BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább erősödhet a forint

Tovább erősödött a forint, s bár napközben 310 közelébe felszúrt az EUR/HUF kurzusa, nap végén 307 körül fejezte be a kereskedést a devizapár. A mai nyitás alapján kezd kioldalazni az emelkedő trendből az árfolyam, ami jó alapot teremthet a további csökkenéshez - írják az Erste elemzői.

A forint tovább erősödött, az euró ellenében 307,2, a dollárral szemben 226,15 az árfolyam. A középtávú kilátások továbbra is kedvezőek a forint kapcsán a hazai külső egyensúlyi helyzet nyomán. A kötvénypiacon nagy változások nem történtek, stabilizálódtak a hosszú és rövid hozamok is az elmúlt napok turbulenciái után.

Az ÁKK tegnap 65 milliárd forint értékben adott el 3, 5 és 10 éves kötvényeket, a meghirdetett 50 milliárd forinttal szemben. Az aukciós átlaghozamok is kedvezően alakultak, bár a két héttel ezelőtti – akkor még nyugodt környezetben lezajlott – aukciónál magasabban alakultak.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon jelentősen erősödött az euró azt követően, hogy az EKB nem változtatott monetáris politikáján. Egyes spekulációk arról szóltak, hogy a jegybank felhagyhat az SMP keretében vásárolt államkötvény program sterilizációjával és ezzel lényegében egy közel 176 milliárd eurós likviditásnövelést hajt végre. Mivel erre nem került sor az EUR/USD 1,36-ig emelkedett az EKB ülés előtti 1,35 körüli szintről. Ezúttal Mario Draghi optimistábban nyilatkozott az európai gazdasági kilátásokról, így ezúttal nem merült fel a negatív betéti kamatláb bevezetésének a lehetősége. Rég nem látott jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés a tengerentúli börzéken, az indexek 1 százalék feletti pluszban zártak (Dow 1,22%, Nasdaq 1,13%, S&P500 1,22%). Meredeken emelkedtek tegnap a vezető nyugat-európai börzék (FTSE100 1,55%, DAX 1,54%, CAC40 1,71%). Ázsiában a Nikkei 2,2 százalékot, a Hang Seng 1,1 százalékot emelkedett, és szintén az emelkedők táborát erősítette az egy hét után újra kinyitó Shanghai index is, igaz itt az emelkedés jóval visszafogottabb, 0,3 százalékos volt. A HSBC által publikált januári szolgáltató szektorra vonatkozó végleges beszerzési menedzserindex értéke 50,7 pont lett, míg az előzetes érték 50,9 pont volt. Az árupiacon a WTI ma reggel 97,7 dollár volt, a nap elején még erősebb árfolyam elsősorban a jó USA-beli makrogazdasági számoknak volt köszönhető. Az arany jegyzése 1,262 dollárra emelkedett, a piac várja a kínai holdújév ünnepének végét, amikor is visszatérhet az erős fizikai kereslet a piacra. A pozitív tartományban mozognak a határidős piacok ma reggel. 

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban pozitív meglepetést okozott a frissen regisztrált munkanélküliek számának adata. Múlt héten 331 ezerre süllyedt a mutató, miközben az elemzői konszenzus 335 ezer volt. Ma a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változását és a munkanélküliségi rátát publikálják januárra vonatkozóan.

Az Európai Központi Bank tegnap változatlanul hagyta az irányadó kamatrátát (0,25%) valamint a kamatfolyosó alsó (0,00%) és felső (0,75%) határát is. Mario Draghi EKB elnök szerint mérsékeltebbek a deflációs kockázatok, a feltörekvő piaci helyzet komplexitása pedig több elemzést igényel, ezért egyelőre nem lépnek semmit ez ügyben. Az elnök szavaiból azt lehetett kiolvasni, hogy egyelőre nem alkalmaznak újabb nem-konvencionális eszközt, miközben a piacon voltak olyan várakozások, hogy beavatkozik a központi bank. Véleményünk szerint várhatóan sor kerül idén további lépésre az EKB részéről, hiszen 4 éves mélypont közelében mozog az infláció, valamint a Fed mérlegfőösszegének rendkívül gyors növekedésével szemben az EKB mérlegfőösszege sokat csökkent tavaly.

Vártnál jobb lett a magyar külkereskedelmi mérleg decemberben, ami 289,8 millió eurós többlettel zárt az év utolsó hónapjában, szemben az általunk várt 214 millió euróval. A szezonálisan jellemzően gyengébb decemberben most kisebb mértékben esett csak vissza a többlet. 2013 egészét tekintve a 7 milliárd eurót is meghaladta az exporttöbblet, amire eddig nem volt példa Magyarországon. Idén várhatóan ennél kisebb lesz a külkereskedelem aktívuma, ugyanis várakozásunk szerint élénkülhet a háztartások fogyasztása és a beruházások, ami az import bővülésével is jár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.