BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száznál is több magyar bankkártya adatait lopták el

Olyanok bankkártyáinak adatait lopták el, akik a pénzfelvételnél nem takarták el a PIN-kódot.

Összesen 110 esetben emeltek le bankok ügyfeleinek számlájáról csalók, a visszaélések teljes összege pedig nem éri el a kétmillió forintot – közölte a hvg.hu-val Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség szakértője. A károsultak nagy része olyan ügyfél, aki készpénzfelvételkor nem ügyelt arra, hogy kezével eltakarja PIN kódját.

Néhány bank esetében július közepén bankkártyás adatszerzés történt magyarországi ATM-eken. Ezt követően a napokban a megszerzett adatokkal több külföldi országból vettek fel pénzt.

A megszerzett kártyaadatok száma a jelenlegi ismeretek alapján összességében 110 darab, a végrehajtott visszaélések teljes összege a bankszektorra nézve nem éri el kétmillió forintot. „Az ügyben a bankszektor a hatósággal és felügyeleti szervekkel szorosan együttműködve folytatja a vizsgálatot, és tette meg a szükséges lépéseket” - tette hozzá a szakértő.

Az Európai Központi Bank júliusban kiadott friss jelentése szerint a vizsgált, közel 30 ország közül Magyarországon a legalacsonyabb a bankkártyás visszaélések aránya, a jelentős európai országokhoz képest, az ottani adatok tizede. A szakértői adatok szerint egymillió kártyás tranzakcióból hazánkban csupán 20 esetben fordul elő csalási esemény, tehát a kis plasztiklap és bankunk nagyon hatékonyan őrzi pénzünket – mondta el a bankszövetség szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.