BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több cég használ bankkártyát is

Érezhetően növekedett 2015-ben a Magyarországon kibocsátott üzleti bankkártyák száma – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybanki statisztikák szerint a múlt év szeptemberének végén 512 ezer vállalkozói bankkártya volt forgalomban Magyarországon, amely 5,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A hirtelen jött bővülés egyrészt azért figyelemre méltó, mert 2010 óta gyakorlatilag folyamatosan csökkent a kibocsátott bankkártyák mennyisége, vagyis – egészen tavalyig – egyre kevesebb vállalkozás érezte szükségét annak, hogy folyószámlájához kapcsolódóan bankkártyát is üzemben tartson.

A növekedés ténye emellett azért is érdekes, mert a működő vállalkozások száma, ha lassan is, de csökken Magyarországon: az összes gazdálkodó szervezet száma a KSH legfrissebb adatai szerint a novemberig tartó egy évben 1,7 millióról 1,69 millióra csökkent, miközben a társas vállalkozások száma is 24 ezerrel 562 ezerre csökkent. Ráadásul a vállalkozói bankszámlák számában is csökkenő a trend az MNB adatai szerint az utóbbi években: a múlt év szeptemberére ismét egymillió alá – 996 ezerre – esett a vállalkozások által működtetett folyószámlák száma, míg egy évvel korábban még csaknem két százalékkal több számlát üzemeltettek a hazai vállalkozások.

Az üzleti kártyáknál bekövetkezett, hirtelen jött növekedésnek persze több oka is lehet. Az egyik, hogy a bankok között élesedik a verseny a számlavezető kis- és középvállalkozói ügyfelekért, és kedvezményes csomagokkal igyekeznek magukhoz vonzani a frissen alapított vagy bankjukkal elégedetlen vállalkozásokat. Ezeknek a csomagoknak pedig gyakran része az egy adott időszakra szóló kedvezményes számlavezetés és bankkártyadíj, ami már meglátszhat akár a kibocsátott kártyák számában is. A másik ok pedig az lehet, hogy a vállalkozások is egyre nagyobb arányban használnak bankkártyát, részben költség- és kényelmi szempontok, részben a gazdaság fehéredése miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.