BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét mélypont közelében a forint a pénteki hangulatromlás után

Nagyot gyengült a forint a péntek délutáni hangulatromlásban, ismét a háromszög alakzaton belül mozog az EUR/HUF kurzusa. Technikailag megint inkább kedvezőtlen a kép, könnyen áttörheti a 314-es lokális csúcsot az árfolyam - írja az Erste elemzése.

Bár kicsit nyugodtabb a hangulat az orosz-ukrán konfliktusban, a helyzet továbbra is igen feszült, ami nyomás alatt tartja a feltörekvő piaci eszközöket. A forint is gyengén teljesített pénteken, a hazai kötvénypiacon azonban nem voltak heves mozgások. A 10 éves állampapírokkal 5,81%-on kereskednek, ami 6 bázisponttal magasabb, mint a csütörtöki érték. Az ÁKK ma is tart likviditási aukciót, ezúttal a május 14-én lejáró diszkontpapírokból hirdet meg rábocsátást. A korábban csak ad-hoc jelleggel alkalmazott likviditási aukció, idén rendszeressé vált, január óta minden hétfőn sor került rá.

Nemzetközi helyzetkép:

Oldalazással telt a pénteki kereskedés a tengerentúli börzéken, az S&P500 index alig emelkedett, de így is sikerült történelmi csúcson zárnia (Dow 0,19%, Nasdaq -0,37%, S&P500 0,05%). Eközben a nyugat-európai börzéken, záráshoz közeledve elromlott a hangulat, és végül látványos eséssel zártak az indexek (FTSE100 -1,11%, DAX -2,01%, CAC40 -1,16%). A WTI kőolaj ára 101,3 dollárra esett főleg a ma reggeli gyenge kínai kereskedelmi adatoknak köszönhetően. A kínai gazdaság felől ugyanis egyre aggasztóbb jelek érkeznek, ami az olajkereslet növekedésének lassulását vetíti előre. Az arany 1,332 dolláron volt ma reggel, ami kismértékű gyengülést jelent. A piaci szereplők a kínai kereslet emelkedésére számítanak, a feszült ukrán helyzet szintén az ár emelkedését hozhatja magával. Pénteken a kereskedés első felében tovább gyengült (1,3915-ig) a dollár, majd a munkaerő-piaci adatok megjelenése után erősödött a tengerentúli fizetőeszköz, de az EUR/USD devizapárnak így is sikerült új csúcson zárnia a napot. A reggeli órákban további mérsékelt dollárgyengülés látható, az árfolyam 1,387 környékén mozog. Egyöntetű csökkenést láthattunk Ázsiában. A Nikkei 1%-kal, míg a Hang Seng 1,8%-kal értékelődött le. A Shanghai index 2,9%-ot esett a gyenge kereskedelmi adatoknak köszönhetően. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban mozognak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Fontos munkaerő-piaci adatok érkeztek pénteken az USA-ból, a várt 149 ezer fő helyett 175 ezer fővel bővült a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a tengerentúlon. A munkanélküliségi ráta 6,6%-ról 6,7%-ra emelkedett, miközben az elemzők stagnálásra számítottak. Makrogazdasági adatokban szegény lesz a hét, a tengerentúlon csütörtökön érkezik kiskereskedelmi forgalom és friss segélykérelmek, pénteken pedig fogyasztói bizalmi indexet publikálnak.

Németországban 5%-kal bővült az ipari termelés januárban, miközben az elemzők csak 3,9%-ra számítottak. A decemberi adatot pedig lefelé módosították 3,4%-ra.

A februári kínai külkereskedelmi adatok siralmasak lettek. Az export a várt 7,5%-os bővüléssel szemben 18,1%-ot zuhant, míg az import 7,6% helyett 10,1%-kal bővült. Így a várt 14,5 milliárd jüannal szemben 23 milliárdos deficitet mutatott.

Japánban is jelentősen növekedett a kereskedelmi hiány: 2.345 milliárd jen lett, amelyre az adatok publikálása, 1985-óta nem volt példa. A negyedik negyedéves végleges GDP adat is csak 0,7%-os bővülést mutatott az előzetes 1%-kal és a várt 0,9%-kal szemben.

A magyar Alkotmánybíróság ma is ülésezik a devizahiteles ügyben, döntés azonban várhatóan ma sem születik. A kormány még november végén fordult a testülethez a devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény értelmezés kapcsán. Az AB főtitkára szerint hamarosan megszületik a döntés.

Heti kitekintő:

USA: Csendesen indul a hét a tengerentúlon, csak a hét második felében érkeznek fontosabb adatok az USA-ban. Csütörtökön a szokásos heti munkapiaci statisztika mellett a kiskereskedelmi forgalom lesz lényeges adat, pénteken pedig a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe lehet a befektetők fókuszában. Az Egyesült Államok a hétvégén már áttért a nyári időszámításra, így két hétig a szokásoshoz képest egy órával kisebb az időeltolódás, a szokott adatok tehát közép-európai idő szerint fél 2-kor kerülnek publikálásra.

Euróövezet: Az eurüóövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport ülésével indul a hét, holnap pedig az Ecofin is megtartja szokásos találkozóját. Szerdán az eurózónabeli ipari termelési adat lesz fontos adat, 1,9%-os év/év növekedést várnak a piaci szereplők.

Magyarország: A legfontosabb hazai adat a keddi inflációs statisztika lesz. A fogyasztói árindex februárban 0,5%-ra bővülhetett a januári 0,0%-ról, mivel kikerül az év/év indexből az első rezsicsökkentési döntés. Szerdán a külkereskedelmi többlet januári alakulását ismerhetjük meg, szerintünk a ddecember 290 millió euróról 340 millió euróra bővülhetett az export többlet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.