BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpöröghet a lakáshitel-támogatás

Jövőre pöröghet fel a cafeteria keretében is nyújtható lakáshitel-támogatás – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelezési osztályának vezetője egy háttérbeszélgetésen.

A hitelintézetnél az idén több mint 500 munkáltatói szerződés megkötésére számítanak, ebből több mint 150 cég már el is kezdte a szerződéskötési folyamatot. Nekik összesen 30-40 ezer munkavállalójuk lehet, aki igényelheti a juttatást. A lakáshitel-támogatást megéri kérni, ennek az adóterhe ugyanis 0 százalékos, miközben a legtöbb cafetéria-elemet 35,7 százalékos közteher sújtja.

Csak becsülni lehet, hogy pontosan mekkora lehet az a munkavállalói kör, amelyet érdekelhet ez a béren kívüli juttatás. Magyarországon mintegy 720 ezer lakáshitel-szerződés lehet, ebből az OTP szerint 300 ezer körüli lehet támogatható. Ha egy hitelre vásárolt lakásban két dolgozó felnőtt lakik (például férj és feleség), akkor 600 ezer körül lehet az országban azok száma, akiket érdekelhet ez a juttatás. A most lakáshitel felvételére készülők is érintettek lehetnek, annál is inkább, mert újabban már jövedelemvizsgálat nélkül nem nagyon adnak ilyen kölcsönt a bankok, tehát az új adósok általában rendelkeznek bejelentett munkahellyel, ahol cafeteria is adható.

Azoknak a cégeknek, amelyek jövő év elejétől kínálni szeretnék ez a cafeteria-elemet, az OTP szerint már most lépniük kellene, mivel a tapasztalatok szerint a munkavállalóknak akár 4-6 hetükbe is telhet, mire beszerzik a jogosultságot igazoló papírokat. Az OTP a munkavállalókra eső adminisztrációs terhek nagyobb részét át tudja vállalni, egy speciális szolgáltatást indított ennek érdekében, amelyet a SZÉP-kártyás rendszerhez hasonlóan kezelhetnek a munkáltatók. Az ADLAK szolgáltatás igénybe vételénél nem szükséges, hogy akár munkavállaló, akár a munkáltató OTP-s ügyfél legyen. A bank 10-30 ezer forintos díjért képes ellenőrizni, hogy a munkavállaló hitele a jogszabályi kritériumok alapján támogatható-e, és 3-5 százalékos díjért bonyolítja le az ügyletet. Cserébe vállalja, hogy ha utólag kiderül, mégsem lehetett volna támogatni a munkáltatót, befizeti a büntetést a NAV-nak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.