BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot nőtt az önkéntes kasszák vagyona

Tovább nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona a második negyedévben – derül ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) friss adataiból. Június végén a kasszák 1053 milliárd forintnyi megtakarítást kezeltek, ez 8,46 százalékos emelkedést jelent 12 hónap alatt, az év eleje óta pedig 4,36 százalékos volt a vagyonnövekedés. Bár a cafeteriaszabályok változása miatt a nyugdíjpénztáraknak az idén a korábbinál is élesebb versenyben kell helytállniuk, ez a tagdíjbefizetéseken egyáltalán nem látszott.

A pénztárszövetségben lévő intézményeknél – ez a pénztárak 92-93 százalékát jelenti – a tagok egyéni befizetéseinek összege 9,64 százalékkal, 12,84 milliárd forintra nőtt, a munkáltatói hozzájárulások összege pedig 3,3 százalékkal, 9,54 milliárd forintra emelkedett a második negyedévben. Az első negyedévben a jegybank adatai szerint a munkáltatói befizetések még minimális mértékben csökkentek. „Ez egyértelmű jele annak, hogy a munkáltatók felismerték az önkéntes nyugdíjpénztári megoldásokban rejlő lehetőségeket” – mondta Kravalik Gábor, a szövetség elnöke. A pénztárszövetség tagjainak összesen 1,077 millió tagjuk volt június végén, az egy főre jutó vagyon ekkor 977,5 ezer forintot tett ki, ami éves szinten 10 százalékos emelkedést jelent.

A pénztárak közül továbbra is az OTP a piacvezető, és erősítette is a pozícióját az elmúlt negyedévben. Az intézmény tagjainak a vagyona megközelítette június végén a 195 milliárd forintot, a taglétszám pedig 218,5 ezer volt. A második helyen az Allianz áll, ahol nem egészen 159 milliárd forintnyi megtakarítása van a csaknem 204 ezres tagságnak. Az önkéntes nyugdíjpénztári piac bronzérmese az Aegon, csaknem 143 milliárd forintos vagyonnal és 180 ezret meghaladó tagsággal. Az egy pénztártagra jutó vagyon a nagy pénztáraknál valamivel a piaci átlag alatt van. A legnagyobb egyéni megtakarításokkal jellemzően a munkáltatói hátterű kasszák tagjai rendelkeznek: a Chinoinnál több mint 3,7 millió, az Elműnél 3,6 millió forint fölött van egy átlagos egyenleg. A legtöbb nyugdíjcélú vagyont az Artisjusnál halmozták fel, tagonként 4,7 millió forintot.

Kifejezetten jól teljesítettek a második negyedévben az egészségpénztárak is. A pénztárszövetség tagjainál – ez a piac 70-75 százalékát jelenti – az összvagyon 43,46 milliárd forintra nőtt, ami éves összevetésben 2,34 százalékos emelkedést jelent. Ehhez hozzájárult, hogy az egyéni tagdíjak és a munkáltatói hozzájárulások is emelkedtek április és június között, utóbbiak különösen nagymértékben, csaknem 50 százalékkal. Vagyis az egészségpénztárak is állják a sarat az Erzsébet-utalvánnyal szemben a cafeteriaversenyben. A létszám is nőtt az egészségpénztáraknál, a pénztárszövetség tagjainak a második negyedév végén csaknem 740 ezer ügyfelük volt, 1,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az egészségpénztári piacon is az OTP az egyes számú játékos, 10,8 milliárd forintos vagyonával és 223,7 ezres taglétszámával. A második helyen az MKB áll, 173 ezer taggal és csaknem 10 milliárd forintos vagyonnal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.