BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási fogyókúrán az HSBC

Radikális átalakulásra készül a profitja 80 százalékát Ázsiában elérő londoni HSBC. A leépítések mellett nem zárják ki a székhelyváltozást sem - ez nagyban függ a brit bankadótól is.

Minden ötödik alkalmazottjától megválik 2017-re az HSBC Holdings, befektetési banki tevékenységét pedig jelentősen visszavágja: a londoni székhelyű globális bank mindettől profittermelő képessége, illetve az osztalékfizetési lehetőségek javulását reméli.

A posztját 2011 óta betöltő vezérigazgató, Stuart Gulliver nem először fut neki a 150 éves óriásbank átalakításának, de erőfeszítéseinek eddig nem sok látszata volt, részben az alacsony kamatkörnyezet, illetve az ázsiai gazdasági növekedés lefékeződése, részben a magas compliance költségek és a különféle szabályozói büntetések miatt. (Az HSBC is az utóbbi években dollármilliárdos büntetéseket kapott, például a devizapiacok manipulálásában való részvétel miatt, a Libor-botrányban pedig még a felügyeletekkel való megállapodás előtt áll. Ezen felül a bank érintett az USA-ban különféle pénzmosási ügyekben zajló eljárásokban is – emlékeztetett a CNBC –, főleg a mexikói drogkartellek, illetve iráni ügyfelek pénzéről van szó.)

A mostani tervek szerint az összesen 258 ezer HSBC-alkalmazottból mintegy 50 ezret építenek le, közülük 25 ezret Törökországban és Brazíliában; a török piacról teljesen kivonul az HSBC, Brazíliában pedig csak a nagyvállalati ügyfelek kiszolgálásához elegendő tevékenységeit tartja meg. (Gulliver korábban Mexikót is a radikális változások célpontjaként emlegette, a mostani tervben viszont úgy szerepel, mint ahol javítani kell a tőkemegtérülésen, és terjeszkedni kell.) A többi leépítést nagyrészt az IT-, illetve a back office részlegek konszolidálásával, valamint fiókok bezárásával oldják meg. Nagy-Britanniában 7-8 ezerrel csökkentik a létszámot, és az ottani lakossági tevékenységet új brand alá viszik, hogy a szigorú új szabályozásnak megfelelően szétválasszák a befektetési bankitól.

A megújulás részeként mintegy negyedével, 290 milliárd dollárral csökkentik a kockázatokkal súlyozott eszközállományt (RWA), ebből 140 milliárd jut a befektetési banki és piaci tevékenységet is felölelő divízióra, ezzel ennek a részaránya kevesebb mint harmadára csökken az HSBC mérlegében a jelenlegi 40 százalékról. A tőkemegtérülési mutatót (ROE) 2017-re 10 százalék fölé akarják vinni a tavaly elért 7,3 százalékról – ez a Reuters szerint némi csalódást okozott a piacokon, mert az előző tervekben még 12-15 százalékos ROE-t tűztek ki célul 2016-ra. Az átszervezések és leépítések költsége a következő három évben mintegy 4,5 milliárd dollárra rúg majd, ezen az áron viszont a vezetés reményei szerint évi 4,5-5 milliárd dollárt takarítanak majd meg.

Irány Hongkong?

Nyitott kérdés még, hogy mi lesz az HSBC székhelye: mint megírtuk, a bank vezetése komolyan vizsgálja annak lehetőségét, hogy átköltöznek Londonból a profit 80 százalékát adó Ázsiába, minden valószínűség szerint Hongkongba. A fő ok az volna erre, hogy Nagy-Britanniában folyamatosan emelkedik a 2011-ben válságkezelési céllal kivetett banki különadó (eredetileg a mérlegfőösszeg 0,05 százaléka volt, idén április óta már 0,21 százalék), illetve szigorodik a felügyeleti szabályozás. A bank vezetése 11 kritérium alapján akar dönteni, ezek között az adórendszer mellett az is szerepel, hogy a kormányzat mennyire támogatja a bankrendszert, illetve megfelelőek-e a feltételek a jó munkaerő odavonzásához. A brit pénzügyminiszter, George Osborne ma tartja meg hagyományos éves beszédét a londoni főpolgármesteri hivatalban, a Mansion House-ban a bankvilág és a City vezetői előtt; a BBC várakozásai szerint ebben akár mondhat olyasmit is – például a bankadó dolgában –, amivel maradásra készteti az HSBC-t.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.