BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 20 napos mozgóátlaghoz tapad a forint

A napközbeni gyengülés ellenére 310 alatt fejezte be tegnap a kereskedést az EURHUF, összességében tehát erősödött a forint. Technikai szempontból a kurzus a 20 napos mozgóátlaghoz látszik tapadni a 310-es szint környékén. Ennek lefelé való áttörése esetén a 304-es szintnél látunk fontosabb támaszt. Felfelé pedig 314-nél és 318-nál vannak ellenállási szintek - írja az Erste elemzése.

Leginkább az ukrán helyzetnek köszönhetően gyengült tegnap délelőtt a forint árfolyama, és ismét 310 fölé került a kurzus. Délután azonban már erősödni tudott a hazai fizetőeszköz, és a 310-es szint alatt zárt az euróval szemben. A ma reggeli nyitásban megnyugodni látszanak a kedélyek a feltörekvő piacokon, a forint egyelrőe kisebb mértékben gyengült a tegnapi zárószinthez képest.

A tegnapi 12 hónapos DKJ aukción 3,20 százalékos maximális hozam alakult ki. Közepes nagyságú kereslet mellett az adósságkezelő az eredetileg tervezettnek megfelelően 60 Mrd forintot bocsátott ki a papírból. Az állampapírok másodpiacán a diszkont hozamok gyakorlatilag stagnáltak, a kötvények esetében pedig enyhe, 1-5bp-os hozamemelkedés következett be.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tegnap délelőtti órákban a negatív befektetői hangulatban dollárerősödés volt látható, melynek során a 20 napos mozgóátlag 1,3643-as értéke került tesztelésre. Később Janet Yellen szenátusi meghallgatását követően gyengülni kezdett a dollár, és 1,3710-ig emelkedett az EUR/USD. Szárnyalni kezdtek a tengerentúli börzék Janet Yellen szavait követően, és zárásig nem lankadt a vételi kedv (Dow 0,46%, Nasdaq 0,63%, S&P500 0,48%). Zuhanással kezdődött tegnap a kereskedés Nyugat-Európában, s bár napközben irányt váltottak a piacok, a londoni börze kivételével nem sikerült a pozitív tartományba kapaszkodniuk az indexeknek (FTSE100 0,16%, DAX -0,76%, CAC40 -0,02%). Ázsiában a Nikkei 0,6 százalékot esett, miközben a Hang Seng és a Shanghai index 0,2 százalékot emelkedett. Az árupiacon a WTI ma reggel 102 dollár alatt mozgott egy kicsivel, a befektetők az USA kereslet lassulására spekuláltak, mivel a tegnapi munkanélküliségi számok némileg kedvezőtlenebbek lettek. A kontinens is egyre inkább kikerül a tél fogságából, ami szezonálisan növelte a keresletet. Az arany stabilan 1.330 dollár körül mozgott, az elmúlt hetek emelkedése egyértelműen a kockázatkerülésnek és a fejlődő piaci heves mozgásoknak tudható be. A pénzpiaci kereslet is kezd visszatérni, az arany ETF-ekben lévő fizikai arany mennyisége 0,4 százalékkal nőtt februárban, miután 2013-ban csökkenés volt tapasztalható. A tengerentúli határidős indexek a negatív tartományban mozognak ma reggel, míg Nyugat-Európában vegyes mozgások láthatóak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban Janet Yellen, a Fed elnöke tegnap tartotta a szenátus előtt a szokásos féléves beszámolót. Eredetileg február 13-án lett volna a meghallgatás, de viharok miatt elhalasztották. Yellen a meghallgatáson elismételte, amit már két héttel ezelőtt is elmondott. Az eszközvásárlási program további csökkentése valószínű, miközben folyamatosan figyelik a gazdaság helyzetét. Yellen azt is kiemelte, hogy a makrogazdasági adatok további romlása esetén átgondolják az eszközvásárlások csökkentését. Az elmúlt hónapok gyenge adataiban a kemény tél is szerepet játszott, a következő hetekben vizsgálni fogják, hogy mekkora hatása lehetett az időjárásnak. Yellen azt is elmondta, hogy nem lát eszközár buborékokat a piacon. Arról is szó esett a meghallhatáson, hogy hamarosan elérhetik a 6,5%-os munkanélküliségi rátát, és korábban ez volt az egyik feltétele az alapkamat emelésnek. Ezt a szintet érdemes újragondolni, az irányadó ráta még sokáig nulla közelében maradhat.

A szokásos heti friss munkanélküli segélykérelmeket publikálták tegnap az USA-ban, a múlt héten 348 ezerre nőtt a kérelmek száma, ami 23 ezerrel rosszabb, mint a piaci várakozás.

Tegnap megalakult az új ukrán kormány, a korábbi ellenzéki pártok vezette többséggel jött létre a koalíció. Az ukrán hatóságok kérték az IMF segítségét, így hamarosan megérkezhet a küldöttség Kijevbe.

A KSH közleménye szerint a tavalyi utolsó negyedévben a beruházások volumene éves szinten 14,9 százalékkal bővült a harmadik negyedév 9,8 százalékos növekedése után. 2013 egészében 7,2 százalékos volt a beruházások növekedése. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.