BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkentek a jutalékok

A biztosítók az MNB ajánlása nyomán költséget csökkentettek, ezen belül az ügynökök jutalékát is alaposan megvágták főleg a rövidebb futamidőknél. Bár a közvetítőknek most már többet kell dolgozniuk ugyanannyi pénzért, a piac nem számít a nyugdíjbiztosítási termékek visszaesésére

Több biztosítónak is hozzá kellett nyúlnia a költségekhez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos ajánlása miatt – közölték lapunkkal a piaci szereplők. A Generali nyugdíjbiztosításainál a teljes költségmutató (TKM) jellemzően csökkent júliusra, a Signalnál is volt egy termék, amelynél 0,2-0,3 százalékponttal mérsékelni kellett a mutatót.

Másképpen is hozzányúltak a biztosítók a konstrukciókhoz, a Groupama Garancia az ajánlásban írt módszertani szabályok miatt változtatott a termékek struktúráján, ami kis mértékben a TKM-eket is csökkentette. A CIG Pannónia egy terméknél minimálisan módosította a tartamot, hogy megfeleljen, emellett úgy döntött, az ajánlásnak nem megfelelő termékeket nem értékesíti tovább, helyettük új biztosításokkal jelenik meg a piacon.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint most már szinte minden biztosítás hozza is az MNB elvárásait, többségük azonban csak a lazább, két százalékponttal magasabb TKM-et engedélyező limitbe fér bele. A szigorúbb TKM-plafon átlépését a biztosítók általában azzal indokolják, hogy ezekben a konstrukciókban magasabb hozampotenciálú, komplexebb, vagy részvényeket is tartalmazó eszközalapok vannak.
Hogy a TKM-ek csökkentéséhez ponotsan milyen költségekhez nyúltak hozzá a biztosítók, az érintett cégek üzleti titokra hivatkozva nem árulták el.

Azok közül a biztosítók közül viszont, amelyeknek nem kellett hozzányúlniuk a költségekhez, a Groupama Garancia úgy nyilatkozott, már az ajánlás kiadása előtt olyan terméket hoztak létre, amelynek a jutaléka alacsonyabb a többi életbiztosításénál. Lapunk úgy értesült, hogy végül sok ponton hozzányúltak a biztosítók a költségekhez, mérséklődtek a vagyonkezelési díjak is, és a közvetítői jutalékok is erőteljesen csökkentek, különösen a rövidebb, 10-15 éves futamidőknél.

A közvetítők viszont lenyelték ezt, hiszen nekik is érdekük, hogy a nyugdíjbiztosítási termékek a piacon maradjanak, így alacsonyabb jutalékkal is szívesen értékesítik a szolgáltatást. A biztosítók is úgy látják, hiába keresnek kevesebbet az ügynökök, a megkötött szerződések száma nem csökkent. „Mivel a nyugdíjbiztosítások körül – elsősorban az adójóváírás lehetősége miatt – nagy az érdeklődés, az értékesítők több biztosítást tudnak kötni ugyanakkora ráfordítással egy normál megtakarítási termékhez képest” – mondja Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Emiatt a biztosító nem számít forgalomcsökkenésre. Nem számít az értékesítések visszaesésére Tavaszi Beatrix, az Aegon termékfejlesztési igazgatója sem. A CIG Pannónia szerint sem szorul vissza az értékesítés, mivel az MNB ajánlása átláthatóbb viszonyokat, nagyobb versenyt teremtett a piacon, és a lakosság nyugdíjtermékek iránti bizalmát is erősíti. Az általunk megkérdezett közvetítőknél sem esett vissza az értékesítés volumene, igaz viszont, hogy a korábbinál többet kell dolgozniuk ugyanannyi pénzért.

Hagyományos formák

A unit linked mellett a hagyományos nyugdíjbiztosítások is keresettek. Az ING Motiva Nyugdíjbiztosítását július végéig több mint 5 ezer ügyfél kötötte meg, ami meghaladja a várakozásokat.

Az MKB Biztosító is a hagyományos, vegyes nyugdíjbiztosításban hisz, mivel az előre tervezhető, garanciákat tartalmazó lejárati szolgáltatásokat tud nyújtani az ügyfeleknek.

A biztosítók közül az

Aegon, a Posta és a Grawe kínál még nyugdíjbiztosításként vegyes életbiztosítást. Ezekre a konstrukciókra nem kell TKM-et számítani.

Az MKB Biztosító is a hagyományos, vegyes nyugdíjbiztosításban hisz, mivel az előre tervezhető, garanciákat tartalmazó lejárati szolgáltatásokat tud nyújtani az ügyfeleknek.

A biztosítók közül az

Aegon, a Posta és a Grawe kínál még nyugdíjbiztosításként vegyes életbiztosítást. Ezekre a konstrukciókra nem kell TKM-et számítani. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.