BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csányi: a tranzakciós illeték miatti pótbefizetés az OTP-t sújtotta a legjobban

Az OTP Bank 2013-ban adózás után 64,1 milliárd forintos profitot ért el, ez alig fele a 2012-es eredménynek. Mindez döntően korrekciós tételeknek volt köszönhető, amelyek nagysága éves szinten 82 milliárd forintot tett ki.

A bankadó tavaly 43,2 milliárd, a goodwill-leírás 29,4 milliárd, a versenyhivatal által kiszabott bírságok 3,2 milliárd, az általános céltartalék eredménytartalékba történt átvezetése pedig 5,5 milliárd forinttal csökkentették a nyereséget. A tranzakciós illeték miatti pótbefizetés az OTP-t sújtotta a legjobban - mondta Csányi Sándor, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón. Csányi elmondta: a GVH határozatát megtámadják, nem értenek ugyanis vele egyet.

A magyarországi operáció nyeresége is feleződött, 68 milliárdról 34 milliárd forintra, a külföldi leányoké pedig 60 milliárdról 24 milliárd forintra esett vissza. A külföldi leányok közül Oroszországban romlott a legnagyobb mértékben a helyzet. A Sberbank nyomja lefelé a fedezet nélküli hitelek árát, emiatt romlott a portfóliók minősége. Az OTP abban hibázott, hogy nem csökkentette kellőképpen a kockázatot, és a behajtása sem volt hatékony - hangzott el. A jövőben a vállalati hitelekben bíznak, és a portfólió minőségének javulását várják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.