BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maradhat a jobb hangulat

A japán jegybank komoly örömet hozott a részvénypiacra a tovább lazítós kommentárjával. Amúgy is fordulós lett a hangulat a tegnapi napon - írják az Erste elemzői.

A DAX index gyakorlatilag letesztelte a 3 napos mozgóátlagot, ahonnan annak rendje és módja szerint meg is fordult az árfolyam. Ráadásul a rövid indikátorokon vételi jelzés alakult ki. Így most legalább a korábbi csúcsig, 9.794 pontig kellene emelkednie az indexnek, de nem lepődnénk meg, ha esetleg áttörné azt.

Tegnap csúnyán elbántak a MOL-lal. A Baytuganban levő részesedés értékesítésének tegnapi bejelentése után ma tudtuk meg, hogy az eladási ár 175 millió dollár. Ez jó árnak tekinthető, de a tegnapi negatív hangulatban mégis átesett a 13 600 forint körüli támaszon. Ha ma nem tud visszamászni ezen szint fölé, akkor valószínűbb lesz a negatív forgatókönyv, amely alapján inkább a 12 275 és 12 300 forint közötti rést teszteli le. Ezután már csak a 11 000 forint környéki szint adódna, mint támasz.

Az OTP is a 4 040 forint körüli szint környékére csusszant le tegnap, de még annak elérése előtt megfordult. A mozgásban valószínűleg jelentős szerepet játszottak az ukrán események, amelyek tegnap még inkább riadalommal, mára pedig megnyugvással tölthetik el a befektetőket. Így az OTP az elkövetkező napokban újra megpróbálhatja a 4215 forintnál levő 20 napos mozgóátlag áttörését.

Összességében jó hangulat jellemzi a piacokat, amely az elkövetkező napokban is fennmaradhat.

USA:
- Jó hangulatban zajlott a kereskedés a tengerentúlon, a vezető indexek zárásig emelkedtek (Dow 0,58%, Nasdaq 0,71%, S&P500 0,62%).

- A Wal-Mart publikálta tegnap negyedéves eredményét, a részvényenkénti profit 1,6 dollár volt az elmúlt három hónapban, miközben az elemzők 1,59 dollárt vártak. A társaság 48 centre emelte az osztalékát, amely azonban gyengébb a várt 51 centnél. A mostani negyedévben 1,1-1,2 dolláros profitot vár a társaság, ami alacsonyabb az 1,24 dolláros konszenzusnál. A cég árfolyama közel 2%-ot veszített értékéből.

- Az éves szintű infláció nem okozott meglepetést a tengerentúlon, 1,6%-ot vártak és a tényadat is ennek megfelelő lett.

- A friss segélykérelmek száma 3 ezerrel 335 ezerre csökkent múlt héten, ami enyhén magasabb a várakozásoknál.

- A Philadelphiai Fed index februári számai komoly negatív meglepetést okoztak. A mutató 9,4 pontról -6,3 pontra esett vissza, miközben a konszenzus 8 pont volt.

- A Tesla 8,5%-ot emelkedett a gyorsjelentés után, ami új történelmi csúcsot jelent. A cég vezére, Elon Musk megerősítette, hogy a társaság vezetői korábban találkoztak az Apple illetékeseivel, arról azonban nem beszélt, hogy felmerült-e a Tesla felvásárlásának kérdése.

Európa:
- Mínuszban kezdték a kereskedést a nyugat-európai börzék, majd a kereskedés végéig emelkedtek a piacok, de a DAX index így is mérsékelt mínuszban zárt (FTSE100 0,24%, DAX -0,42%, CAC40 0,32%).

- Az Ukrajnából érkező hírek alapján az éjszaka nem voltak összecsapások a tüntetők és a rendvédelmi erők között, miután este a parlament megszavazta a rohamrendőrök visszavonását. Az éles fegyverhasználati engedélyt is visszavonták, és szabadon engedik a tüntetések során letartóztatott aktivistákat.

Olaj, arany:
- A WTI ma reggel 102,6 dolláron állt, az elmúlt napok emelkedése után tehát esni kezdett az árfolyam. A befektetők a kedvezőtlenebb kínai makrogazdasági adatokkal és a készletek a vártnál kisebb mértékű csökkenésével magyarázzák az esést.
- Az arany 1320 dolláron állt ma reggel, ami kismértékű esést mutat a tegnapi naphoz képest. A kereskedők szerint az elmúlt hetek áremelkedése a kínai kereslet lassulását okozhatja, míg számítani lehet arra is, hogy a Fed nem áll le a QE3 program csökkentésével.

Devizák:
- Nagyot erősödött a forint a tegnapi kereskedésben, melynek hatására az EUR/HUF árfolyama 313,66-ról 311,81-ig csökkent le.
- Napon belül jelentősebb kilengést produkált az EUR/USD árfolyama, azonban összességében a reggeli órákban látott csökkenő trend volt a meghatározó, így a devizapár árfolyama mérsékelten csökkent tegnap, és ma reggel is további visszafogott dollárerősödés tapasztalható.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 2,9%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett, ugyanakkor a Shanghai index 1,4%-ot zuhant.
- A japán részvénypiac szárnyalását elsősorban a BoJ kommentárja támogatta meg, ugyanis abból azt lehetett leszűrni, hogy a jegybanki monetáris stimulus tovább tarthat, mint az eredetileg tervezett 2 év.
- A hongkongi tőzsdén elsősorban a telekommunikációs szektorhoz tartozó részvények szerepeltek jól, miután a legnagyobb kínai mobiltársaság bejelentette, hogy januárban 14 millióval 260 millióra nőtt a 3G felhasználóinak a száma.

Határidős piacok:
- Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Vállalati hírek:

- Az Axa 2013-as árbevétele 2 százalékkal 91 milliárd euróra bővült. Az adózott eredmény 14 százalékkal 4,48 milliárd euróra emelkedett, de a jelentős növekedés ellenére még így is elmaradt a várt 4,74 milliárd eurótól, így ma negatív árfolyam reakció képzelhető el. Az osztalék ettől függetlenül a várakozással pontosan megegyezően 0,81 euró lett. A növekedés elsősorban Európán kívülről, főként Amerikából érkezett. Az Axa egyúttal bejelentette, hogy lezárta a Tian Ping nevű kínai autóbiztosító társaság 50%-ának akvizícióját.

- A Banco Bilbao 117 millió dollárért (85 millió euróért) felvásárolta az amerikai Simple társaságot, ami elektronikus banki szolgáltatások nyújtásával foglalkozik. A felvásárlás a spanyol bank azon stratégiájának része, hogy gyorsabban szeretne terjeszkedni az elektronikus banki megoldások területén. A mostani akvizíció ellenére a Simple különállóan folytatja működését. A tranzakció volumene a Banco Bilbao méretéhez képest elenyésző, így árfolyamhatásra nem számítunk.

- 925 millió eurós kártérítést fizethet a Deutsche Bank egy tönkrement médiacégnek a Bloomberg információi szerint, ezzel egy 12 éves jogi eljárás végér kerülhet pont. A perben eredetileg 3,3 milliárd kártérítést követeltek a német bankóriástól, ugyanis egy 2002-ben adott interjú hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Kirch Group még abban az évben tönkremenjen, ami Németország legnagyobb csődjének számított a II. világháború óta. A hír hatására tegnap alulteljesítő volt a Deutsche Bank.

- A német Manager Magazin értesülései szerint a Nokia fontolgatja, hogy a hálózati divízióját kibővíti a Juniper Networks felvásárlása révén. Az újság szerint Rajeev Suri, a Nokia hálózati üzletágának vezetője tavaly év végén a tengerentúlra utazott, hogy találkozzon a Juniper menedzsmentjével. Az amerikai cég felvásárlásáról már korábban is tárgyalt a Nokia igazgatósága. A Juniper piaci értéke 14 milliárd dollár körül van, és 3,1 milliárd dolláros a cég készpénzállománya. Egyelőre sem a Nokia, sem a Juniper nem kommentálta az újságértesülést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.