BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tegnapi gyengülés után stabilan nyitott ma a forint

Bár tegnapelőtt az EURHUF kurzusa lefelé áttörte a 20 napos mozgóátlagot, ez nem generált további forinterősödést, s így tegnap ismét felfelé mozdult az EURHUF kurzusa. A zárás 310,5-en történt. A technikai kép összességében nem nagyon változott. Forinterősödés esetén a 304-es szintnél látunk fontosabb támaszt. Felfelé pedig 314-nél és 318-nál vannak fontosabb ellenállási szintek - írja az Erste elemzése.

A kedvezőtlenebbé váló nemzetközi befektetői hangulatban gyengült tegnap a forint árfolyama. A mai nyitásban stabilnak látszik a kurzus, s 310 körül folyik a kereskedés az euróval szemben.

Az állampapírok másodpiacán gyakorlatilag nem változtak tegnap a referenciaszintek a megelőző napok jelentősebb hozamcsökkenése után. Ma 12 hónapos DKJ aukció lesz, a felkínált mennyiség 60 milliárd forint lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyam 1,3745-ről 1,3687-re csökkent. A devizapár árfolyamának szempontjából ma kiemelt érdeklődés övezheti Janet Yellen szenátusi meghallgatását, ami legutóbb a rendkívüli időjárás miatt elmaradt. Emelkedéssel kezdték a kereskedést a vezető tengerentúli indexek, a záráshoz közeledve viszont lefelé indultak, de végül sikerült mérsékelt pluszban zárniuk a napot (Dow 0,11%, Nasdaq 0,1%, S&P500 0%). A Dow Jones index tagjai meglehetősen vegyes képet mutattak zárásra, a nyertes papír a Wal-Mart (2%) volt, míg a leggyengébben a JPMorgan teljesített. Mérsékelt eséssel zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,46%, DAX -0,39%, CAC40 -0,4%).  Ázsiában a Hang Seng 1,3 százalékot, a Shanghai index 1,1 százalékot emelkedett, ezzel párhuzamosan a Nikkei értéke 0,3 százalékot csökkent.

Az elmúlt 10 napban már negyedik alkalommal szívott ki likviditást a bankközi piacról a kínai jegybank, ugyanakkor igyekeztek leszögezni, hogy ez nem a monetáris politikájuk megváltozását jelenti, mindössze arról van szó, hogy a Holdújév előtt biztosított átmeneti többletet igyekeznek visszavonni. Az árupiacon a rendkívül jónak számító amerikai újlakás-értékesítési adatokra az arany árfolyama eséssel reagált, ugyanis a pozitív adat azt mutatja, hogy egyre valószínűbb, hogy a várt ütemben (ülésenként 10 milliárd dolláros vágásokkal) fog tovább folytatódni a Fed QE3 programjának kivezetése. Az egy hetes emelkedést követően tegnap csökkent a WTI típusú kőolaj árfolyama, miután a készletadatok 1,08 millió hordós csökkenést mutattak a Cushingban, miközben a finomított termékek állománya 7 hét után először emelkedett. A Dow, az S&P és a Nasdaq is pluszban van, míg a határidős DAX és az FTSE a negatív tartományban van ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a januári új lakás-értékesítési adat a várt csökkenés (-3,4%) helyett 9,6 százalékos növekedést mutatott, ami 468 ezer tranzakciót jelent, a várt 400 ezer helyett. Ez 2008 nyara óta nem látott emelkedés.

Közel került Ukrajna az átmeneti kormány felállításához, ami feltétele az IMF mentőcsomagnak. A parlamentben ma szavaznak az átmeneti kormány tagjairól.

A KSH közleménye szerint januárban az ipari termelői árak havi szinten 0,7 százalékkal emelkedtek, míg 2013 januárjához képest 0,1 százalékkal csökkentek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.