BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oldalazással telt a kereskedés

A legszembetűnőbb esemény nyilván a Best Buy zuhanása volt a tegnapi napon. Az értékesítés az ünnepi időszakban 0,8 százalékkal csökkent, aminek köszönhetően majdnem 29 százalékot zuhant a papír. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy az üzemi marzs kilátásokat a jelenlegi 5,7 százalékról 175-185 bázisponttal csökkentette a vállalat - írja az Erste elemzése.

Így az elemzők azonnal vágták is az egy részvényre jutó eredmény kilátásokat: kb. 0,6 dollárral, ami a részvény fair értékben 8 dollár körül van. Így meglepő, hogy 10,7 dollárt esett az árfolyam. Persze a zárás utáni kereskedésben már mintegy 0,5 dollárt le is dolgozott a fenti különbségből. Persze azért alakult ki ekkora eladási hullám, mert az elmúlt egy évben mintha kötélen húzták volna az árfolyamot, amely közel megháromszorozódott. Még a hatalmas eséssel is megmaradt a duplázódás év/év alapon. Ezzel azért foglalkozunk részletesen, mert rávilágít a kockázatokra.

Ha homok kerül a gépezetbe, és egy cég vagy index esetében a kilátások valamilyen oknál fogva nem úgy alakulnak, ahogy azt a befektetői közösség elképzeli, akkor jelentős árfolyam reakciókra számíthatunk az elmúlt év és idei évelejei erőteljes emelkedést követően. Ez csak abból jön, hogy sok a long pozíció, hiszen az árazások igazándiból még nem szálltak el. A Best Buy esetében is 13-as P/E rátáról beszélhetünk, amely jövőre 10 körüli értékre csökkenhet. A mai napra tekintve az erős mozgásokat hozó második/harmadik hét után megnyugvást várunk, amely kis mozgású, oldalazó piacot sugall itthon és külföldön is.

USA:
- Jó makroadatok és vegyes vállalati hírek mellett oldalaztak tegnap a vezető tengerentúli indexek (Dow -0,39%, Nasdaq 0,1%, S&P500 -0,13%).

- Az Intel tegnap publikálta negyedéves számait, a bevételek 3 százalékkal haladták meg a tavalyi negyedik negyedévest, és a 13,7 milliárd dolláros várakozást is meghaladta a 13,83 milliárd dolláros érték. Az egy részvényre jutó eredmény azonban elmaradt a várttól, 52 cent helyett 51 cent lett. A zárás utáni kereskedésben 3,5 zázalékot veszített értékéből az Intel annak ellenére, hogy a menedzsment megerősítette a folyó negyedévre vonatkozó várakozását, ami egybevág az elemzői konszenzussal.

- A Citigroup gyorsjelentése gyengébb lett a vártnál, a tisztított részvényenkénti profit 82 cent lett a várt 95 cent helyett. Az árbevétel 17,8 milliárd dollárra süllyedt, az elemzők várakozása 18,3 milliárd dollár volt.

- A Goldman Sachs 4,6 dolláros részvényenkénti profitot jelentett az elmúlt negyedévre, ami jócskán felülmúlja az elemzők 4,22 dolláros várakozását. A 8,7 milliárd dolláros árbevétel is meghaladja a 7,8 milliárd dolláros konszenzust.

- Közel 29 százalékot veszített értékéből tegnap a Best Buy, miután a társaság kiábrándító értékesítési számokat közölt a karácsonyi szezonra vonatkozóan.

- A Philadelphiai Fed index az előző havi 3 pontról 9,3 pontra emelkedett januárban, miközben az elemzők 8,7 pontra számítottak.

- A friss munkanélkülisegély-kérelmek száma 2 ezer fővel 326 ezerre csökkent múlt héten, miközben az elemzők 328 ezerre számítottak.

- A szenátus tegnap jóváhagyta a kormány működését szeptember 30-ig biztosító költségvetési törvényt.

- Ma nyitás előtt Bank of New York, a General Electric és a Morgan Stanley gyorsjelentését publikálják.

- Decemberi ipari termelési adatokat és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes januári értékét is ma publikálják.

Európa:
- Mérsékelt mínuszban zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,07%, DAX -0,16%, CAC40 -0,3%).

Olaj, arany:
- Oldalazással telt a kereskedés az arany piacán, az árfolyam 1.236-1.244 dollár között mozgott. A reggeli órákban sem történt érdemleges mozgás a nemesfémben.

- A hét eleji olajemelkedés után tegnap enyhe korrekciót láthattunk a kőolaj piacán, az árfolyam 93,3 dollárról 94,1 dollárig süllyedt.

Devizák:
- A forint árfolyama tegnap 301,35-ig emelkedett, de ezzel csak minimálisan került a múltkori lokális csúcs, 301,2 fölé, majd innen hirtelen megfordult, és 300,6-ig korrigált az EUR/HUF jegyzése.
- Visszafogott mozgás volt tapasztalható az EUR/USD árfolyamban, ami a szerdai letörést követően csak oldalazott tegnap. Az árfolyam 1,3605-ről 1,3620-ra emelkedett.

Távol-Kelet:
- A Hang Seng 0,8 százalékot emelkedett, miközben a Shanghai index 1 százalékos, a Nikkei pedig 0,1 százalékos eséssel zárta a hetet.

- A tiltás eltörlését követően, egy év kihagyás után, új IPO volt a shanghai tőzsdén. Az újonnan debütáló Neway Valve árfolyama kilőtt, és több mint 30 százalékot emelkedett.

- Gyengén teljesítettek a kínai tőzsdén a bankpapírok, miután az ICBC, ami mérlegfőösszeg alapján a legnagyobb bank a világon, ismételten megtagadta, hogy kimentse azon befektetőket, akiknek 3 milliárd jüan étékben értékesített befektetési termékeket. Ez ismét rávilágított az árnyék bankrendszer kockázataira.

Határidős piacok:
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.


Vállalati hírek:

- A Bayernek immáron harmadik alkalommal sem sikerült megszereznie az FDA jóváhagyását a Xarelto nevű vérhígító használatának kibővítéséhez. A Bayer a kiterjesztéssel a szívbetegek eddigieknél nagyobb csoportját érhette volna el. Egy sikerről is beszámolt ugyanakkor a cég, ugyanis a Riociguat, vagy más néven Adempas nevű készítménye megkapta a japán gyógyszerfelügyelet engedélyét a kisvérköri magas vérnyomás (chronic-thromboembolic pulmonary hypertension) kezelésére.

- A Morgan Stanley a korábbi felülsúlyozásról egyenlő súlyozásúra vágta a Siemens ajánlását.

- A Citi a korábbi semleges minősítés helyett már vételre javasolja a Total részvényeit.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.