BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin visszahívta egységeit, erősödött a forint

Lokális csúcs közeléből erősödött vissza a forint, a rövidtávú kép azonban elég borús. Az EUR/HUF ismét a háromszög alakzatban mozog, ha harmadszor is teszteli a 314-es lokális csúcsot, akkor 318-ig emelkedhet az árfolyam - vélik az Erste elemzői.

Enyhült a feszültség az ukrán-orosz konfliktus terén, így a forintra helyeződő nyomás is csökkent. A rövidtávú kép azonban még mindig borús a hazai fizetőeszköz kapcsán, középtávon viszont forint felértékelődésre számítunk.

Erős tőkekiáramlást láthattunk a feltörekvő piacokról, a külföldiek kezében levő magyar kötvényállomány is jelentős mértékben zuhant. A magyar állampapírpiacon 10 bázisponttal emelkedtek a hozamok, 6,11 százalékon kereskednek a 10 éves papírokkal. Ma az ÁKK 3 hónapos diszkontkincstárjegyet értékesít, a meghirdetett mennyiség 60 milliárd forint, a másodpiacon 2,9 százalékon kereskednek e papírokkal.

Nemzetközi helyzetkép:

Nem bizonyult valósnak az ukrán haderőknek adott orosz ultimátum, így az éjszaka is fegyverropogás nélkül telt. A konfliktus nem tett jót a tengerentúli börzéknek, az indexek jelentős eséssel indították a napot. A kereskedés második felében sikerült emelkedő irányba fordulnia a kurzusnak, de még így is bőven mínuszban zártak a börzék (Dow -0,94%, Nasdaq -0,72%, S&P500 -0,72%). Az orosz MICEX index a tegnapi mélyrepülés után ma 2,5%-ot erősödik. A nyugat-európai börzék jelentős csökkenéssel zárták a tegnapi kereskedést (FTSE100 -01,49%, DAX -3,44%, CAC40 -2,66%). Az arany, mint menedékeszköz népszerűnek számított a tegnapi kereskedésben, így 1 százalék körüli emelkedést tudott felmutatni, azonban ma reggel már a nemesfém árfolyamának a csökkenése látható. Hasonló mozgás rajzolódik ki az olaj piacán is, ahol elsősorban az okozott tegnap aggodalmat, hogy az orosz ellátás akadozhat vagy akár meg is szűnhet Európa irányába.

A kockázatkerülés jegyében telt a hét első kereskedési napja, ennek megfelelően a dollár erősödött az euróval szemben és az EUR/USD árfolyam 1,3779-ről 1,3735-re csökkent. Ma reggel azonban itt is egy korrekció látható, melynek keretében az EUR/USD árfolyam emelkedésnek indult.  A Nikkei 0,5 százalékot, a Hang Seng 1 százalékot esett, míg a Shanghai index értéke 0,3 százalékot csökkent. Az ausztrál alapkamat a várakozásoknak megfelelően változatlanul 2,5 százalék maradt. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Mára enyhült a feszültség Ukrajna körül, az oroszok befejezték a hadgyakorlatot s az egységek visszatértek bázisaikra. Ugyanakkor megfigyelők szerint azért folytatódik a haditechnika felhalmozása az orosz-ukrán határon.  Mindenestre, úgy tűnik, hogy Putyin is kezdi belátni, hogy nem feltétlenül ez az út a nagyhatalmi törekvések megvalósításához. Mind Oroszország, mind Európa ezer szállal kötődik egymáshoz, amelynek egyik legfontosabb eleme az energiaellátás (Magyarországon a biztonsági gáztartalékok 650 millió köbméterre rúgnak, amely a lakosság gázellátására több mint egy hónapig elég).

Amerika bejelentette, hogy felfüggeszti az Oroszországgal közös katonai együttműködést, valamint a kereskedelmi és beruházási tárgyalásokat is, ezekre azonban egyelőre nem vezettek be szankciót, azokról még csak tárgyalnak. Az EU érdemi lépést nem tett Oroszországgal szemben, valószínűleg azért, mert azok az EU-ra is negatívan hatnának vissza, ugyanakkor az unió külügyminisztereinek döntése alapján az EU felfüggeszti a tárgyalásokat az orosz vízumkönnyítéssel kapcsolatban.

Amerikai makrogazdasági adatok terén kedvező számokat láthattunk, a feldolgozóipari ISM index 51,3 pontról 53,2 pontra emelkedett, miközben a konszenzus 52 pont volt. A személyi kiadások a várt 0,1-0,2 helyett 0,4 százalékkal nőttek a tengerentúlon.

Holnap kezdődik Kínában az évente egyszer megrendezett Népi Kongresszus, ami a kínai törvényhozásnak felel meg és ami 2 hétig tart. Itt ismertetik majd a növekedési és inflációs várakozásokat is, az elemzői konszenzus szerint mindkettő változatlan maradhat a 2013-as értékhez képest, ami 7,5 százalékos növekedési és és 3,5 százalékos inflációs célt jelent. A másik téma, amit a befektetők közelről fognak figyelni, az, hogy a korábbi reform elképzeléseket például az egészségügy vagy a légszennyezés területén hogyan ültetik át a szabályozásba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.