BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekedett a nyereség a nagy svájci biztosítónál

A Zurich Insurance Group AG 837 millió dolláros nettó eredményről számolt be a második negyedéves jelentésében – írja a Wall Street Journal.

A profit ugyan magasabb a tavalyinál, amikor mindössze 789 millió dollár volt a cég nyeresége, a 6 százalékos növekedést viszont még így is kevesellhetik a befektetők, az ugyanis elmarad a várakozásoktól. Az elemzők átlagosan 936 millió dolláros profitot prognosztizáltak, mivel a cég adóterhelése csökkent, emellett az időjárási viszontagságokkal kapcsolatos kártérítések is alacsonyabbak voltak az idén.

A teljes első féléves nettó profit a cégnél 13,9 százalékkal emelkedett 2,11 milliárd dollárra. A zürichi cég üzemi eredménye az általános biztosítási üzletágban 20,7 százalékkal emelkedett, és 1,652 milliárd dollár lett az első hat hónapban. A bruttó díjbevétel és a jóváírások az általános biztosítási ágazatban 11,4 százalékkal nőttek, és az első félévben megközelítették a 20 milliárd dollárt. Az életbiztosítási ágazat eközben gyengébben teljesített, a működési eredmény 4 százalékkal 634 millió dollárra csökkent, amiben egy egyszeri kiadás is szerepet játszott Észak-Amerikában.

A cég vezérigazgatója, Martin Senn úgy nyilatkozott az eredményről: a cég jól halad a hároméves átalakítási terv végrehajtásával, történtek létszámleépítések, és bizonyos üzletágakat is bezártak. Legutóbb júliusban jelentette be a pénzügyi csoport, hogy Oroszországban bezárja az általános biztosítóját.

A részvényesek örömmel fogadták a féléves eredményt, amelynek ismertetésével együtt azt is közölték, a társaság komoly készpénztartalék felhalmozását tervezi. Az idén 3,5 milliárd, a következő három esztendőben pedig 9 milliárd dollárt takarítanának meg, amit akvizíciókra és osztalékfizetésre fordítanának. A bejelentést követően a részvény árfolyama 3,7 százalékot emelkedett, ami 2011 novembere óta a legnagyobb napon belüli növekedésnek felel meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.