BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétéves mélypontról fordult a forint

Némi erősödést mutatott a forint tegnap, két éves csúcsról 311,6-ig csökkent az EUR/HUF árfolyam. Jelenleg egy háromszög alakzat formálódik a grafikonon, a 314 újbóli elérésével eleshet e kulcsszint, és 318-ig emelkedhet a kurzus - olvasható az Erste elemzésében.

A forint egyelőre stabilizálódni látszik az euróval és a dollárral szemben, rövidtávon azonban még jöhet negatív meglepetés. Az egyre fokozódó ukrajnai polgárháborús helyzet is negatívan hathat a hazai fizetőeszközre a laza MNB monetáris politika mellett. A középtávú kép pozitív azonban a forint kapcsán Magyarország rendkívül kedvező külső egyensúlyi pozíciója miatt.

A kötvénypiacon nagy mozgások nem voltak már tegnap, 6,20 százalékon kereskednek a 10 éves állampapírokkal. A tegnapi kötvényaukció kimondottan jól sikerült, több mint kétszeres túljegyzés mellett 68 milliárd forintnyi papírt adott el az ÁKK. Ugyan az aukciós átlaghozamok 20-30 bázisponttal meghaladták a két héttel ezelőtti szintet, de a másodpiaci hozamok alatt maradtak.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon napon belül jelentősebb kilengést produkált az EUR/USD árfolyama, azonban összességében a reggeli órákban látott csökkenő trend volt a meghatározó, így a devizapár árfolyama mérsékelten csökkent tegnap, és ma reggel is további visszafogott dollárerősödés tapasztalható. Jó hangulatban zajlott a kereskedés a tengerentúlon, a vezető indexek zárásig emelkedtek (Dow 0,58%, Nasdaq 0,71%, S&P500 0,62%). Mínuszban kezdték a kereskedést a nyugat-európai börzék, majd a kereskedés végéig emelkedtek a piacok, de a DAX index így is mérsékelt mínuszban zárt (FTSE100 0,24%, DAX -0,42%, CAC40 0,32%).

Ázsiában a Nikkei 2,9 százalékot, a Hang Seng 0,3 százalékot emelkedett, ugyanakkor a Shanghai index 1,4 százalékot zuhant. A japán részvénypiac szárnyalását elsősorban a BoJ kommentárja támogatta meg, ugyanis abból azt lehetett leszűrni, hogy a jegybanki monetáris stimulus tovább tarthat, mint az eredetileg tervezett 2 év. Az árupiacon a WTI ma reggel 102,6 dolláron állt, az elmúlt napok emelkedése után tehát esni kezdett az árfolyam. A befektetők a kedvezőtlenebb kínai makrogazdasági adatokkal és a készletek a vártnál kisebb mértékű csökkenésével magyarázzák az esést. Az arany 1.320 dolláron állt ma reggel, ami így kismértékű esést mutat a tegnapi naphoz képest. A kereskedők szerint az elmúlt hetek áremelkedése a kínai kereslet lassulását okozhatja, miközben számítani lehet arra is, hogy a Fed nem áll le a QE3 program csökkentésével. Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban az éves szintű fogyasztói infláció nem okozott meglepetést, 1,6 százalékot vártak és a tényadat is ennek megfelelő lett. A friss munkanélküli segélykérelmek száma 3 ezerrel 335 ezerre csökkent múlt héten, ami enyhén magasabb a várakozásoknál. A Philadelphiai Fed index februári számai komoly negatív meglepetést okoztak. A mutató 9,4 pontról -6,3 pontra esett vissza, miközben a konszenzus 8 pont volt.

Magyarországon 3,4 százalékkal, 230.700 forintra nőtt a bruttó bér tavaly éves átlagban, míg a nettó átlagbér 4,9 százalékkal, 151.100 forintra emelkedett. Ha a közfoglalkoztatottakat kivesszük a statisztikából, akkor 4,2 illetve 5,7 százalék volt a nominális béremelkedés. A teljes nemzetgazdaságban a reálbérek 3 százalékkal nőttek, amit elsősorban a rendkívül alacsony infláció magyaráz. A foglalkoztatottak száma összesen 107 ezer fővel bővült tavaly, ennek 70 százalékát a közfoglalkoztatottak adják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.