BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pozitív hangulatban maradt a piac

Még a 20 napos mozgóátlagig sem jött le a DAX index, s újra emelkedésnek indult, amely a mai napon is folytatódhat a határidős indexértékek alapján - írja az Erste elemzése. Ez igaz az Egyesült Államok részvényindexeire is. Vagyis az első napok eséseit követően a piac pozitív hangulatban maradt. Így az indexek megint megpróbálkozhatnak az újabb csúcstámadással, pláne azok után, hogy a Fed egyes tagjainak részéről galamb üzenetek érkeznek a piacra, amint rosszabb makro adatok láttak napvilágot. Vagyis a „támaszbeszéd” továbbra is működik.

Az értékeltség szépen kúszik fölfelé, és távolodik a 8 éves átlagtól. Ugyanakkor a forgalom továbbra is alacsony. Így nem árt az óvatosság. Ennek a megoldása vagy az árfolyam csökkenésen, vagy a profitvárakozások emelkedésén keresztül szokott megoldódni.

Mindenesetre a mai napra emelkedés várható, ami a BUX indexre is igaz, amely továbbra is a 200 napos mozgóátlagon billeg.

USA:
- A gyenge év eleji kezdés után tegnap ismét emelkedésbe kapcsoltak a vezető tengerentúli indexek (Dow 0,64%, Nasdaq 0,96%, S&P500 0,61%).
- Az egészségügyi és a technológiai szektor volt a nap nyertese, a Dow Jones index tagjai közül a United Health Group (3,3%) az IBM (2,2%) és a Johnson & Johnson (2,2%) teljesítettek a legjobban. Az utóbbi céget az RBC Capital minősítette fel.
- A Netflix az emelkedő trendet megtörve 5,6%-ot zuhant tegnap, miután a Morgan Stanley alulteljesítőre minősítette le a vállalat részvényeit.
- A tengerentúli külkereskedelmi hiány novemberben a várt 40 milliárd dollár helyett 34,3 milliárd dollár volt.
- John Williams, a san francisco-i Fed elnöke azt mondta tegnap, hogy az év végére kifuthat az eszközvásárlási program.
- Decemberi foglalkoztatottsági adatokat publikálnak a délutáni órákban a tengerentúlról.
- A Fed 20 órakor publikálja legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét.

Európa:
- A nyugat-európai börzék is emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést (FTSE100 0,36%, DAX 0,83%, CAC40 0,84%).
- A fogyasztói árak rekord alacsony szintre, 0,8%-ra csökkentek decemberben az euró zónában. Ez az érték pedig felerősítheti a deflációs félelmeket, így előtérbe kerülhetnek azok a spekulációk, hogy az EKB tovább lazít a monetáris politikáján. (Holnap lesz az EKB kamatdöntő ülése.)
- Németországban 15 ezer fővel 2,97 millióra csökkent a munkanélküliek száma decemberben. Az adat jobb, mint a várt ezer fős csökkenés. A munkanélküliségi ráta változatlanul 6,9%-on maradt.
- Az euró zónából novemberi munkanélküliségi rátát és kiskereskedelmi értékesítési adatokat publikálnak délelőtt.

Olaj, arany:
- A WTI 94,1 dollárra nőtt, ami minimális emelkedést jelent tegnaphoz képest. A piac próbálja értékelni, hogy mit is jelenthet a rendkívüli hideg idő: egyrészt csökken a fogyasztás, másrészt komoly gondok vannak az amerikai olajtermelő kutakkal és a finomítókkal. A piac a héten megjelenő készletadatokra is figyel.
- Az arany 1,227 dollár volt ma reggel, a piac a Fed lépéseit figyeli, különösen a hónap végi ülés eredményét.


Devizák:
- Tegnap egészen 301,24-ig emelkedett az EUR/HUF árfolyama, onnan azonban a délutáni órákban 300 környékéig korrigált vissza. Ma reggel visszatesztelte a 30 napos mozgóátlag 299,68-as értékét, de ezt követően ismét 300,5 környékére gyengült a forint árfolyama az euróval szemben.
- Nem produkált érdemi elmozdulásokat az EUR/USD árfolyam. Tegnap enyhe dollárerősödés volt látható, ma reggel viszont ezzel azonos mértékben gyengül a dollár, így két nap alatt az EUR/USD árfolyam lényegében változatlan.
 

Távol-Kelet:
- A Nikkei csaknem 2%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.
- A jen 0,3%-kal ismét gyengült a dollárral szemben, ami főleg az exporttal foglalkozó vállalatok árfolyamát hajtotta fel.

Határidős piacok:
- Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon.


Vállalati hírek

- A BASF leány Wintershall egy közös vállalat létrehozásáról írt alá megállapodást a Neuquen nevű vállalattal az argentin palagáz, illetve palaolaj kitermelésére vonatkozóan. A közös vállalat kezdetben 115 millió dollárt fog beruházni, ami azonban egészen 3 milliárd dollárig emelkedhet a későbbiekben.

- A BoFAML a korábbi semlegesről alulteljesítőre rontotta a BASF részvények minősítését.

- A Socgen 31,5 eurós célár mellett eladási javaslat megfogalmazásával kezdte el a Deutsche Bank követését. A tegnap záróár 35,6 euró volt.

- A BoFAML a korábbi alulsúlyozásról semlegesre javította a Linde ajánlását.

- A Siemens és az Iberdrola stratégiai megállapodást írt alá annak érdekében, hogy a Közel-Keleten intelligens energia hálózatot (smart grid) fejlesszenek. A technológiai fejlesztésnek köszönhetően a megújuló energiaforrások hatékonyabban hasznosíthatóak, és elkerülhetőek a drága csúcsidőszakok és egyenletesebbé tehető mind a keresleti, mind pedig a kínálati oldal az intelligensebb automatikus vezérlésnek köszönhetően. A hírnek nincs árfolyamhatása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.