BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizahitelek: az OTP elkezdte a jóváírásokat

Az OTP Bank elkezdte a most is élő szerződéssel rendelkező ügyfelek számára a devizahitelekkel kapcsolatos jóváírásokat, első hullámban mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendben, a jóváírásokat a következő hetekben folytatja a bank - mondta Kovács Antal, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese.

A jóváírás hatására azon ügyfeleknek átlagosan negyedével csökkenhet a törlesztőrészlete, akiknek az elszámolás után is fennmarad a hitelük, és nincs hátralékuk - mondta Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese. Kifejtette: azoknak az ügyfeleiknek, akiknek az elszámolás előtt hátralékuk keletkezett, az elszámolás során először a hátralékot mérsékli a bank. Ha a fennálló hátralék nagyobb volt, mint a jóváírás összege, előfordulhat, hogy az ügyfél törlesztőrészlete nem csökken.

Elmondta: azon ügyfelek esetében, akik gyűjtőszámlahitellel rendelkeznek, elsőként a gyűjtőszámlahitel fennálló tartozására számolják el a jóváírt összeget, majd ezt követően a fennmaradt összeggel a hitelt csökkenti a bank. Azoknál pedig, akiknek a hátralévő tartozása kisebb volt, mint a visszatérítés mértéke, a tartozás megszűnik, ezt körülbelül minden nyolcadik ügyfél fogja tapasztalni. Amennyiben a tartozás megszűnésén túl további jóváírandó összeg is marad, úgy azt az ügyfél bankszámlájára utalja az OTP.

Kiemelte: a törlesztőrészlet mértéke egyénenként nagyon eltérő lesz, az jelentősen függ a hitel típusától, felvételének időpontjától, összegétől és a törlesztés "történetétől".

A vezérigazgató-helyettes megjegyezte: a csökkentés mértékében az OTP-nek nincs mozgástere, a jogszabályok előírásait hajtja végre a bank. A következő hetekben, legkésőbb május 3-áig, azok az ügyfelek is megkapják a jogszabályban előírt összeget, akiknek öt éven belül szűnt meg a tartozásuk. Az elszámolásról az OTP valamennyi érintett devizahiteles ügyfelének részletes, személyre szóló elszámoló levelet ad postára április 30-áig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.