BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó piaci hangulatban erősödött a forint

Tovább erősödött a forint, és az EUR/HUF kurzusa le is tört a háromszög alakzatból, valamint áthaladt a 20 és 30 napos mozgóátlagokon. A technikai kép így már kedvező, az árfolyam rövidtávon a 304-305 körüli szintet tesztelheti - olvasható az Erste elemzésében.

Tovább enyhült a feltörekvő piaci feszültség, a forint is profitált belőle, valamint további hozamcsökkenés jellemezte a hazai kötvénypiacot is. A ma délutáni amerikai makroadatok nagyban befolyásolhatják a piaci hangulatot. Tegnap az ÁKK 68,5 milliárd dollár értékben adott el 3, 5 és 10 éves állampapírokat. Bőséges volt a kereslet a piacon, az aukciós átlaghozamok alulmúlták a másodpiaci rátákat. A 10 éves kötvényekkel 5,75%-on kereskednek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon Mario Draghi szavaira jelentős euróerősödés volt látható. Az EURUSD 1,3733-ról 1,3861-ig emelkedett, és ezzel 2011 év vége óta nem látott magasságban zárt. Oldalaztak tegnap a vezető tengerentúli börzék, de az S&P500 indexnek így is sikerült új történelmi csúcson zárnia a kereskedést (Dow 0,38%, Nasdaq -0,14%, S&P500 0,17%). A nyugat-európai börzék mérsékelt emelkedéssel fejezték be a napot (FTSE100 0,19%, DAX 0,01%, CAC40 0,59%). Ázsiában a Nikkei 0,9%-ot emelkedett, a Hang Seng index értéke érdemben nem változott, míg a Shanghai index 0,2%-ot csökkent. Az árupiacon a WTI ma reggel 101,8 dolláron állt, az egész hetet nézve csökkenés volt az olajárban. Az elemzők elsősorban a gyengébb USA növekedési adatokkal magyarázzák az olajár esését, ami az első heti csökkenés január eleje óta. Az arany 1.350 dollár körül mozgott ma reggel, így 4 havi csúcson van. Az emelkedéshez jelentősen hozzájárult az ukrán válság miatti bizonytalanság, illetve a legutóbbi amerikai gazdasági adatok. Ma mindkét piac az amerikai munkanélküliségi számokat nézi majd elsősorban. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel, a Dow, az S&P és a Nasdaq a pozitív, míg a DAX a negatív tartományban volt.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a várt 336 ezer helyett 323 ezerre csökkent a friss munkanélküli segélykérelmek száma a legfrissebb adatok szerint. A korábbi adat 349 ezer volt, a kérelmek száma így három havi mélypontra csökkent. Az ipari cikkek rendelésállománya a várt 0,4% helyett 0,7%-kal csökkent januárban.

Az EKB tegnapi kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán, így az 0,25% maradt. A bank új előrejelzései szerint 2016-ban 1,7%-os lesz az infláció. Ami a növekedést illeti, azzal számolnak, hogy 2014-ben a korábban várt 1,1% helyett 1,2%-kal bővülhet az euró zóna gazdasága. Az új számok azt sugallják, hogy egyre kisebb az esélye annak, hogy a jegybank érdemi lazító intézkedést jelent be, ez pedig erősíti az eurót a dollárral szemben. Az SMP (Securities Market Program) jelenlegi sterilizációjának megszüntetését ugyanakkor lehetséges eszköznek nevezte a jegybankelnök. Ez 175,7 milliárd eurós egyszeri likviditás bővítést jelentene.

A Bank of England sem változtatott a 0,5%-os alapkamat nagyságán, és a 375 milliárd fontos eszközvásárlási program is változatlan.

Továbbra sem enyhül az ukrán helyzet. A krími parlament az Oroszországhoz történő csatlakozás mellett döntött, és erről népszavazást is kiírt. Ezt a döntést az USA és az EU is elítélte. Obama elnök szankciókat helyezett kilátásba, az Európai Unió pedig felfüggesztette Oroszországgal a vízumügyi tárgyalásokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint februárban 408 milliárd forintos hiányt mutatott az államháztartás mérlege pénzforgalmi szemléletben. A kumulált deficit így 483 milliárd forintra nőtt ami az éves terv 49%-a. Az előző évinél ugyan ez jelentősen nagyobb érték, de a korábbi éveket figyelembe véve nem kiugró a magas februári hiány. A minisztérium szerint az adat megfelelt a kormány várakozásainak. A korábbi évekhez mért eltérést a 2013 szeptemberi pedagógus béremelés, valamint az egészségügyi gazdasági társaságok 2013 áprilisi központi átvétele magyarázza az NGM szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.