BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sehol sincs ingyen a számlanyitás

A minimumtagdíjra és az első befizetésekből levont költségekre kiemelten figyelni kell, mielőtt az ügyfél önkéntes nyugdíjpénztári szerződést köt.

Ha önkéntes nyugdíjpénztári tagokká szeretnénk válni, a sávosan levont likviditási és működési díjak mellett két fontos szempontra kell figyelnünk számlanyitáskor: a minimumtagdíjra és az első befizetéseinkből levont költségekre. A nyolc legnagyobb taglétszámú önkéntes nyugdíjpénztár közül a legalacsonyabb minimális tagdíjjal az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár rendelkezik, ide legkevesebb havi 5 ezer forintot kell befizetnünk. Jelenleg a legmagasabb minimális tagdíj a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár (korábban AXA) esetében jelentkezik, itt havi 6 ezer forinttól lehet elindítani a pénztári tagságot. Jellemzően egyébként a pénztárak 4000 forintos minimális havi tagdíjtól nyújtanak belépési lehetőséget ügyfeleiknek.

Szintén fontos, hogy belépéskor a pénztárak a működési, illetve likviditási tartalékba helyezhetnek bizonyos, előre meghatározott összeget a befizetésünkből, amely gyakorlatilag kezdeti költségként jelentkezik. Egyedül a Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár esetében nem kell fizetnünk ilyen költséget, a legalacsonyabb kezdeti elvonást (2000 forintot) pedig az OTP-nél számítják fel.

A legmagasabb belépési költség az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztárnál és a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztárnál jelentkezik. Az Allianz az első kéthavi befizetésből (az eleve működési tartalékba elkülönített összeg mellett) 4-4 ezer forintnyi pluszköltséget tesz félre, ha az ügyfél által átadott (vagy más pénztárból átcsoportosításra kerülő) összeg nem éri el az 50 ezer forintot. A Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztárnál szintén az első kéthavi összegből vonják le a kétszer 4 ezer forintot, az 50 ezer forintos kitétel itt nem él. Jellemzően a legtöbb önkéntes nyugdíjpénztár egyébként 4000 forint körüli belépési költséget „helyez a működési alapba”, ez a legtöbb helyen nagyjából a minimális havi díjnak felel meg.

Nem érdemes viszont a minimális tagdíjjal elindítani a megtakarításunkat: a nyugdíjpénztári szolgáltatók sávosan határozzák meg a költségszerkezetüket, vagyis általánosságban igaz az, hogy minél kevesebb tagsági díjat fizetünk, a költségek arányaikban annál magasabbak. Az éves tagdíjak 10 ezer forint alatti részéig jellemzően a befizetett összeg 10 százaléka, 100–150 ezer forintig (amely alig több, mint a minimális tagdíj), jellemzően a befizetett összeg 4-6 százaléka kerül a működési alapba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.