BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elgyengült a forint a vártnál nagyobb kamatcsökkentésre

Nagyot gyengült a forint tegnap, amit ma további eséssel fejelt meg a hazai fizetőeszköz, 312-nél jár az EUR/HUF kurzusa. A 20 napos mozgóátlagról rugaszkodott el az árfolyam, a 314-es csúcs azonban egyelőre megfoghatja az emelkedést - írja az Erste elemzése.

Az MNB tegnapi döntése után rendkívül nagyot gyengült a forint, 308-ról hirtelen 310-ig, majd ma reggel 313-ig emelkedett az EUR/HUF kurzusa. A dollár ellenében 227 az árfolyam. A kötvénypiacon is érezhető a Magyarországgal szemben növekvő bizalmatlanság, a kamatcsökkentés ellentétes hatást váltott ki, a 10 éves hozam 7 bázisponttal 6,08%-ra emelkedett tegnap. A 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukció jól alakult, a meghirdetett 60 milliárd forinttal szemben 80 milliárd forintnyi 3 hónapos papírt értékesített az ÁKK, 3,04%-os átlaghozam mellett.

A nemzetközi devizapiacon tegnap is tovább folytatódott az emelkedő trend az EUR/USD árfolyamában, ami 1,3707-ről 1,3755-ig emelkedett, és az árfolyam akár ma tesztelheti az 1,38-as szintet. Összességében jól indult a hét első kereskedési napja a tengerentúli börzéken, de zárásra a Dow Jones index minimális veszteséget mutatott (Dow -0,15%, Nasdaq 0,68%, S&P500 0,13%). A nyugat-európai börzék vegyesen zárták a kereskedést, a londoni börze volt a kivétel, közel 1%-os emelkedéssel (FTSE100 0,89%, DAX 0,03%, CAC40 -0,1%). Ázsiában a Nikkei 0,5%-ot csökkent, ezzel szemben a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,9%-ot tudott emelkedni. A gazdasági növekedés és a magánszektor erősítésének érdekében Kínában azonnali hatállyal csökkentetik a vállalkozás alapításához szükséges tőkekövetelményeket és a bürokráciát is. Korábban egy korlátolt felelősségű társaság alapításához minimum 5000 dollárra volt szükség, amit most eltöröltek. Az új törvény természetesen nem terjed ki a pénzügyi vállalkozásokra és a tőzsdei cégekre sem. Az árupiacon a WTI 103 dollár köré emelkedett ma reggel, elsősorban a cushing-i készletek csökkenése miatt. A kínálat már a harmadik hete csökken, miközben a hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag alatt van az észak-amerikai kontinensen. A spekuláció is fűti az árakat, a megnyitott spekulatív vételi pozíciók száma is rekordot döntött. Eközben az arany 1.315-1.320 között mozgott, a korábbi napok emelkedése után egyelőre stagnál a kurzus. Mínuszban vannak a határidős indexek ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a New York-i feldolgozóipari index februári értéke gyengébb lett a piaci várakozásnál. Az előző havi 12,5 pont után 4,5 pontra esett vissza az index, miközben az elemzők 8,5 pontot vártak. A megkezdett házépítések és a kiadott építési engedélyek januári értékét publikálják ma a tengerentúlon. A Fed ma teszi közzé legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét.

A ZEW német gazdasági hangulatindex februári értéke gyengébb lett a vártnál, 61,5 pontra számítottak az elemzők, miközben a tényadat 55,7 pont lett.

Az MNB a várakozásoknál is nagyobb mértékben 15 bázisponttal 2,70%-ra vágta az alapkamatot. A forintgyengülés nem riasztotta el a Monetáris Tanácsot a további lazítástól, az alacsony inflációra (januárban 0% év/év) és a gazdasági kibocsátási résre hivatkozott a sajtóközlemény. A dokumentum alapján az MNB a márciusi frissített prognózisok figyelembevételével dönt majd a kamatpálya további alakulásáról. A tanácstagok eddig attitűdje alapján úgy gondoljuk, hogy tovább folytatódik majd a monetáris lazítás, melynek 2,5% lehet az alja, és az év végéig maradhat ez a szint. Ezt a pályát várhatóan csak a forint most látottnál sokkal nagyobb gyengülése esetén változtatja meg az MNB.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.