BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakad a forint Matolcsy beszéde után

Rendkívüli mértékben gyengült a forint, az EUR/HUF kurzusa a tegnap reggeli 302-ről pár lépésben 312-ig emelkedett, áttörve egy újabb fontos ellenállást 308,5-nél. Ugyan a forint ismét hirtelen túladottá vált, a technikai kép egyelőre nem túl kedvező, a következő fontosabb szint 318-nál található - írja az Erste elemzése.

Összezuhant tegnap a forint, az euróval szemben 310-ig gyengült, a reggeli 302-ről. A folyamat több tényezőre is visszavezethető. Már a délelőtti órákban elindult a hazai fizetőeszköz leértékelődése, mivel a feltörekvő piaci feszültségek ismét nőttek, hiába a kedd éjjeli rendkívüli kamatemelés. Az MNB elnök beszéde sem támogatta a forintot, és egy piaci pletyka – miszerint Magyarország nem fizette volna ki egy lejáró kötvényét – szintén negatívan hatott a devizára. A tegnapi Fed-döntés és a gyenge kínai adat sem segíti a feltörekvő piaci devizákat, így a forintot sem.

A kötvénypiacon is jelentős gyengülés látható, a hozamok 20-30 bázisponttal emelkedtek, illetve a 3 és 10 éves lejáratokon referenciakötvény csere miatt ennél nagyobb megugrások láthatók. Ma az ÁKK 12 hónapos diszkontpapírokat értékesít, 50 milliárd Ft értékben. A másodpiaci átlaghozam 2,95%.

Nemzetközi helyzetkép:

A Dow 1,19%-ot, a Nasdaq 1,15%-ot, az S&P 1,03%-ot esett a tegnapi kereskedésben. A Fed bejelentésére hírtelen kilengéssel reagáltak a piacok. A hírtelen jött esést gyorsan korrigálta a piac, azonban a kereskedés hátralévő részében is az esés maradt a fő irány. Európában a DAX 0,75%-ot, a FTSE100 0,435-ot, a CAC40 0,68%-os csökkent tegnap a pozitív nyitás ellenére. Reggel még jelentős optimizmus jellemezte az európai tőzsdéket, a török kamatemelés hatására azonban ez hamar alábbhagyott és a medve lett az úr a piacokon. A WTI kőolaj ma reggel 97,4 dolláron állt, a kereskedés elején még emelkedés volt, de azután az elmúlt 4 hét legmagasabb áráról lassan visszafelé csorgott az árfolyam. A készletek 4,75 millió hordóval emelkedtek, ami felette volt a vártnak, viszont a fűtőolaj továbbra is süllyed a hideg idő miatt. Az arany 1.255 dolláron állt ma reggel, a Fed tegnapi bejelentése hatott negatívan, illetve a kínai holdújév előtt gyengébb a fizikai kereslet. A Fed döntést követően is stabil maradt az EUR/USD kurzusa. Az árfolyam napközben áttörte a 30 napos mozgóátlagot, és egészen 1,3603-ig csökkent, azonban ez rendkívül rövid kilengésnek bizonyult, hiszen az árfolyam hamar visszatért a 30 napos mozgóátlag fölé és így továbbra is azzal mozog szorosan együtt.

A Fed tegnapi, vártnak megfelelő döntése nem okozott már komolyabb kilengést a devizapár árfolyamában. Ma reggelre kissé a 30 napos mozgóátlag alá csökkent a kurzus. A tegnap Európában és Amerikában is látott negatív hangulat Ázsiát is utolérte ma reggelre. Ennek hatására a Nikkei 2,45%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index 0,6%-ot esett. Holnap és hétfőn is zárva tart a hongkongi és a sanghaji tőzsde a kínai holdújév miatt, ráadásul utóbbi csak 7-én, jövő hét pénteken fog ismét kinyitni. A HSBC januári beszerzési menedzser indexe 49,5 pont lett, ami kissé gyengébb, mint az előzetes 49,6 pontos érték, és megerősítette, hogy szűkülő fázisba lépett a kínai ipar. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Ben Bernanke a vártnak megfelelően a QE3 program további 10 milliárd dolláros csökkentésével távozott a Fed éléről. A vágás 5-5 milliárd dollárral csökkenti az eszközvásárlási program mindkét lábát, a jelzálogpapírokat és az állampapírokat is. A jegybanki alapkamaton a várakozásokkal összhangban nem változtatott a Fed.

Ma 14:30-kor amerikai GDP és munkanélküliségi adatok érkeznek. A negyedik negyedévben 3,2%-os évesített gazdasági növekedést várnak a piacon. A friss munkanélküli segélykérelmek száma 330 ezer lehet, míg a tartós munkanélküli segélykérelmek száma 3 millió fő körül alakulhat.

Matolcsy György, MNB-elnök tegnap az AmCham konferencián tartott beszédében hangsúlyozta, hogy tovább folytatják a monetáris lazítást, hiszen Magyarország fundamentumai merőben eltérnek Törökországétól. A piac idegesen reagált a hírre, hiszen azt lehetett leszűrni ebből, hogy az MNB teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a forint árfolyammozgását. Szavait Pleschinger Gyula, monetáris tanács tag igyekezett később tompítani. Szerinte az MNB szorosan figyeli a piaci folyamatokat, a forintgyengülés ugyanis az infláción keresztül hat a monetáris politikára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.