BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivár a forint a jegybanki kamatdöntés előtt

Tegnap nyugodt kereskedés jellemezte a forint piacát, 308,5-nél tartózkodik az EUR/HUF kurzusa. Az árfolyam a 20 napos mozgóátlagnál jár jelenleg, ennek áttörése esetén 304-ig csökkenhet a devizapár - olvasható az Erste elemzésében.

Nem változott sokat a forint árfolyama tegnap, a kurzus 308,5 az euró ellenében és 225 a dollárral szemben. A középtávú kilátásokat továbra is kedvezőnek ítéljük, tartjuk a 305-ös éves átlagos EUR/HUF előrejelzésünket. A kötvénypiacon némi hozamemelkedést láthattunk tegnap, 6,01 százalékon kereskednek a 10 éves állampapírokkal. Az ÁKK ma 60 milliárd forint értékben dob piacra 3 hónapos diszkontkincstárjegyet; a másodpiacon 3százalékon kereskednek e papírral.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tengerentúli piacok zárva tartása a dollár kereskedésére is rányomta bélyegét, az EUR/USD kurzusa lényegében oldalazott a tegnapi kereskedés során. 1,368-ról 1,37-ig emelkedett a devizapár, és a reggeli órákban is a tegnapi záró érték körül mozgott az árfolyam. Az Elnökök Napja miatt tegnap zárva tartottak a tengerentúli piacok, sem makrogazdasági, sem vállalati hírek sem jelentek meg. A londoni börze emelkedett, a többi nyugat-európai piac oldalazott tegnap (FTSE100 1,09%, DAX -0,06%, CAC40 -0,12%). Ázsiában vegyes a kép, míg a piacok többsége emelkedett, addig a kínai indexek délnek vették az irányt. (Nikkei +3,13%; Hang Seng -0,05%; Sanghai -0,77%; Kospi +0,03%). Japán arra a hírre száguldott, hogy az jegybank megduplázta (7.000 milliárd jenre) a bankok számára elérhető hitelkeretet, miközben továbbra is 60000-70000 milliárd jennel növeli éves szinten a likviditást.

Így a jen is gyengült, a részvénypiac pedig egyenesen felrobbant, és szeptember óta nem látott mértékben emelkedett. A legjobban teljesítő szektor a távközlés volt, amely 4,2%-kal emelkedett. Közben Kínában a jegybank próbálja a bankok likviditását csökkenteni, azután, hogy újabb rekord mennyiségű hitel került kihelyezésre januárban. Így 48 milliárd jüan értékben csökkentette a 14 napos likviditást a bankok számára.

Ennek hatására a részvényindexek dél felé vették az irányt. Az árupiacon a WTI 100,6 dolláron állt ma reggel, az emelkedés annak köszönhető, hogy ismét hidegre fordul Észak-Amerika időjárása. Az arany 1,320 dolláron állt ma reggel, ami némi visszaesést jelent a tegnapi árakhoz képest, azonban az elmúlt hetek áremelkedése jól mutatja az élénkülő fizikai keresletet. Az aranyat elsősorban Kínában vásárolják egyre nagyobb mennyiségben, de kezd visszatérni a spekulációs pénzpiaci kereslet is. Alapvetően pozitív a hangulat a határidős piacokon.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az MNB ma tartja kamatmeghatározó ülését, 14 órakor kerül nyilvánosságra a döntés. Véleményünk szerint ismét 10 bázisponttal 2,75 százalékra csökkenti az irányadó rátát a jegybank az elmúlt hetek hirtelen forintgyengülése ellenére is. A Monetáris Tanács a sajtóközleményben várhatóan az inflációs célra hivatkozik. A fogyasztói árindex 0 százalékra csökkent januárban, és éves átlagban is – a forintgyengülés ellenére is – 1,3 százalék körül alakulhat az infláció. Az MNB várhatóan ezután sem áll meg, 2,5 százalékon fejeződhet be a kamatvágási sorozat, és előrejelzésünk szerint év végéig ezen a szinten maradhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.