BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhant a forint az MNB-bejelentés után

A monetáris tanács döntése értelmében 2014. augusztus elsejétől a kéthetes MNB-kötvény kéthetes betétté alakul át, de a Magyar Nemzeti Banknál elhelyezett betétek továbbra sem tartoznak az MNB által a hitelműveletei során elfogadható fedezetek körébe - mondta Balog Ádám, a jegybank alelnöke a jegybank sajtótájékoztatóján.

A bejelentés után 309-ig emelkedett az euró árfolyama. A 20 és a 30 napos mozgóátlagon is átment a forint, így nyitott a tér a 315-ös ellenállásig. A további árfolyam-emelkedésnek nagyobb már a valószínűsége - írja az Erste elemzése. Az MNB alelnöke szerint 1-2 milliárd euróval csökkenhet a devizatartalék az intézkedés hatására. Az Erste szerint az intézkedés a tőkekiáramlás miatt jelentős forintgyengítő hatással járhat, kérdés, hogy az MNB intervencióval kompenzálja-e ezt.

Elmondta: a cél, hogy a jegybank saját eszköztárával is támogatja majd a belső források felé való fordulást, így az ország külső sérülékenységét mérsékelni akarják.

Ez év június 16-ától egy forint kamatcsere eszközt is bevezet a jegybank, amely a partnerkörébe tartozó intézmények számára lehetőséget ad arra, hogy a hosszú futamidejű forinteszközök kamatkockázatát mérsékeljék, illetve a cél az, hogy a hosszú állampapírok vásárlására ösztönözzék a bankokat.

A nemzetgazdaság bruttó külső adósságának további leépítése kívánatos, míg a devizatartalék körültekintő mérséklése lehetséges, így összességében a devizatartalékok egy része felhasználható a külső sérülékenységünk további csökkentése érdekében - derül ki az MNB közleményéből. "Ez azt jelenti, hogy a költségvetés idén lejáró devizaadósságának forintadósságból való refinanszírozása érdekében az Magyar Nemzeti Bank hajlandó a devizatartalékokból biztosítani a szükséges devizát, amennyiben az Állam növeli a forintkibocsátások nagyságát. A Magyar Nemzeti Bank úgy véli, hogy a belföldi szereplők közül a lakosság elmúlt években meredeken emelkedő részvétele mellett a hazai bankok részéről látszik még érdemi mozgástér az aktívabb állampapír-vásárlás terén" - írja a jegybank.

A forintfinanszírozás irányába való sikeres elmozdulás esetén a külső sérülékenységünk mérséklődése mellett a jegybank mérlege összehúzódik, hiszen a devizatartalékok csökkenésével egy időben a sterilizációs állomány is leépül. Mindez nemzetgazdasági szinten több 10 milliárd forintos megtakarítást jelenthet - írják.

A bankok az MNB szerint nagyobb mértékű állampapír-vásárlásba kezdhetnének, emellett a bankrendszer eszközoldalán fokozatos átrendeződés mehet végbe, azaz a jegybankkal szembeni követeléseket (sterilizációs eszköz) a költségvetéssel szembeni követelések (állampapírok) válthatják fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.