BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

600-900 milliárdos pofon a bankoknak - reagált a Bankszövetség is

Hatszáz-kilencszázmilliárd forintba fog kerülni a magyar pénzügyi szektornak a devizahiteleseket segítő csomag, amelyről ma fogadott el törvényt az Országgyűlés - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az intézmény a Reuters hírügynökség kérdéseire küldött írásbeli válaszában leszögezte, hogy ez az összeg nem veszélyezteti a bankrendszer stabilitását. "Egyetlen banknak sem lesz szüksége számottevő pótlólagos tőkeinjekcióra" - írta az MNB. A központi bank ugyanakkor elismerte, a csomag elfogadása következtében "hosszabb távon átalakulhat néhány bank piaci pozíciója".

Balog Ádám, az MNB alelnöke a szombati Magyar Nemzetben már nyilatkozott arról, hogy a pénzügyi rendszernek 600-900 milliárd forintba kerülhet az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés tisztességtelen alkalmazása miatt felmerülő visszatérítési kötelezettség. Hozzátette, hogy ez az összeg nem okoz gondot a bankrendszer stabilitásának, de hosszabb távon átrendezheti egyes bankok piaci pozícióját, egyes bankok átgondolják majd magyarországi szerepvállalásukat.

Az Országgyűlés ma szavazott a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatról a Kúria közelmúltban hozott jogegységi döntése alapján. A jogszabály a 2004 után hitelt felvevőkre vonatkozik majd, ez alól kivételt a végtörlesztésben érintettek, valamint azok jelentenek, akiknek a kölcsönszerződését az eszközkezelő már rendezte.

A Bankszövetség is reagált. Mint írják: "a hitelintézetek mindig az aktuális jogszabályoknak megfelelően nyújtották szolgáltatásukat, amelyet a devizahitelezés elmúlt tizenkét éve során mind jogalkotói, mind bankfelügyeleti szempontból szigorú ellenőrzés és folyamatos jóváhagyás kísért". Ez alapján a ma elfogadott törvény méltánytalan szerintük. A törvény "a szigorú felügyelet alatt álló bankokon olyan elveket követel meg több mint egy évtizedre visszamenően, amelyek eddig sem a jogalkotó, sem a felügyelő hatóság, sem a bíróságok nem dolgoztak ki, nem tettek ismertté. A ma elfogadott jogszabály visszamenőleg rendezi át a bankok és ügyfeleik között létrejött magánjogi szerződéseket, és felülírja az elévülés általánosan irányadó szabályát. Ez a gyakorlat sérti a jogbiztonságot, elbizonytalanítja a befektetőket. A Bankszövetség véleménye szerint ez egy olyan precedens, mely alkalmas arra, hogy megingassa a magánjogi szerződések alapját, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a társadalomra. Ha a hitelszerződéseket ki lehet vonni a polgári törvénykezés általános elévülési szabályai alól, akkor a továbbiakban bármilyen szerződéstípust, akár az adásvételi-, bérleti- vagy munkaszerződéseket is új szabályok alá lehet helyezni – visszamenőleges hatállyal".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.