BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pénteki erősödés után alig mozdul a forint

Pénteken erősödött a forint, ma reggel viszont már nincs érdemi elmozdulás. 308,5 körül mozog az EUR/HUF kurzusa, hamarosan eléri a 20 napos mozgóátlagot az árfolyam, nagy kérdés, hogy tud-e ez alá csökkenni. Rövidtávon inkább negatív a kép, középtávon azonban forinterősödésre számítunk - írják az Erste elemzői.

Kedvezően hatottak a forintpiacra a vártnál jobb pénteki GDP számok, az euróval szemben 308-ig, a dollár ellenében 225-ig süllyedt az árfolyam. Rövidtávon még jöhet gyengülés a hazai fizetőeszközben, de középtávon pozitív a kilátás, a magas magyar folyó fizetési mérleg többlet és a befolyó EU pénzek miatt. A kötvénypiacon további lassú mértékben csökkentek a hozamok, a 10 éves állampapírral 5,95 százalékon kereskednek.

A nemzetközi devizapiacon a pénteki kereskedésben folytatódott a dollár gyengülése, 1,367-ről 1,369-ig emelkedett az árfolyam, de napközben 1,371-nél is járt a kurzus. A reggeli kereskedésben mérsékelten gyengült tovább a tengerentúli fizetőeszköz, és 1,37 fölé került a kurzus. Folytatódott az emelkedés pénteken is a tengerentúli börzéken, így az év legerősebb hetét zárta a piac (Dow 0,79%, Nasdaq 0,08%, S&P500 0,5%). Azonban ma zárva lesznek a tőzsdék, mert az Elnökök Napját ünneplik az USA-ban. A nyugat-európai piacok is emelkedéssel zártak pénteken (FTSE100 0,07%, DAX 0,68%, CAC40 0,63%). Jól teljesítettek az ázsiai piacok is (Nikkei +0,56%; Hang Seng +1,05%; Sanghai +0,92%; Kospi +0,31%). Januárban a várt 1,1 milliárd helyett 1,38 milliárd jüan hitelt helyeztek ki a bankok Kínában a Bank of China legfrissebb adatai szerint. A várakozásoknál erőteljesebb hitelbővülés pozitív hangulatot hozott a börzékre. Még a várakozásoknál rosszabb japán GDP adat sem tudta lehűteni a kínai adat keltette jó hangulatot. Az árupiacon a WTI ma reggel 100,8 dollárra emelkedett, elsősorban az erősödő amerikai gazdaságra utaló adatok és a kínai hitelbővülési számok miatt. Az arany árfolyama 1325 dollárra nőtt ma reggel, főleg a menedék-eszközökbe történő befektetések miatt. Az arany mellett az ezüst is jelentősen tudta javítani pozícióját. A korábbi kedvezőtlen előrejelzések ellenére úgy tűnik, nem szűnt meg a befektetők bizalma a nemesfémek iránt és a Fed szigorító politikája sem lassítja a folyamatokat. Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban az ipari termelés 0,3 százalékkal esett vissza januárban, főként a feldolgozóipar (-0,8) húzta lefelé az adatot. Az elemzők 0,3 százalékot vártak. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének februári előzetes értéke 81,2 pontot mutatott, ami megegyezik a januári értékkel, és jobb lett, mint a piaci várakozás.

Pénteken Richard Fischer a dallasi Fed elnöke a Bloombergnek nyilatkozott, és arról beszélt, hogy jó irányba halad az ország gazdasága.

Az eurózóna negyedik negyedéves GDP-je 0,5 százalékot bővült a várt 0,4 százalék helyett.

A Moody’s negatívról stabilra javította Olaszország államadósság osztályzatához rendelt kilátást.

A negyedik negyedévben a japán GDP a várt 0,7 százalék helyett csak 0,3 százalékkal bővült, így az évesített adat 1% lett a várt 2,8%-kal szemben. Ráadásul a fogyasztók és a vállalatok költekezése sem a várt mértékben bővült, hiszen az előbbi 0,8 százalék helyett csak 0,5 százalékkal, míg az utóbbi 1,8 százalék helyett csak 1,3 százalékkal. Az ipari termelés is gyengébb lett a vártnál. A végleges decemberi adat 7,1 százalékos bővülést mutatott az előzetes 7,3 százalékhoz képest.

Heti kitekintő:

USA: Ma az Elnökök Napja miatt a tengerentúli piacok zárva tartanak. Szerdán a megkezdett házépítések januári adatait és a januári termelői árindexet publikálják, valamint közzéteszik a legutóbbi Fed ülés rövidített jegyzőkönyvét. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett a fogyasztói árak és a „Leading Indicators” kompozit makromutató januári adatait, illetve a Philadelphiai Fed Survey februári értékeit ismerhetjük meg. A hét pénteken a használt lakás-értékesítések januári statisztikáival zárul.

Euróövezet: A hét elején Ecofin (EU-s pénzügyminiszterek) találkozó lesz. Ami a makroadatokat illeti, kedden a német ZEW index februári adataira lesz érdemes figyelni. Csütörtökön pedig a Markit feldolgozóipari és szolgáltatás szektor-beli PMI indexek előzetes februári értékeit teszik közzé az egyes gazdaságokra és a térség egészére voantkozóan.

Magyarország: Kedden ismét ülésezik a Monetáris Tanács, és dönt a kamatokról. Úgy gondoljuk, hogy az éves szinten stagnáló januári fogyasztói árindex további meghatározó érvet jelenthet a jegybanknak a monetáris enyhítések folytatásához, dacára az elmúlt napok, hetek forintpiaci turbulenciának. Várakozásunk szerint 10 bázisponttal csökkent a Monetáris Tanács, ennek megfelelően a jegybanki alapkamat új szintje 2,75 százalék lesz. Pénteken teszi közzé a KSH a decemberi nominális béradatokat a nemzetgazdaság egészére vonatkozóan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.