BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig a bika az erősebb a piacon

Komoly akciót mutatattak fel tegnap a piacok. A kezdeti 1 százalék körüli esésből a nap cégére a pozitív tartományba fordultak. Az index 30 pontra megközelítette a 20 napos mozgóátlagot, és így gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy onnan fordult (pattant) az árfolyam. Vagyis még mindig a bika erők az erősebbek a piacon - olvasható az Erste elemzésében.

A konszolidáció továbbra is a mozgóátlagok fölött zajlik, ami erőre utal. Ugyanez igaz a Dow Jones és az S&P500 indexekre. Persze a tengerentúlon a várakozásoknál jobb negyedéves eredmények és a pozitív meglepetés a decemberi kiskereskedelmi forgalomban szintén segítette a piacok emelkedését. Ezt még a dallasi Fed-kormányzó negatív megjegyzése se tudta elrontani.

Az elmúlt napokban a BUX viselkedése is megváltozott. Az eddigi leszakadás helyett együttmozgás alakult ki a nemzetközi piacokkal. Ez pedig jó jel a jövőre nézve. Pedig az index a 19.700 pontos ellenállás szinthez közel van, ahonnan akár meg is próbálhatna lefordulni, bár eddig elkerülte ezt a mozgást. A mai napon is emelkedést várunk a hazai tőzsdeindextől.

USA:
- A gyenge hétkezdés után tegnap lendületes emelkedés vette kezdetét a tengerentúli börzéken, és az indexek ledolgozták a hétfői mínuszokat (Dow 0,71%, Nasdaq 1,69%, S&P500 1,09%).

- Újabb tranzakciót jelentett be a Google, 75 millió dollárért egy szélfarmot vásárolt a társaság, amely 56 ezer háztartás áram ellátására képes.

- Tegnap publikálta negyedik negyedéves gyorsjelentését a JPMorgan. Az árbevétel a várt 23,68 milliárd dollár helyett 24,112 milliárd dollár lett. A részvényenkénti profit is jobb lett a várakozásoknál: 1,37 dollár helyett 1,4 dollár. Az 5,3 milliárd dolláros nettó eredményt az 1,1 milliárd dolláros jogi költség és az 1,2 milliárd dolláros hiteleken és befektetéseken elszámolt értékvesztés rontotta. Javította a nyereséget a Visa részvényeinek eladása (0,8 milliárd dollár) és a 0,77 milliárd dollár értékben felszabadított céltartalék.

- A Wells Fargo egyszeri tételek nélküli nyeresége 5,37 milliárd dollár lett, az 1 dolláros részvényenkénti profit meghaladja a 98 centes várakozást.

- A decemberi kiskereskedelmi forgalom jól alakult az USA-ban, a várt 0,1% helyett 0,2%-kal bővült a forgalom.

- A dallasi Fed elnök, Richard Fischer tegnap azt mondta, hogy megduplázná a „tapír” méretét, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi 10 milliárd dollár helyett 20 milliárd dollárral kellene csökkenteni a következő ülésen az eszközvásárlási program méretét. A dallasi Fed elnök szerint fontos dolog lenne, hogy a Fed mérlegfőösszegének növekedése lassuljon, mert az év végén már meghaladta a 4000 milliárd dollárt.

- A Világbank közzétette a legfrissebb növekedési előrejelzését, és a korábban várt 3% helyett 3,2% lehet a globális GDP bővülés idén, majd ezt követően 3,4 és 3,5%-os lehet a növekedés.

- Ma délután a Bank of America publikálja negyedéves számait, ezenkívül a termelői árindex decemberi értékét és a New-Yorki feldolgozóipari index januári értékét publikálják.

Európa:
- Az európai piacon is jó hangulatban telt a kereskedés, de az USA-hoz képest mérsékeltebb pluszokat láthattunk (FTSE100 0,15%, DAX 0,32%, CAC40 0,25%).

- Az eurózóna GDP-növekedése 1,1% lehet a világbank szerint.

Olaj, arany:
- A WTI 92,6 dolláron volt ma reggel, ami lényegében a tegnapi árszintet jelenti. A nyersolaj készletek 1,3 millió hordóval csökkentek a hírek szerint.

- Az arany esetében továbbra is a Fed politikájára figyelnek a befektetők: tegnap az elmúlt napok emelkedése után kismértékben gyengült az arany 1,240 dollárig.

Devizák:
- Tegnap napon belül 300,21-es árfolyamig felszúrt az EUR/HUF jegyzése, ezt követően azonban gyorsan magára talált a forint árfolyama ás ma reggelre visszatesztelte a 30 napos mozgóátlag 299,15-ös értékét.

- Nem produkált tegnap érdemi elmozdulást az EUR/USD árfolyama, azonban az elmúlt napok oldalazását követően ma reggel a 20 napos mozgóátlagról lefordult az árfolyam, és egészen 1,3636-ig esett.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 2,5%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 0,3%-ot csökkent. Mai teljesítményével a japán részvényindex korrigálta tegnapi méretes zuhanását.

- Decemberben mindössze 482,5 milliárd jüant, körülbelül 80 milliárd dollárt hiteleztek a bankok Kínában, ami elmarad a novemberi 624,6 milliárd jüanos értéktől és a várt 590 milliárdtól is.

- A China Mobile pénteken kezdi meg az iPhone-ok értékesítését Kínában.

- A cement termeléssel foglalkozó vállalatok jól szerepeltek ma a hongkongi tőzsdén, miután közülük több is a profit növekedéséről számolt be.

Határidős piacok:
- Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.

Vállalati hírek:

- A Bayer Xarelto nevű vérhígítója hamarosan megkaphatja az FDA engedélyét, miután az amerikai gyógyszer hatóság újraértékeli a készítmény hatékonyságát. A készítményt a heveny koszorúér-elégtelenségben szenvedő betegek esetében az első 90 napban is alkalmazva megelőzhető a vérrögök képződése.

- A ciprusi felügyelet eljárást indított a Commerzbank és a már megszűnt ciprusi Laiki bank ellen, mivel a német bank olyan strukturált terméket nyújtott a ciprusi banknak, ami ezzel kijátszhatta a saját részvény vásárlásra vonatkozó szabályozást, ugyanis csak a részvényesek által előzetesen jóváhagyott mennyiségig vásárolhatott volna saját részvényt a társaság, azonban ezt a szabályt a strukturált termékkel sikerült megkerülnie. A hír negatív, ugyanakkor meglepőnek tartanánk, ha a Commerzbank-ot büntetnék meg a tranzakció miatt.

- Az Infineon és a Daimler bejelentette együttműködésüket, melynek keretében a két vállalat közösen fog platformot (alvázat) fejleszteni. A várható költségmegtakarítás miatt a hír pozitív, azonban jelentős árfolyam reakcióra nem számítunk.

- A német villamos energia rendszerirányító jóváhagyta a szolgáltatók korábbi, 16 erőmű bezárására vonatkozó kérelmét. Az engedélyezés ténye pozitív. Az elmúlt hónapok trendjének eredményeként több villamos áram termelő erőmű (elsősorban a gáztüzelésűek) veszteségessé váltak, ezért több vállalat, köztük az E.ON is a bezárás mellett döntött.

- A Goldman Sachs 6%-kal 9 euróra csökkentette az Infineon célárát, és ezzel semlegesre csökkentette a részvény besorolását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.