BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meddig zuhan még az Apple?

November óta szinte megállíthatatlan az Apple lejtmenete. Az iPhone gyártójának részvényei közel 20 százalékkal értékelődtek le, 100 dollár alatt jár az árfolyam. Kérdés, van-e még tér lefelé, vagy már érdemes beszállni.

Az Apple-papírok már olcsók mind a szektortársakhoz, mind az amerikai piachoz viszonyítva, de azok a tényezők, amelyek az elmúlt hónapokban nyomasztották a befektetőket, még mindig fennállnak. Az árazási szintek azt mutatják, hogy a piacok már beárazhatták a kockázatokat, de ez természetesen nem feltétlenül menti meg az árfolyamot a további mélyrepüléstől.

Az Apple sorsa nagyban függ attól, hogy mi történik a legfontosabb termékével, az iPhone-nal. A bevételek több mint 60 százalékát adja az okostelefon, és a legújabb iPhone a társaság legmagasabb profitmarzzsal értékesített termékei között van. Egyes elemzők már arra számítanak, hogy az október–decemberi negyedévben csökkenhettek az iPhone-értékesítések az előző év azonos időszakához viszonyítva, amire még nem volt példa az Apple történetében.

Az árfolyam esését közvetlenül a beszállítóktól érkező hírek váltották ki. Az Apple számos ázsiai partnere a megrendelések csökkenésétől szenved, többek között az ADI, a Cirrus, a Largan és a Samsung is. A Nomura elemzői szerint a hírek alapján arra lehet következtetni, hogy egyes beszállítók akár 70 százalékkal is kevesebb megrendelést kaphattak az Apple-től.

Az amerikai és az európai távközlési szolgáltatók kereslete 5-10 százalékkal csökken az iPhone iránt, miután a készletek felhalmozódtak. Ez pedig annak tudható be, hogy a vásárlók nem cserélik le olyan gyors ütemben a korábbi iPhone-jukat a legújabb modellre, a 6S-re, mint amire korábban számítottak. Kína egyre fontosabb az Apple-nek (már a bevételek közel negyedét adja), ott még 10 százalékos keresletbővüléssel számolnak az elemzők, erre támaszkodik a társaság növekedési sztorija is – ezt viszont megkérdőjelezi a kínai gazdaság lassulása.

Az Apple részvényei mellett szól viszont, hogy nagyon alacsony árazási szinten forognak: árfolyam–nyereség-hányados alapján az Apple a legolcsóbb a 10 nagy amerikai technológiai vállalat között, ha pedig a cég hatalmas készpénzállományától tisztítjuk a számokat, akkor 50 százalékos diszkonttal kereskednek a papírokkal a Nasdaq-indexhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.