BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A konszolidáció az úr

A vezető nemzetközi piacokon továbbra is a konszolidáció az úr, a korábbi csúcsok közelében. Tegnap erős újlakás-építési adatok láttak napvilágot. Olyan erősek, amelyet utoljára a válság előtt 2008 nyarán láthattunk. Ennek hatására volt egy kis öröm a piacokon, de ez elsősorban a dollár árfolyamában, és nem az indexek árfolyamában látszott meg - derül ki az Erste elemzéséből.

Az S&P500 index tovább küzd a korábbi, 1850 pontnál levő csúcs leküzdésével, amelynek során a rövidtávú indikátorok gyakorlatilag már kikorrigálták az enyhe „túlvettségüket”. Ez pedig azt jelenti, hogy a csúcs közelében a technikailag szinte legoptimálisabb állapotból tudna az árfolyam elindulni fölfelé. Ennek ma vagy holnap kellene bekövetkezni szerintünk, legalábbis ami a rövid (napon belüli) dinamikus indikátorokat illeti. Valószínűleg ezen a Fed elnökének mai szenátusi meghallgatása sem fog változtatni.

A DAX index esetében is hasonló a kép annyi különbséggel, hogy az egy kissé távolabb van a korábbi csúcstól. Ha az index komponensekre tekintünk, akkor a vezető részvényekben további erőt látunk, és fundamentálisan is alulértékeltnek tartjuk az indexet.

A BUX tegnap napközben beesett a szint alá, de a nap végére újra a szint fölött láthattuk az indexet. Így talán elmúlt a szint törés veszélye. Ma a tegnapi nap végi emelkedés folytatását valószínűsítjük annak ellenére is, hogy az ukrajnai események negatívan hatnak az OTP-re. A hrivnya már 25 százalékot gyengült tavaly év végéhez képest, amely meghaladja a magyar bank várakozásait. Ez pedig további céltartalék képzést hozhat az első negyedévben, ha hosszabb távon fennmarad ez a gyenge árfolyam. Ráadásul a lakosság folytatja pénz bespájzolását, és ez most már kritikus szintre kezd érkezni. Ugyanakkor már nagyon közel van egy új kormány felállása, és remélhetőleg hamarosan egy komolyabb IMF hitel is érkezik, s így vélhetően nem fog eszkalálódni a jelenlegi helyzet.

USA:
- Emelkedéssel kezdték a kereskedést a vezető tengerentúli indexek, a záráshoz közeledve viszont lefelé indultak, de ennek ellenére is sikerült mérsékelt pluszban zárniuk a napot (Dow 0,11%, Nasdaq 0,1%, S&P500 0%).
- A Dow Jones index tagjai meglehetősen vegyes képet mutattak zárásra, a nyertes papír a Wal-Mart (2%) volt, míg a leggyengébben a JPMorgan teljesített.
- A januári újlakás-értékesítési adat a várt csökkenés (-3,4%) helyett 9,6%-kal bővült januárban, ami 468 ezer tranzakciót jelent a várt 400 ezer helyett, ez pedig 2008 nyara óta nem látott emelkedés.
- A szokásos heti friss segélykérelmeket publikálják 14:30-kor a tengerentúlon.
- Janet Yellen Fed elnök szenátusi meghallgatása ma 16 órakor lesz.

Európa:
- Mérsékelt eséssel zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,46%, DAX -0,39%, CAC40 -0,4%).
- Ukrajna közel került az átmeneti kormány felállításához, ami feltétele az IMF mentőcsomagnak. A parlamentben ma szavaznak az átmeneti kormány tagjairól.
- A görög bankok nem teljesítő hitelei 1,7 százalékponttal 31%-ra nőttek.
- Németországból munkanélküliségi ráta érkezik 9:55-kor.

Olaj, arany:
- A rendkívül jónak számító amerikai újlakás értékesítési adatok hatására az arany árfolyama eséssel reagált, ugyanis a pozitív adat azt mutatja, hogy egyre valószínűbb, hogy a várt ütemben (ülésenként 10 milliárd dolláros vágásokkal) fog tovább folytatódni a Fed QE3 programjának kivezetése.
- Az egy hetes emelkedést követően tegnap csökkent a WTI típusú kőolaj árfolyama, miután a készletadatok 1,08 millió hordós csökkenést mutattak a Cushingban, miközben a finomított termékek állománya 7 hét után először emelkedett.

Devizák:
- A 20 és a 30 napos mozgóátlag között cikázott tegnap a forint az euróval szemben. A korábbi forinterősödést tegnap egy korrekció követte, és a 20 napos mozgóátlag 308,3-as értéke fölött nem sokkal emelkedni kezdett az EUR/HUF devizapár árfolyama, aminek során a 30 napos mozgóátlag 310,1-es értéke került visszatesztelésre. Ma reggel kissé a mozgóátlag alatt tartózkodik a devizapár árfolyama.
- Már a vártnál jobb amerikai makroadatok előtt is erősödött a dollár az euróval szemben, ami az adatok napvilágra kerülése után tovább folytatódott, ennek eredményeként az EUR/USD árfolyam 1,3745-ről 1,3687-re csökkent. A devizapár árfolyamának szempontjából ma kiemelt érdeklődés övezheti Janet Yellen szenátusi meghallgatását, ami legutóbb a rendkívüli időjárás miatt maradt el.

Távol-Kelet:
- A Hang Seng 1,3 százalékot, a Shanghai index 1,1 százalékot emelkedett, ezzel párhuzamosan a Nikkei értéke 0,3 százalékot csökkent.
- Az elmúlt 10 napban már negyedik alkalommal szívott ki likviditást a bankközi piacról a kínai jegybank, ugyanakkor igyekeztek leszögezni, hogy ez nem a monetáris politikájuk megváltozását jelenti, mindössze arról van szó, hogy a Holdújév előtt biztosított átmeneti többletet igyekeznek visszavonni.

Határidős piacok:
- A Dow, az S&P és a Nasdaq is pluszban van, míg a határidős DAX és az FTSE a negatív tartományban van ma reggel.

Vállalati hírek:

- A Magyar Telekom eredménye mind az árbevétel, mind az üzemi eredmény soron jobb lett a várakozásoknál. Ennek elsődleges oka az energia szegmens megugrása volt. Az EBITDA 4,7 százalékkal nőtt, míg az üzemi költségek 0,7 százalékkal estek vissza. Ez a távközlési különadó megszűnésének tudható be, ami az előző év negyedik negyedévében még 6 milliárd forintot tett ki. A cég marzsai éves összehasonlításban javultak. Az üzemi eredmény összességében jobb lett a korábbi időszak adatánál, és a várakozásoknál is. A cég 2014-re enyhén csökkenő árbevétellel (-3-0%), 3 és 6 százalék közötti EBITDA-csökkenéssel számol, míg a frekvenciatenderek nélkül 87 milliárd forintot szán beruházásokra. Ajánlásunk továbbra is Tartás, célárunk változatlanul 300 forint.

- A kormány tegnap végül nem döntött az energiaszolgáltatás alapdíjának eltörléséről, azonban a későbbiek folyamán vizsgálni fogják ennek a lehetőségét. Ugyanakkor döntöttek arról, hogy a mérőórák cseréjének költsége mostantól a szolgáltatókat terheli nem a fogyasztókat, de ez a változtatás véleményünk szerint nem érinti a Magyar Telekomot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.