BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingyentelkek CSOK-osoknak

Egyre több – jellemzően az ország szegényebb régióiban fekvő – település önkormányzata kínál fel ingyen építési telket a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) feltételeinek eleget tévő, náluk letelepedni vágyó családoknak – derült ki a CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blog összeállításából. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint azonban az ilyen telekakció csak ott lesz sikeres, ahol munka- és egzisztenciateremtési lehetőség is várja az embereket.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpón például már 2010-ben is ingyen adták a telket a letelepedőknek, sőt 400 ezer forint támogatást adott az önkormányzat az építkezni vágyóknak. Ennek ellenére nem tolongtak az érdeklődők, mint ahogy a Somogy megyei Andocs sem telt meg az ingyen kínált területeknek köszönhetően. A gazdagabb régiókban, például a Budapest környéki agglomerációban pedig kizárt, hogy egyáltalán ingyen adjon bárki is telket, hiszen bőven volt rájuk eddig is fizetőképes kereslet, s ezt a CSOK ráadásul csak fokozza majd.

Balassagyarmaton ugyanakkor jelentős mértékben növekszik az érdeklődés a január első felében elindított telekakció iránt, köszönhetően a környékre települő vállalkozások munkahelyteremtő tevékenységének – mondta a blognak az alpolgármester. A városban 15 telekre pályázhatnak a háromgyermekes vagy három gyermeket vállaló családok. Előnyt élveznek azok, akiknek a pályázat elbírálásakor már legalább két gyermekük van, illetve akik más településről költöznének Balassagyarmatra. A pályázatot negyedévente bírálják majd el, növekvő igény esetén újabb, telekosztásra alkalmas területeket vonnak be az akcióba a népességmegtartó program keretében.

Hasonlóan optimisták Jászapátiban is, hiszen Jászberényben és környékén munkaerőhiány van, és a Jász-Plasztik Kft. fejlesztésének köszönhetően hamarosan még több munkavállalóra lesz szükség. Emellett a jászapáti ipari parkot is tovább bővítik, mert ez a várakozások szerint további munkahelyeket teremt majd.

A mintegy kilencezer lakosú településen tizenkét, családi ház építésére alkalmas 640–1350 négyzetméter közötti, 1–2,5 millió forint forgalmi értékű önkormányzati telket tudnak felajánlani az érdeklődőknek, de igény esetén bővítik a lehetőségeket.

Önkormányzati tulajdonban vannak még belterületi, de mezőgazdasági kategóriába tartozó ingatlanok, amelyeket átminősítés után szintén fel tudnak ajánlani. Ezenkívül az iparűzési adó felhasználásával elhagyott, régi házakat is megvásárolna az önkormányzat, és ezeket felkészítés – például bontás – után építési telekként adnák a pályázóknak. A pályázatból a jászapátiak sincsenek kizárva, ha megfelelnek a CSOK feltételeinek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.