BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oldalazásra számíthatunk ma a tőzsdén

A mai nap legfontosabb eseménye számunkra a Richter negyedéves jelentése, ami nem sikerült jól - írja az Erste elemzése.

Igaz, hogy a terjeszkedéshez és az új gyógyszerekhez köthetően növekedtek meg a költségek, és az erőteljesen csökkenő rubel árfolyam hatására, ennek ellenére is gyenge lett az eredmény. Persze az is igaz, hogy nem ezért a negyedévért, hanem a stratégiáért, a jövőbeli kilátásokért szeretjük a céget. Mindenesetre jó lenne már valamit a profit soron is látni abból a nagy átalakulásból, amin a cég éppen átmenőben van. A részvény valószínűleg jelentősebb csökkenéssel nyit ma reggel, és leteszteli a 4391 és 4420 forint közötti rést. Onnan reményeink szerint fordulhat az árfolyam.

Habár a DAX tegnap egy doji gyertyát hozott létre, amely sokszor fordulós jel szokott lenni, az index lefelé készül mozogni a mai napon is. Tegnap réssel esett az árfolyam, és valójában csak ezt a rést próbálta betölteni, amely különben néhány pont híján nem sikerült, és az újra lefelé induló mozgás közepette ért véget a kereskedés. Így gondolkozva, már nem is annyira fordulós jelzés az a doji gyertya. Persze közeledünk egy támaszhoz, amely 9000 pontnál van. Onnan újra fordulással próbálkozhat az árfolyam, de nem vagyunk biztosak abban, hogy azzal vége lesz a korrekciónak.

Az S&P500 index most éppen a 100 és a 200 napos mozgóátlag között fityeg, és valahogy az a második zászló rúd lefelé kisebb lett, mint az első. Ennek az oka, hogy 1734 pont környékén van egy rés, amely támaszként funkcionál, ez fogta meg az esést. Ennek ellenére valahogy még itt is korainak érezzük a fordulót, amely valószínűleg csak átmeneti volt a tegnapi napon.

A BUX a 200 napos mozgóátlag körül oszcillálva marad a dagonyában. Egyelőre nem látszik fordulat a „blue chip” részvények teljesítményében. Így ma oldalazó, enyhe csökkenés lehet a kereskedés vége.

USA:
- A hétfői zuhanás után tegnap pozitív korrekció indult a tengerentúli börzéken, és mérsékelt emelkedéssel zártak a piacok (Dow 0,47%, Nasdaq 0,86%, S&P500 0,76%).
- Tegnap ünnepelte 10 éves születésnapját a Facebook, az árfolyam 2%-os emelkedéssel fejezte be a kereskedést.
- A richmond-i Fed elnök, Jeffrey Lacker tegnap azt mondta, hogy a következő hónapokban is folytatódhat az eszközvásárlási program csökkentése, és szerinte egy-két rosszabb adat miatt nem fog változni a Fed véleménye.
- A Kongresszus költségvetési irodája szerint idén 3% alá süllyedhet a deficit, amire 2007 óta nem volt példa.
- A Microsoft megnevezte új vezérigazgatóját, a 22 éve a cégnél dolgozó Satya Nadella lett a cég új vezetője.
- Az ipari rendelésállomány decemberi értéke a vártnál kisebb visszaesést mutat, 1,8% helyett 1,5%-os zsugorodást publikáltak.
- Számos társaság publikálja ma negyedéves számait a tengerentúlról, többek között a Coca-Cola, a Merck, a Time Warner és a Walt Disney is jelent.
- Fontos makrogazdasági adatok is lesznek délután, az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index januári értékét és januári foglalkoztatottsági adatokat is publikálnak.

Európa:
- Rossz hangulat uralkodott tegnap a nyugat-európai piacokon (DAX -0,64%, FTSE100 -0,26%, CAC40 0,23%).
- Az euró zónában szolgáltatói beszerzési menedzser indexet publikálnak.

Olaj, arany:
- A WTI ma reggel 97,7 dolláron állt, az emelkedés elsősorban a melegebb USA időjárásnak köszönhető, mivel csökkentek a fűtőolaj készletek.
- Az arany ezzel szemben változatlan maradt, az árfolyam 1,255 dollár körül mozgott. A piac a Fed döntéseit és a piaci hangulatot nézi elsősorban, jelentős hír nem látott napvilágot. 

Devizák:
- Tegnap a legtöbb feltörekvő ország devizája erősödött a régióban, és a kedvező trendet a forintnak is sikerült meglovagolnia, melynek eredményeként az árfolyamnak sikerült 309 környékére csökkennie. A ma reggeli órákban nem látható jelentősebb árfolyam elmozdulás, így változatlanul 309 környékén alakul az EUR/HUF devizapár jegyzése.
- A piacbefolyásoló erővel bíró makroadatok hiányában az EUR/USD árfolyamában csak minimális volt az elmozdulás, ma reggel azonban ismét erősödni kezdett a dollár, melynek hatására 1,35 környékén alakul az árfolyam. A technikai kép alapján a következő napokban a 200 napos mozgóátlag 1,3486-os értékéig csökkenhet a devizaárfolyam.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 1,2%-ot emelkedett, a Hang Seng index 0,4%-ot esett, ugyanakkor a shanghai tőzsde továbbra is zárva tart, és csak pénteken fog újrakezdődni a kereskedés.
- A hongkongi tőzsdén gyengén teljesítettek a casino társaságok, miután Makaóban januárban csak 7%-kal növekedtek a bevételek az előző év azonos időszakához képest, míg decemberben 18,6%-os volt a növekedés.

Határidős piacok:
- Mínuszban vannak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Az Adidas beperelte az Under Armour nevű céget, mivel az véleménye szerint megsértette azokat a szabadalmakat, melyeket az Adidas birtokol. A szabadalmak a sport aktivitás nyomon követésére (többek között a vérnyomás, az elégetett kalóriák mérésére) szolgálnak, és mobilalkalmazásokban használhatók fel. A perrel valószínűleg a piacát igyekszik védeni az Adidas, azonban a per hónapokig elhúzódhat, így a hír kapcsán árfolyamhatásra nem számítunk.

- A HSBC 19,6 eurós célár mellett a korábbi semlegesről felülsúlyozásra módosította az ArcelorMittal besorolását, ezzel párhuzamosan a Thyssenkrupp besorolását 18,7 eurós célár mellett alulsúlyozásra rontotta le.

- A HSBC a Banco Bilbao besorolását alulsúlyozásról felülsúlyozásra módosította, a célár 10,2 euró.

- A Credit Suisse több európai légitársaság, köztük a Lufthansa célár is megemelte. Míg az árbevétel nagyjából azonos szinten maradhat, mint 2013-ban, addig a költséghatékonyság javíthatja a vállalatok eredményét. A Lufthansa célárát 9%-kal 21,35 euróra emelte fel, és továbbra is felülsúlyozásra javasolja a részvényeket.

- A Lufthansa pilótái sztrájkra készülnek, mivel új kollektív szerződést szeretnének kiharcolni, azonban március közepéig még adtak időt a légitársaság számára. A költségcsökkentő program kapcsán már többször is komoly feszültség és sztrájkhelyzet alakult kis a Lufthansa dolgozóinak körében.

- A Siemens 28 darab, egyenként 2,3 megawatt kapacitású turbinára kapott megrendelést egy Texasban épülő szélerőmű parkhoz kapcsolódóan, melynek fő tulajdonosa a BlackRock. A hír pozitív, azonban a nagyságrend nem jelentős, így árfolyamhatásra nem számítunk. Egyébként a társaság múlt héten is kapott 79 turbinára szóló megrendelést, szintén Texasból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.