BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szűk sávban mozog a forint

Kis mozgások mentén 299 közelébe emelkedett az EUR/HUF kurzusa, nagy mozgásokra a napokban nem számítunk, a 20 és 30 napos mozgóátlagok között, 298-299 forint körül mozoghat az árfolyam - írja az Erste elemzése.

A forint kis gyengülés után 298,75-nél jár az euróval szemben, míg a dollár ellenében 218,8 forint az árfolyam. Ismét hozamcsökkenést láthattunk a kötvénypiacokon, a 10 éves állampapírral 7 bázisponttal alacsonyabban, 5,43 százalékon kereskednek.

Az ÁKK tegnap a meghirdetett mennyiséget is meghaladó mértékben 70 milliárd forintnyi 6 hetes DKJ-t értékesített a likviditási tenderen, az aukciós átlaghozam 2,91 százalék volt. Ma a szokásos 3 hónapos kincstárjegy aukción ismét 50 milliárd forintot tervez piacra dobni az adósságkezelő, ám nem lepődnénk meg, ha ismét felülteljesítenénk a célt. A 3 hónapos papírokkal 2,79 százalékon kereskednek a másodpiacon, ennél azonban magasabban alakulhat az aukciós hozam.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a 20 napos mozgóátlag alatt oldalazott az EUR/USD árfolyama, és csak minimális mozgást mutatott. A nyitó 1,3674-es értékről 1,3671-ig csökkent a kurzus. Nem érkeztek fontos makrogazdasági és vállalati hírek a tengerentúli tőzsdékre, ennek ellenére a piacok lefelé vették az irányt, és a kereskedés végéig megállás nélkül estek (Dow -1,09%, Nasdaq -1,48%, S&P500 -1,27%). A nyugat-európai börzék mérsékelt emelkedéssel zártak tegnap (FTSE100 0,25%, DAX 0,39%, CAC40 0,29%). Ázsiában a hosszú hétvégéről visszatérő Nikkei 3,1 százalékot zuhant ma reggel, a Hang Seng 0,5 százalékot esett, ugyanakkor a Shanghai index 0,4 százalékos emelkedést tudott felmutatni. A negatív nemzetközi hangulaton túl a jen ismételt erősödése is lefelé húzta a japán részvényindexet. A kínai részvények közül az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégek teljesítettek rosszul. Az árupiacon ma reggel 92 dollár volt a WTI, kismértékben gyengébb a tegnapi árszintnél. Az árra továbbra is a visszatérő líbiai és északi-tengeri termelés hatott, illetve a piaci szereplők szerint a hideg tél miatt jelentős keresletkiesés is volt az elmúlt hetekben. Az arany 1,250 dollár körül mozgott, nem volt lényeges változás az árban. Az arany esetében továbbra is a Fed tapír jelenti a fő kockázatot, a legutóbbi kommentek azonban inkább azt mutatják, hogy az lassabb lehet a piaci várakozáshoz képest. Negatív hangulat uralkodik a határidős piacon ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Dennis Lockhart, az atlantai Fed elnöke szerint folytatni kell az eszközvásárlási program kivezetését, de hozzátette, hogy a 6,7 százalékos munkanélküliségi adat ellenére a foglalkoztatottsági helyzet nem annyira kedvező.

A KSH ma publikálta a novemberi ipari termelés véglegesített értékét. Az előzetes adatoknak megfelelően a hónap során 0,5 százalékkal esett vissza az ipar, év/év alapon, szezonálisan igazítva azonban így is 5,8 százalékos a bővülés, ám ez jelentősen alulmúlta az elemzői várakozásokat (6,9 százalék). Az autóipar szeptemberi kiemelkedő teljesítménye után némi visszaesés jött októberben és novemberben, a lassulás azonban igaz az egész export szektorra a KSH szerint.

Az MNB adatai alapján jelentősen csökkentek a kormányzati tartalékok decemberben. A kormányzat jegybanknál vezetett forint betétei 430 milliárd forinttal 272 milliárd forintra süllyedtek, ami elsősorban az utolsó hónapokban megfigyelhető, visszafogott állampapír és diszkontkincstárjegy értékesítéseknek köszönhető. Nagyobb rejtély, hogy miért esett vissza közel 1,5 milliárd euróval a kormányzat devizabetét állománya, valószínűleg jelentősebb kötvényvisszavásárlás történt az év utolsó hónapjában. Ennek célja a kedvezőbb év végi államadósság mutató lehetett, nem lepődnénk meg, ha januárban gyorsan visszaépülne a decemberben eltűnt kormányzati tartalék. A rendkívül felpörgetett kötvényaukciók alapján is erre lehet következtetni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.