BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változatlanul alig vesznek fel új hitelt a háztartások

Nem változtak jelentősen a háztartások hitelfelvételi szokásai a korábbi hónapokban megszokotthoz képest novemberben sem – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikai adataiból. A tranzakciókból eredően a lakossági és egyéni vállalkozói ügyfelek hitelállománya – szezonális igazítás nélkül – 23,1 milliárd forinttal csökkent, amely a forinthitelek 0,7 milliárdos bővülésének és a devizahitelek 23,8 milliárd forintos mérséklődésének eredője.

Mindezek eredményeképpen a hazai háztartásoknál 6689,5 milliárd forintnyi hitel volt november végén, amely 24 milliárd forinttal maradt el az egy hónappal korábbitól. A hó végére kimutatott betétállomány viszont jelentősen emelkedett a tizenegyedik hónapban: a 6717,9 milliárdos mennyiség 35,2 milliárd forinttal magasabb az októberinél.

A vállalatok hiteleinek mennyisége – bár a szezonális hatásokat kiszűrve, tranzakciós alapon kissé emelkedett novemberben – 19,7 milliárd forinttal volt alacsonyabb az egy hónappal korábbinál, és 6695,8 milliárdot tett ki. A betéti oldalon viszont a nem pénzügyi tevékenységet folytató cégeknél is komoly növekedés mutatkozott a hó végi állományban, amely csaknem 70 milliárdos emelkedést követően 5077,8 milliárd forintot tett ki.

A hitelek és betétek árazásánál nem hozott komoly változást a novemberi hónap az MNB adatai szerint. A háztartások által felvett új forint lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója kismértékben nőtt, míg a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél változatlan szinten maradt. A személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója viszont csökkent. A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlábai enyhén nőttek, míg az euróbetétek átlagkamata nem változott az előző hónaphoz képest. A szezonálisan igazított új szerződéses értékek a forintbetéteknél jelentősen csökkentek, míg az euróbetéteknél kismértékben nőttek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.