BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb befektetési rekordok

Ismét rekordok dőltek a hazai értékpapírpiacon. A lakosság soha korábban nem látott mennyiségű befektetési jegyet és állampapírt halmozott fel a számláin. A részvényeken is lehetett volna keresni, a kisbefektetők azonban inkább eladták a bankpapírokat.

Január végén a háztartások értékpapírszámláinak egyenlege újabb rekordot döntött, 6324,4 milliárd forintnyi eszköz volt rajtuk, 34 százalékkal több mint egy évvel korábban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A lakosság immár 24 hónapja volt zsinórban nettó vásárló az értékpapírpiacon, az idei első hónapban is csaknem 140 milliárd forint friss tőkét fektettek be.

Ebből nem egészen 70 milliárd forint az állampapírpiacra került, ennek köszönhetően az háztartások január végén már 2066,5 milliárd forintnyi állampapírt tartottak, ami a teljes állomány több mint 10 százaléka. A kisbefektetők több állampapírral rendelkeznek már, mint a biztosítók és a nyugdíjpénztárak összesen, egyedül a külföldieknek és a bankoknak van nagyobb állományuk, mint a háztartásoknak. A lakosság kedvence az egyévesnél rövidebb lejáratú forint állampapír, ezen belül is a Kamatozó Kincstárjegy, amiből január végén az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint 1061 milliárd forint volt az állomány.

Az állampapírnál csak egy nagyobb kedvence van a kisbefektetőknek: a befektetési alap. Alapokban a háztartások január végén 3316,7 milliárd forintot tartottak, ami történelmi rekordnak felel meg. Az első hónapban 90,2 milliárd forintnyi friss tőkéért vásárolt a lakosság befektetési jegyeket, emellett több mint 20 milliárd forintnyi hozammal is gyarapodott az alapokban lévő vagyona.

A kisbefektetők továbbra is a pénzpiaci és a hazai kötvényalapokat kedvelik a legjobban, előbbi típusban több mint 900 milliárd, utóbbiban 700 milliárd forintot meghaladó pénzt tartanak. A hazai kötvényalapok állománya nagyon dinamikusan növekedett az utóbbi időszakban, egy évvel korábban a lakosságnak kevesebb mint 300 milliárd forintja volt magyar kötvényalapokban. Szintén dinamikusan nő a lakosság származtatott alapokban lévő megtakarításainak értéke, a származtatott alapok közé tartozik a mostanában slágerbefektetésnek számító abszolút hozamú alapok többsége is.

Részvényalapokat továbbra sem vásárol a lakosság annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban ezeknek volt a legmagasabb a hozama. A kisbefektetők hazai és külföldi részvényalapokban összesen kevesebb mint 28 milliárd forintot tartottak január végén. Közvetlen részvénybefektetésben ennek több mint a tízszerese van a háztartásoknál, január végén az állomány 293,2 milliárd forint volt. A tőzsdén januárban nettó eladók voltak a kisbefektetők, különösen a bankpapíroktól igyekeztek megszabadulni.

Januárban egyébként lehetett keresni a részvénypiacon. A háztartások összesen 5,8 milliárd forintnyi hozamot könyvelhettek el, ennek döntő többsége bankpapírokon keletkezett. Az év első hónapjában az OTP árfolyama 3,4, az FHB-é pedig 6,9 százalékot emelkedett a BÉT adatai szerint.

Megy a külföldi tőke a piacról

A külföldi befektetők az MNB adatai szerint is eladókká váltak a magyar állampapírpiacon. Az év első hónapjában 205 milliárd forinttal több állampapírt adtak vissza, mint amennyit vásároltak. A forint kötvények piacán januárban még nem látszottak nagy visszaváltások, a devizakötvényeinknél viszont 256 milliárd forintnyi visszaváltást mutatott a jegybanki statisztika.

A februári adatsor már valószínűleg a forint kötvényállományban is visszaváltásokat fog kimutatni, hiszen az a múlt héten már a 4600 milliárd forintot sem érte el.

A februári adatsor már valószínűleg a forint kötvényállományban is visszaváltásokat fog kimutatni, hiszen az a múlt héten már a 4600 milliárd forintot sem érte el. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.