BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenésre számíthatunk a tőzsdén

Jelentős a szétválás az indexekben az ukrán-orosz konfliktus kapcsán. Míg az USA-indexek szinte tudomást sem szereznek róla, addig a DAX index látványosan szenved tőle. Pedig a teljes gazdaság szintjén a hatás nem túl jelentős - írják az Erste elemzői.

Mégis félnek a befektetők az esetleges szankcióktól, és az ennek betudható esetleges negatív hatásoktól. Így a DAX pénteken visszaesett a hétfői „parában” látott szintre. Ennek nem örülünk, hiszen ennek erős negatív üzenete van. Legutóbb a csökkenést a 100 napos mozgóátlag állította meg, amely most 9305 pont környékén van, így a mai kereskedésben árgus szemmel figyeljük ezt a szintet, amely cirka 50 pontra van a pénteki záró árfolyamtól. Ugyanakkor a reggeli határidős adatok azt mutatják, hogy az index átesni készül ezen a szinten.

Ennek köszönhetően nem felhőtlen az örömünk az S&P500 új csúcsa kapcsán. Annak ellenére, hogy a ma reggeli határidős árfolyamok alapján nem elhanyagolható esést prognosztizálhatunk (~0,5 százalék), a technikai kép továbbra is biztató. Közben az ázsiai piacokon újra felerősödött a félelem a kínai és a japán kereskedelmi adatok miatt. Csúnya nagy mínusz alakult ki a kínai külkereskedelemben februárban a várt többlettel szemben.

Így összességében negatív lehet a hangulat a mai napon a börzéken. A BUX is újra csökkenhet, még ha várhatóan csak limitált mértékben is, hiszen fontosabb vállalti hír nem látott napvilágot a hét végén, és az ukrán események is „csak a szokásos” mederben folynak. Az oroszok küldik a felségjel nélküli katonákat a Krímbe, miközben az EBESZ megfigyelőket nem engedik be. Az USA és Európa pedig további szankciókkal fenyegetőzik, és a március 16-ra kiírt választásokat sem ismeri el legitimnek.

USA:
- Oldalazással telt a pénteki kereskedés a tengerentúli börzéken, az S&P500 index alig emelkedett, de így is sikerült történelmi csúcson zárnia (Dow 0,19%, Nasdaq -0,37%, S&P500 0,05%).
- Fontos munkaerő-piaci adatok érkeztek pénteken, a várt 149 ezer fő helyett 175 ezer fővel bővült a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a tengerentúlon. A munkanélküliségi ráta 6,6%-ról 6,7%-ra emelkedett, miközben az elemzők stagnálásra számítottak.
- Makrogazdasági adatokban szegény lesz a hét, a tengerentúlon csütörtökön érkezik kiskereskedelmi forgalom és friss segélykérelmek, pénteken pedig fogyasztói bizalmi indexet publikálnak.


Európa:
- A nyugat-európai börzék stagnáltak a nap első felében, majd záráshoz közeledve elromlott a hangulat, és végül látványos eséssel zártak az indexek (FTSE100 -1,11%, DAX -2,01%, CAC40 -1,16%).
- Németországban 5%-kal bővült az ipari termelés januárban, miközben az elemzők csak 3,9%-ra számítottak. A decemberi adatot pedig lefelé módosították 3,4%-ra.

Olaj, arany:
- A WTI ma reggel 101,3 dollárra esett főleg a ma reggeli gyenge kínai kereskedelmi adatoknak köszönhetően. A kínai gazdaság felől ugyanis egyre aggasztóbb jelek érkeznek, ami az olajkereslet növekedésének lassulását vetíti előre.
- Az arany 1,332 dolláron volt ma reggel, ami kismértékű gyengülést jelent. A piaci szereplők a kínai kereslet emelkedésére számítanak, a feszült ukrán helyzet szintén az ár emelkedését hozhatja magával.

Devizák:
- Pénteken a kereskedés első felében tovább gyengült (1,3915-ig) a dollár, majd a munkaerő-piaci adatok megjelenése után erősödött a tengerentúli fizetőeszköz, de az EUR/USD devizapárnak így is sikerült új csúcson zárnia a napot. A reggeli órákban további mérsékelt dollárgyengülés látható, az árfolyam 1,387 környékén mozog.
- A forint újra gyengülő pályára állt pénteken az euróval szemben, és 308,8-ról 312-ig emelkedett az árfolyam. A reggeli órákban is folytatódik a hazai fizetőeszköz gyengülése, a következő ellenállás a 314-es lokális csúcsnál látható.

Távol-Kelet:
- Egyöntetű csökkenést láthattunk Ázsiában. A Nikkei 1%-kal, míg a Hang Seng 1,8%-kal értékelődött le. A Shanghai index 2,9%-ot esett a gyenge kereskedelmi adatoknak köszönhetően.
- A februári kínai külkereskedelmi adatok siralmasak lettek. Az export a várt 7,5%-os bővüléssel szemben 18,1%-ot zuhant, míg az import 7,6% helyett 10,1%-kal bővült. Így a várt 14,5 milliárd jüannal szemben 23 milliárdos deficitet mutatott.
- Japánban is jelentősen növekedett a kereskedelmi hiány: 2.345 milliárd jen lett, amelyre az adatok publikálása, 1985-óta nem volt példa. A negyedik negyedéves végleges GDP adat is csak 0,7%-os bővülést mutatott az előzetes 1%-kal és a várt 0,9%-kal szemben.

Határidős piacok:
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek:

- Az OTP gyorsjelentését követő elemzői tájékoztatón elhangzott, hogy a banknak nincs jelentős fiókhálózata a Krímben. Az OTP menedzsmentje 147 forintos osztalék kifizetését javasolja majd a közgyűlésnek.


- OTP, FHB: Ma ismét tárgyal az alkotmánybíróság a devizahitelekről, de nem tudni, hogy döntenek-e az ügyben.

- A BNP Paribas várakozásai szerint a cégcsoport bevételei Ázsia csendes-óceáni régiójában a jelenlegi 2 milliárd euró körüli értékről 3 milliárd euróra növekedhetnek az elkövetkező három évben. Ezért a bank évi 3.200 új embert képez ki, cirka 3 millió dolláros éves költséggel, hogy a pénzügyi szolgáltatói piacon ki tudja elégíteni az igényeket. A nettó bevétel növekmény a jelenlegi teljes nettó bevétel cirka 2,3 százalékára rúg, így a hatása limitált. A részvények a ma reggeli kereskedésben megpróbálnak visszakúszni a 20 és a 30 napos mozgóátlagok fölé. Ez jó jel, hiszen a 60 eurós erős ellenállás áttörésével tér nyílna a 70 euró környéki következő szintig.

- A Daimler ma reggel jelentette be, hogy a Rolls-Royce Holding kivásárolja az autógyártóval közös vállalatban lévő 50%-os tulajdonrészét. A vételár 3,2 milliárd dollár. A Rolls Royce Power System vegyesvállalatot három évvel ezelőtt vásárolta meg a Daimler és a Rolls-Royce Holding 4,72 milliárd dollárért. A cég különféle motorokat gyárt. A Daimler azért értékesítette a céget, mert az autógyártás területén új technológiák fejlesztésére szeretne további pénz befektetetni. Dieter Zetsche, a cég vezérigazgatója már korábban is elmondta, hogy a társaság 2020-ig a világ legnagyobb prémium autógyártója szeretne lenni, és az évtized végéig 30 új modell bevezetését tervezik.

- A Fiat idén szeretné megduplázni a Kínában eladott autók számát. A tavalyi 50 000 darab után idén már 100 000 darabos értékesítési célt tűzött ki az autógyártó. Erről a célról John Burton, a Fiat és a Guangzhou Auto vegyesvállalatának általános menedzsere beszélt egy shanghai konferencián. Burton arról is beszélt, hogy hamarosan bevezetik a Fiat Ottimo modellt, az autógyártó második helyben gyártott típusát. Arról is szó esett, hogy a Jeep gyártás hamarosan visszakerülhet Kínába.

- A JP Morgan a korábbi 6,12 euróról 7,2 euróra emelte az Unicredit-re vonatkozó célárfolyamát. A részvényhez tartozó besorolás továbbra is felülsúlyozás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.