BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalanok a rövid távú kilátások a forintpiacon

Nagy mozgást nem mutatott a forintpiac, 310 körül mozog az EUR/HUF kurzusa, egyelőre azonban a háromszög alakzaton belül. Lefelé kitörés esetén a 304-es szintig is csökkenhet az árfolyam, ellenkező esetben azonban nem ilyen kedvező a kép. A kurzust most a 20 napos mozgóátlag is fogja 309,6-nál - olvasható az Erste elemzésében.

A forint egyelőre nem tágít a 310-es szinttől az euró ellenében, míg a dollárral szemben 225,6 az árfolyam. A hazai fizetőeszköz rövidtávú kilátásai egyelőre nem tiszták, középtávon viszont pár hónapon belül szerintünk az erősödés lesz a jellemző. Magyarország folyó fizetési mérleg többlete és a beáramló EU pénzek ellensúlyozhatják az alacsony alapkamat okozta forintgyengülést.

A hazai kötvénypiacon sem voltak nagy mozgások, 6,01 százalékon kereskednek a 10 éves állampapírral. Az ÁKK ma 60 milliárd forint értékben hirdet 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket, jelenleg 3,02 százalék a másodpiaci hozamszint e lejáratra.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon Mario Draghi EKB-elnök tegnapi sajtótájékoztatója után átmenetileg erősödött a dollár az euróval szemben, azonban a nap egészét tekintve így is csak minimális elmozdulás volt tapasztalható. Az EUR/USD árfolyam 1,3733-ról 1,3735-re emelkedett. Draghi ismét elmondta, hogy az EKB készen áll reagálni, amennyiben ennek szükségét látja. Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon. Az USA-beli börzék meredek emelkedéssel kezdték a napot, s bár záráshoz közeledve elfogyott a vételi erő és lejtmenetre kerültek a piacok, így is pluszban zártak. Az S&P500 történelmi csúcson is járt, de zárásra nem sikerült új csúcsot beállítania. (Dow 0,64%, Nasdaq 0,69%, S&P500 0,64%). Emelkedtek tegnap a nyugat-európai börzék, de a nap végi hajrával is csak mérsékelt pluszokat láthattunk (FTSE100 0,41%, DAX 0,54%, CAC40 0,87%). Ázsiában a Nikkei 1,4 százalékot emelkedett, a Hang Seng minimális emelkedéssel, 0,1 százalékkal zárta a napot, míg a Shanghai index árfolyama mélyrepülésbe kezdett, és 2,3 százalékot esett, ami 5 hónapja nem látott gyenge teljesítmény. A kínai részvénypiacon főleg az ingatlanpiaci aggodalmak okoztak jelentős esést, miután arról jelentek meg hírek, hogy több bank is szigorít finanszírozási politikáján. A jüan hat napja folyamatosan gyengül a dollárral szemben. 2012 januárja óta nem volt erre példa, és ez is hozzájárult a kínai részvénypiac mai gyenge teljesítményéhez. Vegyes képet mutatnak a határidős piacok ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A német IFO üzleti hangulatindex 111,3 pontra emelkedett februárban, ami jobb, mint a 110,5 pontos előrejelzés. 2011 augusztusa óta nem volt ilyen magas szinten az index.

Januárban 1,1 százalékkal csökkentek az árak az Eurózónában decemberhez képest. Ekkora csökkenésre 2001 óta nem volt példa, ez pedig felerősíti a deflációs várakozásokat.

Nincs hír a hazai devizahiteles ügyről, az Alkotmánybíróság nem tartott sajtótájékoztatót, valószínűleg még mindig nem született döntés az ügyben. A kormány azonban úgy is az Európai Bíróság döntésétől tette függővé a további lépéseket, erre pedig nyár előtt nem számíthatunk, hiszen még csak most született meg a főtanácsnoki indítvány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.