BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb mélyponton az infláció

Némileg gyengült a forint, de még mindig 300 alatt mozog az EUR/HUF kurzusa. A napokban nagy mozgásokra nem számítunk, utána azonban lassú forintgyengülés jöhet a 303-as, 304-es szintig.

Szűk sávban mozgott a forint árfolyama, kisebb erősödési és gyengülési hullámok váltották egymást tegnap. Összességében nem mozdult el a forint érdemben a 300-as szint közeléből tegnap sem. A fundamentális helyzetkép alapján továbbra is konszolidált forintgyengülést várunk az idei évre.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción 2,90 százalékos maximális hozam alakult ki. A papír iránt 130 Mrd forintot meghaladó kereslet mutatkozott, az ÁKK 65 Mrd forintnyit bocsátott ki, 15 milliárddal többet az eredetileg tervezettnél. A másodpiacon vegyes irányú mozgások látszottak, a leghosszabb lejáratokon (5-15 év) inkább felfelé mozdultak el a szintek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon nem produkált tegnap érdemi elmozdulást az EUR/USD árfolyama, azonban az elmúlt napok minimális elmozdulással járó oldalazást követően ma reggel a 20 napos mozgóátlagról lefordult az árfolyam, és egészen 1,3636-ig esett. A gyenge hétkezdés után tegnap lendületes emelkedés vette kezdetét a tengerentúli börzéken, és az indexek ledolgozták a hétfői mínuszokat (Dow 0,71%, Nasdaq 1,69%, S&P500 1,09%). Az európai piacon is jó hangulatban telt a kereskedés, de az USA-hoz képest mérsékeltebb pluszokat láthattunk (FTSE100 0,15%, DAX 0,32%, CAC40 0,25%). Ázsiában a Nikkei 2,5%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 0,3%-ot csökkent. Mai teljesítményével a japán részvényindex korrigálta tegnapi méretes zuhanását. Az árupiacon a WTI 92,6 dolláron volt ma reggel, ami lényegében a tegnapi árszintet jelenti. A nyersolaj készletek 1,3 millió hordóval csökkentek a hírek szerint. Az arany esetében továbbra is a Fed politikájára figyelnek a befektetők: tegnap az elmúlt napok emelkedése után kismértékben gyengült az arany, 1,240 dollárig. Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A dallasi Fed elnök Richard Fischer tegnap azt mondta, hogy megduplázná a „tapír” méretét, ami azt jelenti, hogy a legutóbbi 10 milliárd dollár helyett 20 milliárd dollárral kellene csökkenteni a következő ülésen az eszközvásárlási program méretét. A dallasi Fed elnök szerint fontos dolog lenne, hogy a Fed mérlegfőösszegének növekedése lassuljon, mert az az év végén már meghaladta a 4000 milliárd dollárt.

A Világbank közzétette a legfrissebb növekedési előrejelzését, és a korábban várt 3% helyett 3,2% lehet a globális GDP bővülés idén, majd ezt követően 3,4 és 3,5%-os lehet a növekedés. Az euró zóna GDP növekedése 1,1% lehet a világbank szerint.

Az USA-ban a decemberi kiskereskedelmi forgalom várt 0,1% helyett 0,2%-kal bővült.

A KSH közleménye szerint a fogyasztói árak decemberben 0,5%-kal csökkentek, az éves index ezzel 0,4%-ra lassult a novemberi 0,9%-ról, a várakozásainknak megfelelően. Az infláció rekord alacsony szintje mögött elsőssorban az áll, hogy decemberben számolták el a novemberi újabb hatósági energiacsökkentés hatását. A maginflációs mutató 3,5%-on maradt a hónap során. A tavalyi évi éves átlagos infláció 1,7%-os volt, ami idén tovább csökkenhet, év végére azonban már magasabb, 2,7% lehet a fogyasztói árindex.

Pleschinger Gyula, monetáris tanács tag is úgy látja, hogy van még tér további monetáris lazításra a jelenlegi 3,00%-ról. Szerinte erre lehetőséget adnak a fundamentumok és az alacsony infláció, miközben a gazdasági növekedés továbbra is törékeny. Hozzátette, hogy Magyarország már nem a régió leggyengébb láncszeme, a Fed eszközvásárlási program kivezetése nem minket érint leginkább. Mi arra számítunk, hogy két lépésben 2,8%-ra csökkenhet az irányadó kamatráta idén, ám a fentiek alapján inkább lefelé mutató kockázatokat látunk ennek kapcsán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.