BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lakossági hitelek drágák, a bankokat sújtó közterhek miatt is

A Növekedési Hitelprogram második szakasza az MNB szerint is visszafogottan alakult eddig. A lehetséges 500 milliárd forintból 50 milliárdra kötöttek szerződést, és 42 milliárdot folyósítottak, a második negyedévre várnak élénkülést - mondta Fábián Gergely, az MNB főosztályvezetője a jegybank sajtótájékoztatóján, amelyen a most publikált Hitelezési folyamatok című elemzés februári kiadványát mutatták be. A jobb adatokat a következő negyedévre főleg az EU-s forrásokkal kapcsos pályázatok és a nyári szezonsalitás miatt remélik.

A vállalati szegmensben a hitelfelárak sokat csökkentek, régiós összehasonlításban is jól alakulnak - hangzott el. Jelenleg mintegy két százalékpont a vállalati kamathitelek felára.

A lakossági szegmensben viszont még mindig drágák a hitelek. A szabad felhasználásúaknál a kamatfelár közel 8, a lakáshiteleknél 6 százalékpontos. A realtíve magas hitelköltségekben szerepe lehet a bankokat sújtó magas közterheknek is.

Az MNB-ben arra számítanak, hogy a második szakaszban meghirdetett 500 milliárd forint hitel "el fog menni" - tette hozzá. Lapunk kérdésére, hogy ha a kihelyezések mésem indulnának be, terveznek-e váltiztatani a feltételeken, például a kamatfelár növelésével vagy új eszközök bevonásával, a sajtótájékoztatón jelen lévő jegybanki vezetők nem válaszoltak, mint mondták, ez a Monetáris Tanács hatáskörébe tartozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.