BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit kezd Szlovénia a frankhitelesekkel?

Annak ellenére, hogy Szlovénia 2007 óta tagja az euróövezetnek, az ország mintegy két milliós lakosságához mérten nem kevesen adósodtak el svájci frankban: számuk a Finance című szlovén gazdasági napilap szerint mintegy 10 ezerre tehető. Adósságuk összesen (jelenlegi árfolyamon számolva) 795 millió eurót tesz ki.

A lap pontokba szedve röviden elemzi a helyzetet és tanácsokat ad a laikus adósoknak. Mindenekelőtt kifejti: nagyon rossz döntés, hogy a jövedelem az egyik, az adósság pedig egy másik devizában keletkezik, és óva int attól, hogy bárki spekulatív ügyletekbe bocsátkozzon, más valutára, illetve euróra konvertálja az adósságot, hiszen a közép-és hosszú lejáratú hitelek esetében a helyzet alapvetően megváltozhat. Kifejti, hogy a bankok a hitelnyújtáskor nem fair módon jártak el, kihasználták az ügyfelek hozzá nem értését, másfelől viszont „senki nem állt pisztollyal az adósok mögött”, hogy svájci frankban vegyenek fel hitelt.

Arra a kérdésre, hogy az állam közbeavatkozhat-e, a lap Horvátország példáját említi, ahol az árfolyamot (Zoran Milanović kormányfő január 20-i bejelentése szerint) egyéves időtartamra 6,39 kuna árfolyamon tervezik a svájci frankkal szemben rögzíteni. Mivel azonban ez a kormány, és nem a Horvát Nemzeti Bank szándéka, könnyen lehetséges, hogy nem devizaműveletnek, hanem „klasszikus állami szabályozásnak” minősül, és az Alkotmánybíróság foglalkozhat a kérdéssel.

Szlovéniában is ez lehet a helyzet. Igaz ugyan, hogy elvben (az euróövezeti tagság, tehát az önálló monetáris politika hiánya miatt) nem lenne erre lehetőség, „ha azonban ez jogi kérdésnek minősül”, írja a lap, elvileg meghozható ilyen döntés. Az Alkotmánybíróság azonban Ljubljanában is vizsgálhatja ezt a lépést, arra hivatkozva, hogy kötelező érvényű központi árszabályozásról van szó. „A legnagyobb nehézséget azonban az jelenti” írja, meg nem nevezett bankszakértőre hivatkozva a lap, „hogy ebben az esetben az adófizetők pénzét használnák politikailag motivált döntésre”, hiszen a kamatok alakulása öt vagy tíz évre előre kiszámíthatatlan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.