BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszállt a tőzsdébe az MKB

Az MKB Bank vette meg a tavaly február végén bebukott Buda-Cash Brókerház 4842 darab Budapesti Értéktőzsde- (BÉT-) részvényét – derül ki a tőzsde legfrissebb tulajdonosi összesítéséből.

Az ügylet pikantériája, hogy az eladó és a vevő gyakorlatilag egy és ugyanaz, vagyis a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Hiszen amellett, hogy az MNB egyfelől a száz százalékát birtokolja a Buda-Cash felszámolását végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-nek (PSFN), másfelől szanálási hatóságként a tulajdonosi jogokat gyakorolja a Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. felett, amelyhez karácsony előtt kerültek át az MKB részvényei, éppen az MNB-től. Ráadásul a jegybank tavaly november óta a BÉT 75,75 százalékos gazdája is.

Az nem került nyilvánosságra, hogy az MKB mennyit fizetett a névértéken 4,8 millió forintos pakettért. Meglehet, közel 17 millió forint lehetett a vételár, ha a felek azt vették irányadónak, hogy az MNB az addig 68,8 százalékban tulajdonos osztrákokat részvényenként 3550 forintért vásárolta ki, és ugyanezen az áron hajlandó megvenni a többi tőzsdetulajdonos papírjait is, március végéig. Eddig nem tudni arról, hogy a BÉT 82 többi részvényese közül élt-e valaki ezen ajánlattal.

Mindenesetre a Buda-Cashével egy időben, február elején a PSFN által árverésre bocsátott Hungária Értékpapír Zrt. és Quaestor tőzsdepapírjaira eddig nem volt érdeklődés, az ezek értékesítésére immár harmadszorra kiírt pályázat benyújtási határideje éppen ma jár le.

Érdekes, hogy miközben a Buda-Cash kiszállt, addig a felszámolása megkezdéséig a brókerház vezetői által kontrollált Opimus beszállt, miután megvásárolta a Trend FM-et (a volt Gazdasági Rádiót) működtető Műsor-Hang 6726 darab BÉT-részvényét. A Műsor-Hang egyik tulajdonosa tavaly márciusi bebukásáig a Hungária Értékpapír volt, az Opimusban tavaly decemberben megjelent két, együttesen 40 százalék felett diszponáló részvényes, a kajmán-szigeteki offshore Cariati Holding (24,54 százalék) és a nigériai bejegyzésű TAC Investment Ltd. (15,86 százalék) mögött pedig piaci berkekben a Buda-Cash egykori vezetőit sejtik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.