BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elrontották a részvényesek örömét

Résen kellett lenniük a tegnap reggel már Richter-részvénnyel rendelkezőknek. A gyógyszergyár papírjai ugyanis a tőzsdenyitást követően 3 százalékkal lőttek ki a piaci várakozásoknál lényegesen kedvezőbb számokat tartalmazó gyorsjelentésre. Ha akkor nem realizáltak, alig egy órával később már üthették a fejüket a falba a tulajdonosok: a lejtmenetbe váltó gyógyszerpapírok kora délutánig tíz százalékot veszítettek értékükből, és zárásra is csak enyhén korrigáltak. Amilyen jók lettek ugyanis a Richter tavalyi eredményei, annyira bizonytalannak ítélik meg az idei kilátásait az elemzők, ez pedig az időközben elromlott nemzetközi tőkepiaci hangulat közepette elegendő volt a zuhanáshoz.

A Richter konszolidált üzemi eredménye közel 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg nettó profitja több mint a duplája lett az előző év azonos időszakáénak, noha az orosz eladások értékét jelentősen megnyirbálta, hogy a rubel 31 százalékkal leértékelődött a forinttal szemben, Ukrajnából pedig feleakkora bevételre tett szert a cég, mint 2014-ben. Ezeket ellensúlyozta az amerikai és kínai piaci előretörés, valamint hogy a magyarországi forgalom is közel 7 százalékkal lett magasabb az előző évinél. A kiugró eredményhez kellett a 2015 harmadik negyedévében befolyt egyszeri mérföldkő bevétel is, amit az Allergan fizetett a cariprazine amerikai forgalmazásának jóváhagyása kapcsán. Csak a közvetlen értékesítési költségek lettek a vártnál magasabbak, szűkítve a bruttó fedezetet.

Ez utóbbi volt a Richter tavalyi számai közül az egyetlen negatív meglepetés. Ugyanez már nem mondható el az idei kilátásokról. Mindenekelőtt az ütötte szíven a piaci szereplőket, hogy Bogsch Erik vezérigazgató kilátásba helyezte: a társaság euróban számított árbevétele a tavalyi, 3,3 százalékos növekedéssel szemben 2016-ban akár 5 százalékkal is csökkenhet. Továbbra is elsősorban az orosz piac miatt, amelytől hiába vár 3 százalékos bővülést rubelben a cég, ha az orosz deviza nem látszik magához térni. Ugyancsak negatív meglepetésként értékelték a KBC Equitas elemzői az Oroszországon kívüli FÁK-országokban várt 20 százalékos zuhanást, hiszen azokban korábban nem voltak nagyobb lemorzsolódások.

Mindössze az jelenthet gyógyírt a Richter-részvényeseknek, hogy a cég már korábban rögzítette: eredménye 25 százalékát továbbra is osztalékként kifizeti, ez alapján részvényenként 72 forint ütheti a tulajdonosok markát, szemben a tavalyi 33-mal. Igaz, ez a – tegnap 5 ezer forint alá zuhant tőzsdei árfolyamhoz viszonyított – közel 1,5 százalékos várható osztalékhozam nem eget rengető. Ennél várhatóan többet lehet elérni a többi blue chip, az OTP Bank, a Magyar Telekom és a Mol részvényeivel, különösen, hogy azok árfolyama is nagyot esett tegnap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.