BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy takarék pert vesztett, ma izgulhatnak az OTP-nél, a CIB-nél és az FHB-nál is

Hét újabb devizahiteles pert tartanak ma, köztük az OTP keresetét is megtárgyalja a bíróság.

Pénteken a Fővárosi Törvényszék várhatóan ítéletet hirdet a CIB Ingatlanlízing Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. által a magyar állam ellen kezdeményezett perben. Első ízben foglalkozik a bíróság az OTP Bank Nyrt. és az OTP Jelzálogbank Nyrt. keresetével, amelyeket összevontan tárgyalnak. Ezeken túl napirendre kerül a Pannon Takarék Bank, a Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezet, a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet és a Korona Kredit Jelzáloghitel Zrt. keresete is.

A Pannon Takarék Bank Zrt. ügyében már döntés is született: a bíróság elutasította a magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét az elsőfokú, nem jogerős ítéletben.

A bíróság kötelezte a felperes pénzintézetet 482 600 forint perköltség megfizetésére, az ítélet ellen 8 napon belül lehet fellebbezni. A bíró az ítélethirdetés végén elmondta, hogy mérsékelte az alperes, a magyar állam által megállapított “igen eltúlzott” perköltséget, 10 munkaórát állapítva meg.     A fellebbezésről az ítélet indoklásának részletes megismerése után dönt a bank - nyilatkozta az ítélethirdetés után a bank jogi képviselője az MTI-nek.

A kitűzött augusztus 25-i határidőig 79 banki keresetlevél érkezett a bírósághoz, amelyből 42-t hiányosságok miatt visszautasítottak; ezeket öt napon belül pótolhatták a pénzintézetek. A csütörtöki adat szerint keresetlevelet 34 felperes adta be újra és már ezekben az ügyekben is zajlik a tárgyalások kitűzése.

 Eddig a bíróság 24 ítéletet hozott, ebből 21 felperesi keresetet utasított el teljesen, 3 esetben adtak részben helyt a keresetnek, egy ügyben a pénzintézet visszalépett és egyet felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.

A perek többségénél későbbi időpontokra halasztották az elsőfokú döntés kihirdetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.