BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akinek megmaradt a hitele, annak továbbra sem könnyű

A statisztikák szerint egyre jobban élünk, fogy a tartozásunk, és nőnek a megtakarításaink. Ennyi készpénzünk még sosem volt.

Régen volt olyan kevés adósságuk a magyarországi háztartásoknak, mint most. A jegybank friss, előzetes adatai szerint március végére a háztartások kötelezettségei 8458,7 milliárd forintra süllyedtek, ami 2007 decembere óta a legalacsonyabb érték. Ha pedig a teljes pénzügyi vagyon arányában nézzük az eladósodottságot, még régebbre kell visszamenni. A lakosságnál lévő 37800 milliárd forintos pénzügyi eszközök 22,38 százalékát teszik már csak ki a kötelezettségek, ami 12 éves mélypontnak felel meg.

A bankoknak és más pénzügyi intézményeknek 7762,1 milliárd forinttal tartozott a lakosság, ebből több mint 3,1 ezer milliárd forintot tettek ki a forint alapú ingatlanhitelek, míg a deviza jelzáloghitelek állománya a forintosításnak köszönhetően nem érte már el a 73 milliárd forintot sem. A lakosság fogyasztási hiteleinek állománya hasonló nagyságrendű az ingatlanhitelekéhez. A lakossági kötelezettségek mennyisége ugyan csökken, azok viszont, akik tartoznak, egyre rosszabb helyzetben vannak. Van például a háztartásoknak még 690 milliárd forintnyi egyéb tartozása is, ebből 550 milliárd forint volt a meg nem fizetett adó és járulék, 30 milliárd forinttal több, mint egy éve.

Az elmúlt években nagyon sokan visszafizették a hitelüket, négy évvel ezelőtt a hitelszerződések száma még meghaladta a 6 milliót, ma már 4,9 millió alatt van. A megmaradt kölcsönöknél a 90 napon túl késedelmes állomány ugyan csökkent, ez azonban leginkább az elszámolásnak volt csak köszönhető. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya így márciusban 14,5 százalék körül volt, ami jelentős javulás a három hónappal korábbi 19,5 százalékhoz képest. A jövő azonban kérdéses. Az jól látható, hogy az elszámolás után a hátralékok egy része eltűnt, a jegybank egy korábbi közlése szerint viszont az adósok alig felének csökken csak a törlesztőrészlete, és éppen a hátralékos adósok azok, akik nem számíthatnak a terhek mérséklődésére.

Azok a háztartások viszont, amelyeknek nincs adóssága, egyre nagyobb vagyont halmoznak fel. A 37800 milliárd forintos pénzügyi eszközállomány 8 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit, vagyis egy átlagos háztartásban – legalábbis a statisztika szerint – 9,2 millió forintnyi megtakarítást tartanak. A megtakarítások növekedése viszont aligha egyenletes, a vagyonosabb ügyfélkörnél gyorsabban nő a megtakarítások mennyisége. A Blochamps kutatásai szerint az idén is várhatóan 400 milliárd forinttal nő majd a privátbanki megtakarítások volumene, ami 13 százalékos bővülést jelentene éves szinten. A lakossági megtakarítások csaknem tizedét birtokló privátbanki ügyfélszámlák száma ugyanakkor nem éri el az 50 ezret sem, és mivel egy ügyfélnek több helyen is lehet számlája, a tényleges ügyfélkör ennél is kisebb lehet.

A jegybank adatai szerint a lakosság minden eddiginél több megtakarítást tart készpénzben. Március végére több mint 3 ezer milliárd forintnyi forintot és csaknem 260 milliárd forintnyi devizáz halmoztak fel otthon, ennek egyrészt az alacsony kamatok, másrészt az ingyenes készpénzfelvétel lehetett az oka. A folyószámlabetétek volumene is az alacsony kamatszint miatt emelkedhetett 3 ezer milliárd forint fölé. A háztartások egyre jobban szeretik a devizát, az év első három hónapjában a devizabetétek és a külföldi betétek volumene is megugrott, utóbbiaké az adóamnesztiák dacára történelmi csúcsközelben van.

Az elmúlt 12 hónap lakossági slágerbefektetései között voltak a hosszú állampapírok, amelyek állománya több mint 40 százalékkal emelkedett, és már ezer milliárd forint fölött van. Külföldi kötvényekből is egyre többet vásárolnak a háztartások, valószínűleg főleg a privátbanki szegmensben. Szintén a vagyonosabb ügyfélkörben lehetnek népszerűek a külföldi befektetési jegyek, amelyek ugyancsak jól fogytak az elmúlt évben. Az MNB adataiból az is látszik, hogy az egyéb szektorok kötvényeiből – ami főleg a Quaestor által kibocsátott hitelpapírokat jelenti –, a Buda-Cash botrány után valóban sokat eladott a lakosság.

Az állam is adós

Az állam és a munkáltatók is tartoznak a háztartásoknak körülbelül 4100 milliárd forinttal. A munkáltatók 470 milliárd forintnyi bérrel voltak adósak március végén, ennek a nagy részét április elején kifizették. Az állam 550 milliárd forintnyi beszedett, ám visszajáró adóval és járulékkal tartozott, de nyilvántartanak még 2850 milliárd forintnyi nyugdíjpénztári átlépések miatti követelést is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.