BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszabb lett az OTP-eredmény a vártnál

Megérkezett az OTP-eredmény, amely a főbb számok tekintetében rosszabb lett a vártnál. Ha viszont a számok mögé nézünk, akkor látjuk, hogy a rosszabb eredmény a sokkal magasabb kétes kintlévőség fedezettséghez köthető, amely 84,4 százalékra emelkedett - írják az Erste elemzői.

Miközben a kétes állomány a teljes kintlévőségen belül 0,9 százalékponttal 19,8 százalékra csökken, s ezzel már második negyedéve csökkenő, sőt gyorsulva csökkenő pályán van. Ugyanakkor negatív hír, hogy a nettó kamatmarzs 6,18 százalékra csökkent az előző negyedévi 6,53 százalékról. Ez a csökkenő kamatkörnyezetben várható volt. Összességében azt gondoljuk, hogy az OTP óvatos az elkövetkező hónapok tekintetében, amelyet elsősorban az ukrán-orosz események tesznek indokolttá, és ezért képezett nagyobb fedezettséget a kétes kintlévőségekre. Ugyanakkor a cég vezetése hangsúlyozza, hogy az alapforgatókönyv szerint az ukrán és orosz eszközök eredménye is javulhat. Szerintünk a nyitásban látható negatív árfolyam reakció valószínűleg csak átmenetinek fog bizonyulni, hiszen 2014-ben a céltartalék képzés jelentősen csökkenhet, amely jelentős profitbővülést tesz lehetővé ceteris paribus.

A nemzetközi szintéren további kivárást jellemezheti a mai napon a kereskedést, és a gyenge nyitást követően itthon is észak felé fordulhat a nap végére az index.

USA:
- Oldalaztak tegnap a vezető tengerentúli börzék, de az S&P500 indexnek így is sikerült új történelmi csúcson zárnia a kereskedést (Dow 0,38%, Nasdaq -0,14%, S&P500 0,17%).
- A várt 336 ezer helyett 323 ezer főre csökkent a friss segélykérelmek száma a legfrissebb adat szerint. A korábbi adat 349 ezer volt, a kérelmek száma három havi mélypontra csökkent.
- Az ipari cikkek rendelésállománya a várt 0,4% helyett 0,7%-kal csökkent januárban.
- 14:30-kor munkapiaci adatokat publikálnak: a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának februári változását és munkanélküliségi rátát.

Európa:
- A nyugat-európai börzék mérsékelt emelkedéssel fejezték be a napot (FTSE100 0,19%, DAX 0,01%, CAC40 0,59%).
- Továbbra sem enyhül az ukrán helyzet: A krimi parlament az Oroszországhoz történő csatlakozás mellett döntött, és erről népszavazást is kiírt. Ezt a döntést az USA és az EU is elítélte. Obama szankciókat helyezett kilátásba, az Európai Unió pedig felfüggesztette Oroszországgal a vízumügyi tárgyalásokat.
- Az EKB tegnapi kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán, így 0,25% maradt az alapkamat.
- A Bank of England sem változtatott a 0,5%-os alapkamat nagyságán, és a 375 milliárd fontos eszközvásárlási program is változatlan.


Olaj, arany:
- A WTI ma reggel 101,8 dolláron állt, az egész hetet nézve csökkenés volt az olajárban. Az elemzők elsősorban a gyengébb USA növekedési adatokkal magyarázzák az olajár esését, ami az első heti csökkenés január eleje óta.
- Az arany 1.350 dollár körül mozgott ma reggel, így 4 havi csúcson van. Az emelkedéshez jelentősen hozzájárult az ukrán válság miatti bizonytalanság, illetve a legutóbbi amerikai gazdasági adatok. Ma mindkét piac a munkanélküliségi számokat nézi elsősorban.

Devizák:
- Mario Draghi szavaira jelentős euró erősödés volt látható, melynek során 1,3733-ról 1,3861-ig emelkedett és ezzel 2011 év vége óta nem látott magasságban zárt az EUR/USD árfolyam. Napon belül is csak egyszer, tavaly év végén a két ünnep közötti illikvid időszakban emelkedett e fölé az EUR/USD árfolyama. Az EKB elnöke 2016 év végére 1,7%-os inflációt vár, növekedés tekintetében pedig azzal számol, hogy 2014-ben a korábban várt 1,1% helyett 1,2%-kal bővülhet az euró zóna gazdasága. Ezek pedig azt jelenthetik, hogy egyre kisebb az esélye annak, hogy a jegybank érdemi lazító intézkedést jelentsen be, ez pedig erősíti az eurót a dollárral szemben. Az SMP (Securities Market Programme) jelenlegi sterilizációjának megszüntetését ugyanakkor lehetséges eszköznek nevezte. Ez 175,7 milliárd eurós egyszeri likviditás bősítést jelentene.
- Miután a tegnap reggeli órákban a forintnak sikerült áttörnie a 30 napos mozgóátlagot, a nap hátralévő részében is megmaradt a forint ereje. Az EUR/HUF árfolyam 309,65-ről 309,06-ig csökkent. A technikai kép kedvez a további rövidtávú forinterősödésnek.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 0,9%-ot emelkedett, a Hang Seng index értéke érdemben nem változott, míg a Shanghai index 0,2%-ot csökkent.
- Bekövetkezik a század első vállalati kötvény csődje Kínában, amire azonban már a hét eleje óta lehetett számítani. Az érintett vállalat a Shanghai Chaori Solar Energy.

Határidős piacok:
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel, a Dow, az S&P és a Nasdaq a pozitív, míg a DAX a negatív tartományban volt ma reggel.

Vállalati hírek:

- MOL: Az INA vizsgálja annak a lehetőségét, hogy panasszal él az EU-s intézményeknél, mivel a horvát kormány az INA-ból kiszervezte a gázüzletágat, és ezzel 250-350 millió kunás veszteséget okoz a horvát olajipari vállalatnak.

- A Bayer bejelentette, hogy megvásárolja az argentin Bigaro nevű vállalatot, ami biológiailag kezelt vetőmagokat állít elő és értékesít. További részleteket nem hoztak nyilvánosságra, de mivel egy kis cégről és 150 alkalmazottról van szó, nem várunk árfolyamhatást a Bayer részvényeitől.

- A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes 13,2%-kal növelte februári eladásait az előző év azonos időszakához képest, összesen 112 ezer személygépkocsit értékesítettek. A kínai értékesítési adat egészen kimagasló lett, 73,6%-os éves növekedést mutatott fel, és 17,6 ezer gépkocsit értékesített az ázsiai országban.

- A Deutsche Bank olyan kötvényekből álló értékpapírosított terméket bocsátott ki, melyeknél a kötvénykibocsátásra energiahatékonysági projektek megvalósítása miatt került sor. Az értékpapírosított termékek AA hitelbesorolást kaptak. A kibocsátásra összesen 103,8 millió dollár értékben került sor és 4,75%-os kamatot fizet az instrumentum. A hitelek mögött ingatlan jelzálogok állnak, így fedezett hitelnek minősülnek.

- A Nokia felkerült a Credit Suisse kedvenc részvényeit tartalmazó, úgynevezett Focus listára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.