BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil hozam a nyugdíjpénztáraknál

Többé-kevésbé elégedettek lehetnek a nyugdíjpénztártagok, a tavalyi évet is stabil reálhozamokkal fejezték be a kasszák. A napi árfolyamadatokat közzétevő önkéntes és magánnyugdíjpénztárak portfóliói közül egynek sem lett negatív a hozama, de az összteljesítmény gyengébb lett, mint 2014-ben. A magánkasszák alapjai közül a növekedésiek vitték a prímet, a Budapest Magánnyugdíjpénztár portfóliója több mint 9 százalékot szedett magára 2015-ben.

A magánnyugdíjpénztárak esetében ez jó hír, hiszen a kasszák nem egészen 60 ezer megmaradt tagjának 220 milliárd forint körüli vagyona van, ennek körülbelül a háromnegyede lehet növekedési portfólióban. A részvényeket magas arányban tartó alapok közül pedig a leggyengébb is 5,5 százalék fölötti hozamot ért el. A legnagyobb pénztár, a Horizont növekedési portfóliója csaknem 7,2 százalékot szedett magára. Ezek az eredmények viszont elég soványak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tavalyi teljesítményéhez mérve, a BUX ugyanis csaknem 44 százalékot emelkedett 2015-ben. A magánkasszák azonban viszonylag kevés hazai részvényt tarthatnak, a jegybank adatai szerint a portfólióikban lévő közvetlen részvénybefektetések aránya még a 13 százalékot sem éri el.

A magyar állampapírpiacot viszont megverték a magán-nyugdíjpénztári növekedési alapok, sőt még a kiegyensúlyozott portfóliók is, amelyek 4,5–6,2 százalék közötti hozamot értek el. A klasszikus portfóliók – ezekben van a legkevesebb vagyon – teljesítménye volt a leggyengébb, 1,5–3,3 százalék közötti eredményt értek el. Ez közepesnek számít, a rövid állampapírokat még megverték a pénztárak, a hosszúakat viszont már nem.

Az önkéntes nyugdíjkasszákban 1,16 millió ügyfél tart több mint 1100 milliárd forintot. A sok részvényt tartó alapok érték el a legmagasabb hozamot tavaly, 6-6,5 százalék körülit. A legnagyobb ügyfélvagyon azonban nem ezekben, hanem a kiegyensúlyozott portfóliókban van, hiszen azoknak az ügyfeleknek a pénze, akik nem nyilatkoznak erről külön, automatikusan a közepesen kockázatos portfóliókba kerül. Ezeknek a hozama tavaly 3,9-5,5 százalék között mozgott. Jó hír, hogy a legnagyobb pénztár, az OTP közepes kockázatú alapja a magasabb hozamúak között volt, 5,5 százalék körüli nyereségével. A második legnagyobb önkéntes nyugdíjkassza, az Allianz kiegyensúlyozott portfóliója viszont csak 4 százalék alatti hozamot ért el.

A klasszikus alapok az önkéntes nyugdíjpénztári szektorban is gyengébben teljesítettek ennél, de nagy a szórás a hozamaikban. Voltak olyan alapok, amelyek egyszázalékos vagy az alatti nyereséggel zárták az évet, de az MKB klasszikus portfóliója például 3,5 százalék körüli hozamot ért el. Az idén egyébként a pénztártag – ha a pénztári szabályzat ezt megengedi – megoszthatja a felhalmozott vagyonát, illetve a befizetéseit két portfólió között, ezt a lehetőséget azonban a kasszák egyelőre nem hirdetik a honlapjukon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.