BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legerősebb piac is megkapta a magáét

A legerősebb piac is megkapta végül a magáét. Tegnap az amerikai piacok is jelentősebbet estek a Kína körüli aggodalmak és az orosz-ukrán feszültség hatására. A tegnapi akcióval az S&P500 index beesett a 20 napos mozgóátlag alá, és az MACD indikátor is eladási jelzést adott. Ez igaz a Dow Jones ipari átlagindexre és a Nasdaq-ra is, ez pedig kihat az egész piacra. Így nem meglepő, hogy az ázsiai piacok gyengén szerepeltek. Persze az érdekes az, hogy a japán piac esett nagyot, ahol tavaly nagy volt az emelkedés. A többi piac csak visszafogottabban reagált - olvasható az Erste elemzésében.

Az igazi félelem Kína miatt gyakorlatilag hétfőn kezdődött a részvénypiacokon, a gyenge export-import adatoknak köszönhetően, félve a kínai lassulástól. Egy hét távlatában érdemes megtekinteni, hogy az egyes részvénypiacok hogyan reagáltak rá. A Shanghai index 2,6 százalékkal értékelődött le, miközben az S&P500 index 1,7 százalékot esett. Pedig az amerikai gazdaság direkt kitettsége Kína felé az exporton keresztül az USA GDP-jének csak 0,7 százalékára rúg! A DAX mind a kettőnél nagyobbat esett 3,5 százalékos leértékelődésével, amelyben jelentős szerepet játszik az orosz-ukrán konfliktus is. A BUX pedig 5,8 százalékkal értékelődött le, pedig a Richter már sokkal többet (közel dupláját) zuhant, mint azt az orosz és ukrán kitettség indokolná. Az OTP esetében ugyan nagy a teljes kitettség, de szerintünk ott is már a potenciális veszteség többszörösét este a részvény. Ráadásul a MOL is esik, pedig alig érintett, hiszen már korábban kiszállt az orosz eszközeinek nagy részéből (már csak néhány ezer hordós kitermelése van Oroszországban). A Magyar Telekom is esik, pedig annak gyakorlatilag semmi köze az oroszokhoz. Mi következik ebből? Az, hogy a relatíve „drága” magyar piac az, amelyet elsősorban elhagynak a befektetők. Másrészt a jelenlegi piaci folyamatot inkább a félelem mozgatja, amely profitrealizálásban nyilvánul meg.

USA:
- A tegnap megjelent kedvező makrogazdasági adatok ellenére a nyitás után mélyrepülésbe kezdtek a tengerentúli börzék, és nagyot estek a kereskedés végére (Dow -1,41%, Nasdaq -1,46%, S&P500 -1,19%).
- A kiskereskedelmi forgalom három hónap után először nőtt a tengerentúlon. A várt 0,2% helyett 0,3%-kal bővültek februárban az eladások.
- A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 3 havi mélypontra esett, 9 ezres csökkenés után 315 ezren regisztráltak a Munkaügyi Minisztérium szerint. A piaci várakozás 330 ezer volt.


Európa:
- A nyugat-európai börzéken is meglehetősen rossz hangulat uralkodott tegnap (FTSE100 -1,01%, DAX -1,86%, CAC40 -1,28%).
- A tegnapi orosz-amerikai külügyminiszteri telefonbeszélgetésről kiadott közleményben az szerepel, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter figyelmeztette az oroszokat, hogy komoly szankciók léphetnek életbe, ha nem törlik a Krím-félszigeti népszavazást.
- A krími hatóságok befagyasztották a betéteket, és 300 hrivnyában (kb. 6300 forint) korlátoznák a pénzfelvételt.

Olaj, arany:
- A WTI 98,2 dollár volt ma reggel. A rossz kínai gazdasági adatok továbbra is nyomás alatt tartották a nyersanyag árát. A készletekről szóló információk is bővülést mutattak, amit a piac negatív jelnek vél.
- Az arany 1.370 dolláron állt. A geopolitikai feszültségek, elsősorban az ukrajnai helyzet segítette az arany emelkedését.

Devizák:
- Balog Ádám mellett Pleschinger Gyula is arra utaló kijelentéseket tett, hogy a kamatvágási ciklus végéhez érhettünk. Mindkét jegybankár hangsúlyozta, hogy a belső folyamatok akár további kamatvágást is lehetővé tennének, de a külső környezet változásának hatására a jegybank átértékeli a helyzetet. A kijelentésekre a forintnak erősödéssel kellett volna reagálnia, ez azonban csak a kora délutáni órákban valósult meg, a nap későbbi részében a tovább romló nemzetközi környezetben a forint gyengült az euróval szemben. Ma reggel a forint árfolyama a tegnapi nyitóérték közelében 314-es árfolyam mellett várta a mai kereskedést.
- Erősödéssel reagált a dollár a befektetői aggodalmak növekedésére. A tegnap reggeli órákban még jelentős dollárgyengülés volt látható, azonban délutánra előtérbe került a dollár menedékdeviza szerepe, aminek hatására erőteljes dollárerősödés következett be, így a grafikonon hosszú kanócot hagyott az EUR/USD. Ma reggel tovább folytatódik a dollár erősödése, és bár tegnap reggel már az 1,4-es értéket közelítette az árfolyam, most ismét 1,386 közelében járunk.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 3,3%-ot, a Hang Seng és a Shanghai index egyaránt 1,2%-ot zuhant a hét utolsó kereskedési napján.
- A globális félelmek növekedésére a jen erősödéssel reagált, aminek hatását különösen az exportra termelő vállalatok, tipikusan az autógyártók árfolyamai érezték meg.
- A tegnapi gyenge kínai makroadatok hatására több elemző is csökkentette az idei évre vonatkozó GDP növekedési prognózisát. A BoAML például 8,0%-ról 7,3%-ra vágta azt. Így a tegnapi gyenge adat még ma is borzolta a befektetők idegeit.
- A végleges januári japán ipari termelés 10,3%-kal növekedett év/év alapon, ami kissé elmarad az előzetes adattól, ami 10,6%-os növekedést mutatott.

Határidős piacok:
- Az amerikai határidős indexek minimális pluszban, míg az európai határidős piacok egytől egyig a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek:

- A MOL kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone tegnap közzétett készletadatai kisebb készletről adtak számot, mint azt a piac várta, és amit korábban becsült a cég. A Shaikan találat petróleum készlete (oil in place) a korábban becsült 13,7 milliárd hordó helyett csak 9,4 milliárd hordó lett. A cég közzétette a Bijeel találat számait is: a becslésük szerint 371 millió hordó készlet lehet itt, szemben a MOL 2010-es becslésével, ami mintegy 2,4 milliárd hordó volt. A MOL közleményben tudatta, hogy szerintük a Gulf Keystone nagyon konzervatív volt a becsléseiben, és az Akri-Bijeel mezőn, ahol a MOL az operátor, ennél nagyobb készlet lehet.


- A MOL pakisztáni TAL blokkjának termelése mintegy 20%-kal, napi 15,8 ezer hordó egyenértékessel nőhet az új 225 millió dolláros beruházásnak köszönhetően. A MOL-nak 8,24%-a van a TAL blokkban, ahol a társaság az operátor. A hír kedvező, de nem hat jelentősen a MOL árfolyamára. 
 


- Tegnap piaczárás után tette közzé IV. negyedéves eredményét az FHB. A bank az utolsó negyedévben már ismét nyereséget tudott felmutatni, ami a következőknek köszönhető:
- A nettó kamatmarzs tovább nőtt (negyedéves összehasonlításban 19 bázisponttal 2,72%-ra), így nőtt a nettó kamatbevétel is még annak ellenére is, hogy a hitelelemek a háztartási és a vállalati szektorban is csökkentek.
- A nem teljesítő hitelállomány 3,5%-kal csökkent, hiszen a nem teljesítő lakossági jelzáloghitelek egy részét átvette a Nemzeti Eszközkezelő. A nem teljesítő hitelek aránya ugyanakkor 20,4%-ra nőtt, míg a fedezettség 52%-ra csökkent.
- Az üzemi költségeket a tavaly végrehajtott két felvásárlás (Diófa Alapkezelő, Díjbeszedő Holding) ellenére is sikerült nagyjából szinten tartani (-1,6%).
Alapvetően a vártnál jobb lett az FHB eredménye, ugyanakkor a részvényár szempontjából most nem az eredmény, hanem a Takarékbankban nemrég megszerzett 13,7%-os közvetlen részesedés a meghatározó. A papír tegnap nagyot esett, miután a spekulánsok az elmúlt időszak nagy emelkedése után profitot realizáltak.


- A Moody’s módszertani változások eredményeként felminősítette az OTP és az FHB jelzálogleveleit is. Az FHB esetében “Ba3”-ról “Ba2”-re módosult, míg az OTP-nél “Baa2” lett az új besorolás. Mivel a felminősítéseket a módszertan változása okozta, így azt nem tartjuk igazán szignifikánsnak.

- A jegybank 35 magyar bankot (majdnem az összeset) megbüntetett a 2012 év eleje és 2013 év vége közötti díjemelések és új díjelemek bevezetése miatt. A bírság teljes összege 1,2 milliárd forint. Az OTP-t 60 millió forintra bírságolták, ami részvényenként 0,2 forint, míg az FHB-t 95 millióra bírságolták (1,4 forint részvényenként). A bankoknak a jogtalannak minősített díjtöbbletet vissza kell fizetnie. Így a becsült negatív hatás 100-300 millió forint lehet az FHB-nál (részvényenként 1-5 forint), míg az OTP-nél 1,3 milliárd forint (részvényenként 4-10 forint) Ezek a becsült értékek mindkét esetben a napi volatilitás tartományon belül van.

- A BASF olajipari leányvállalata, a Wintershall és a BP egy észak-afrikai együttműködési megállapodást írt alá, ami a meglévő BP projektek mellett új projektekre is kiterjed. További részleteket nem hoztak nyilvánosságra, így érdemi árfolyamhatásra nem számítunk.

- A BMW tegnap délelőtt váratlanul tette közzé negyedik negyedéves fő számait. Az árbevétel 20,2 milliárd eurós értéke lényegében megegyezett a 20,9 milliárdos elemzői várakozással. Az EBIT eredmény 1,95 milliárd euró volt szemben a várt 1,83 milliárd euróval. A társaság 2,6 eurós osztalékot fizet, míg az előrejelzés 2,7 euró volt. 2013-ban 1,96 millió gépkocsit értékesítettek, de idén már átléphetik a 2 milliós határt. Az erős értékesítési szám leginkább a 3-as BMW-nek köszönhető, amiből több mint fél millió darabot adtak el. A részletes eredmény jövő hét szerdán (február 19-én) fog megjelenni, de annak már csak mérsékelt hatása lehet. A vártnál kedvezőbb eredmény hatására tegnap az egyik legjobban teljesítő papírnak számított a BMW a német piacon, az eredmény publikálását követően 3%-körüli pluszban is állt a részvény.

- A Handlesblatt értesülései szerint a Commerzbank október 1-től 2%-kal növeli körülbelül 26,5 ezer munkavállalójának a bérét, ami a teljes létszám fele, miután az elmúlt 5 évben az átlagos béremelés nem érte el az 1%-ot sem. Várakozásunk szerint a bérelemelés nem jár jelentős költségemelkedéssel és legalább részben számított rá a piac.

- A Deutsche Bank 37 eurós célár mellett tartásra javasolja a Commerzbank részvényeit.

- A Deutsche Bank pénzügyi igazgatója egy konferencián arról beszélt, hogy a banknak gyengén kezdődött a negyedéve, ugyanis a sorozatos gyenge kínai adatok és az ukrán feszültségek visszavetették a befektetési bank eredményét, mivel az ügyfelek kevésbé voltak aktívak. A gyenge évkezdett arra utalhat, hogy az első negyedéves számok alacsonyak lehetnek majd, ami negatív hír a bankcsoport számára.

- A Commerzbank tartásra minősítette le a Deutsche Bank-ot, a célárfolyam 37 euró részvényenként.

- A UBS törölte az E.ON-t az európai figyelőlistájáról, míg a HSBC semlegesről alulteljesítőre rakta az E.ON részvényeit.

- A Fiat vezérigazgatója szerint a folyamatok jó irányba tartanak az első negyedévben, és kedvezően alakulnak az amerikai értékesítések is, aminek hatására a tavalyi első negyedévinél magasabb eredményt vár a Fiat csoporttól. A célok között 2016-ra 5 millió autó értékesítése szerepel. Az amerikai piacon növekvő profitra, Európában pedig szűkülő veszteségre számít a vezérigazgató.

- A Morgan Stanley felvette az Unicredit részvényeit a kedvelt részvények listájába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.