Az üzletág telekommunikációs eszközöket és szolgáltatásokat értékesít főként cégeknek, 2012-es árbevétele 764 millió euró volt. Az Alcatel azért értékesíti ezt az üzletágát, hogy a sokkal nagyobb profitot hozó mobiltelefon üzletágra tudjon koncentrálni. Az Alcatel szóvivője viszont cáfolta a hírt.

- A ThyssenKrupp a múlt hét végén jelentette be, hogy elindította azt a projektet, amelynek keretében 10 év távlatában nullára csökkenti széndioxid kibocsátását. Az újonnan kifejlesztendő technológia szén-dioxid és hidrogén segítségével üzemanyagot állít elő üzemanyag cellák számára. A cég partnereivel (BASF, Linde) még a tavalyi év közepén jelentette be, hogy 9,3 millió euró támogatást kapott az új technológia fejlesztésére a német kormánytól. Most több egyetem kutatócsapata is csatlakozott a programhoz. Az acélgyártás az egyik legnagyobb szén-dioxid termelő, hiszen átlagosan 1,8 tonna szén-dioxid termelődik 1 tonna tiszta acél előállítása közben! A hír pozitív, és rámutat a német cégek innovatív gondolkodására, amely a hosszú távú üzletfejlesztés szempontjából kritikus tényező. Ugyanakkor a hír nem jelentős a rövidtávú árfolyam szempontjából.

- A Financial Times értesülései szerint a Total részesedést szerzett egy nemzetközi konzorciumban, ami Nagy-Britanniában kutat palaolaj után. A tranzakció részleteinek ismerete nélkül nem számítunk árfolyamhatásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.